Longkanker (Video)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Longkanker (Video)

 

In deze video verwijdert cardiothoracaal chirurg Joost ter Woorst samen met chirurg-in-opleiding Jeroen Ponten een tumor in de linker longkwab middels een kijkoperatie waarbij met een camera in de borstholte wordt gekeken, de zogenoemde VATS methode.

In de video is te zien dat bij een 36-jarige vrouw een tumor wordt verwijderd onderin de linker longkwab. “Een aantal jaren geleden is zij geopereerd aan een darmtumor en na een chemobehandeling bleek de kanker weg. Nu, jaren later, werd bij een controle een kleine tumor zichtbaar onderin de linker longkwab. We gaan er van uit, gezien haar leeftijd en het feit dat ze nooit heeft gerookt, dat deze tumor toch een uitzaaiing is van haar darmkanker”, legt cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst uit.

Longoperatie

Bij een longoperatie kan de chirurg verschillende delen van de long verwijderen, afhankelijk van de grootte en plaats waar de tumor zit. Bij een centrale tumor kan het nodig zijn om een hele long weg te nemen, een zogenaamde pneumonectomie, maar er kan ook gekozen worden voor een lobectomie, het weghalen van een longkwab. De rechterlong bestaat uit drie longkwabben, de linkerlong heeft er, in verband met de aanwezigheid van het hart, twee. Tenslotte kan de tumor ook worden verwijderd middels een wigresectie. “Dan wordt alleen het stukje long waarin de tumor zich bevindt, weg gesneden”, legt Ter Woorst uit, “in dit geval hebben we een wigresectie uitgevoerd.”

Kijkoperatie

Hij vervolgt: “We hebben de tumor uiteindelijk verwijderd door drie kleine incisies. Zo’n kijkoperatie is voor de patiënt veel minder belastend en het herstel gaat veel sneller. De patiënt ligt op haar zij en tussen de ribben door wordt een klein cameraatje in de borstholte gebracht. Op deze manier kan ik mijn handelingen op een tv-scherm zien en controleren. Door de overige twee incisies gaan de instrumenten. We snijden de tumor ruim weg en via een plastic zakje trekken we deze uit het lichaam. Dat is een hele mooie methode, snel en efficiënt voor de patiënt met een maximaal resultaat”, legt Ter Woorst uit.

(Bron: Deze video is in november 2017 uitgezonden door SBS6 in het tv-programma Trauma Centrum)


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden