Lisexcisie (Folder)

Gynaecologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Lisexcisie (Folder)

De gynaecoloog of huisarts heeft ontdekt dat uw uitstrijkje een afwijking vertoont omdat er ‘onrustige cellen? zijn aangetroffen. Om deze cellen nader te kunnen onderzoeken wordt er bij u een lisexcisie uitgevoerd. In deze folder kunt u lezen wat deze behandeling inhoudt.

Wat is een lisexcisie?

Tijdens een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond waar de onrustige cellen zijn gevonden. Dit gebeurt met een klein dun metalen lisje dat elektrisch wordt verhit. Nadat de onrustige cellen zijn weggehaald, ontwikkelen zich weer nieuwe, gezonde cellen op die plek. De lisexcisie vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie onder plaatselijke verdoving.

Voorbereidingen

Voorafgaand aan het onderzoek vraagt de assistente u om uw onderkleding uit te doen. Vervolgens neemt u plaats in de gynaecologische onderzoekstoel. U legt uw knieën in speciale steunen waardoor uw benen gespreid worden. U krijgt een plakker op uw been om elektrische stroom te geleiden. Nadat een spreider door de arts in de schede is gebracht, wordt deze spreider in de vagina voorzichtig geopend. Dit kan even een akelig gevoel zijn. Vervolgens kijkt de arts door de microscoop naar uw baarmoedermond. De arts maakt vervolgens de onrustige cellen zichtbaar door een bepaalde vloeistof tegen de baarmoedermond aan te brengen. Tenslotte wordt de baarmoedermond plaatselijk verdoofd met een injectie. Het inspuiten van de verdoving geeft geringe pijnklachten. Hierna voelt u over het algemeen niets meer van de lisexcisie. Door de verdoving kunt u wat trillerige benen krijgen.

Hoe verloopt de behandeling?

Nadat de baarmoedermond is verdoofd, kan de arts met de behandeling beginnen. De verhitte lis schilt als het ware het afwijkende stukje van de baarmoederhals weg. Tegelijkertijd worden bloedvaatjes door de hitte dichtgeschroeid. Het schroeien van het weefsel geeft vaak een branderige geur. Het verwijderde weefsel wordt voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Als u wilt, kunt u alles volgen op een televisiescherm dat naast u staat.

Nazorg

Na de behandeling kunt u nog enige tijd wat bloedverlies uit uw vagina hebben. Wij raden u aan om voor de zekerheid maandverband of inlegkruisjes te dragen. Het bloedverlies kan enige dagen tot drie weken aanhouden. Om de wondjes goed te laten genezen, kunt u in die periode beter geen tampons gebruiken, niet zwemmen of in bad gaan en geen geslachtsgemeenschap hebben. Als u na de behandeling nog pijn hebt, kunt u een normale pijnstiller innemen. Het bloedverlies na de behandeling mag niet veel groter zijn dan tijdens een menstruatie. Is dit wel het geval, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie (het telefoonnummer vindt u onder ‘Contactgegevens’). Ook als u last krijgt van koorts (38 °C of meer), sterk toenemende buikpijn, duizeligheid, hartkloppingen en een ziek gevoel moet u contact met ons opnemen.

Uitslag

Het laboratoriumonderzoek van het verwijderde weefsel neemt ongeveer twee weken in beslag. De uitslag hoort u telefonisch of tijdens uw volgende bezoek aan de gynaecoloog op de polikliniek. Voor dit bezoek krijgt u een afspraak mee.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Gynaecologie
040 – 239 93 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Gynaecologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/gynaecologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden