LHRH test bij kinderen

Kindergeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

LHRH test bij kinderen

Uw kind moet een LHRH-test ondergaan. Deze test onderzoekt of de pubertijd is begonnen en waar de puberteitshormonen vandaan komen. In deze folder leest u meer over deze LHRH-test en welke voorbereidingen uw kind moet treffen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor uw kind anders kan zijn dan hier beschreven is.

LHRH (luteiniserend hormoon releasing hormoon), ook wel GnRH genoemd, wordt in de hypothalamus geproduceerd. Het stimuleert de hypofyse tijdens de puberteit om de hormonen LH en FSH aan te maken. Deze hormonen stimuleren op hun beurt weer de geslachtsklieren (eierstokken en testikels) tot het maken van geslachtshormonen. Tijdens deze test wordt met behulp van synthetisch LHRH (gonadoreline, Lutrelef) gekeken of de hypofyse geactiveerd is en in staat is om LH en FSH te produceren.

De voorbereiding

Voor uw kind is het belangrijk dat hij/zij weet wat er gaat gebeuren. Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van het verloop van het onderzoek. Op die manier kunt u uw kind goed voorbereiden op deze test. Door uw aanwezigheid kunt u tijdens het onderzoek een belangrijke steun voor uw kind zijn. Voor deze test hoeft uw kind niet nuchter te zijn. Omdat er op meerdere momenten bloed afgenomen moet worden krijgt uw kind een infuus.
1,5 uur voor de afspraak smeert u de EMLA-crème in allebei de ellenboogplooien, afgedekt met een doorzichtige pleister, zodat deze goed kan inwerken en de huid verdoofd is als het infuus ingebracht gaat worden.

De test

Samen met uw kind meldt u zich op de afgesproken tijd op de Dagbehandeling Kindergeneeskunde. Daar wordt u kind voorbereid door de pedagogisch medewerker op het krijgen van het infuus. De verpleegkundige brengt het infuusnaaldje in de arm en neemt hieruit bloed af. Via dit infuus krijgt uw kind de stof Lutrelef toegediend. Op verschillende tijden nemen ze bloed af via hetzelfde infuusnaaldje. Uw kind blijft tijdens de test ongeveer twee uur op bed liggen. U kunt voor uw kind iets te lezen of spelen meenemen. Na de laatste bloedafname verwijdert de verpleegkundige het infuusnaaldje.
De test is dan afgerond.

Nazorg

Nadat het infuus verwijderd is mogen jullie weer naar huis. Uw kind mag alles weer doen wat hij/zij anders ook doet. Lutrelef geeft meestal geen belangrijke bijwerkingen. Heel soms zijn overgevoeligheidsreacties beschreven.

Uitslag

De uitslag van de test krijgt u van uw arts bij het volgende polikliniekbezoek of via een telefonisch consult.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen?

Als u na het lezen van deze folder vragen heeft, kunt u hiermee terecht bij de Dagbehandeling Kindergeneeskunde op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis 
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Dagbehandeling Kindergeneeskunde
040 – 239 82 06


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden