Mammografie met contrast (Folder)

Borstkankercentrum Catharina Kanker Instituut Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Mammografie met contrast (Folder)

Deze informatie folder is een aanvulling op de folder mammografie. U bent verwezen vanuit het Bevolkingsonderzoek. Voor verder onderzoek van de borst maken wij gebruik van een mammografie met contrastmiddel.

Wat houdt dit onderzoek in?

Vlak voor het maken van de foto’s krijgt u een contrastmiddel via een infuus toegediend. Dit contrastmiddel zorgt ervoor dat een mogelijke tumor goed in beeld komt. Het maken van de foto’s duurt niet langer dan bij een gewone mammografie.

Wanneer kan een mammografie met contrast niet plaatsvinden?

  • Als u borstimplantaten heeft.
  • Als u allergisch bent voor jodium en eerder een allergische reactie op jodiumhoudend contrastmiddel hebt gehad.
  • Als uw nierfunctie niet goed genoeg is.
    Als u bij ons op de afdeling bent, verwijzen wij u naar het laboratorium, om uw nierfunctie te bepalen via een vingerprik. Na 15 minuten is uw nierfunctie bekend.

Verloop van het onderzoek

Als u terug bent van het laboratorium, meldt u zich weer bij de afdeling Radiologie.

De baliemedewerker verwijst u naar de wachtruimte van de mammografie kamer. De laborante roept u binnen en geeft uitleg over het onderzoek. Als de nierfunctie voor dit onderzoek niet goed genoeg is, dan maken we bij u een normaal mammogram. 

U krijgt een infuus in een ader in de elleboogholte. Het contrastmiddel wordt daarna ingespoten. U kunt een metaalachtige smaak proeven, een warm gevoel krijgen door uw hele lichaam. Soms krijgt u het gevoel dat u moet plassen. Na het toedienen van het contrastmiddel worden direct het mammogram gemaakt.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van eventueel aanvullend onderzoek. Na het onderzoek verwijdert de laborante het infuus en mag u naar huis.

Na het onderzoek

Het is goed om dezelfde dag wat extra te drinken, dan plast u het contrastmiddel sneller uit. 

Vragen

Heeft u na het lezen nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie (routenummer 375, 1e etage) of het laboratorium (routenummer 430, 2e etage).

Heeft u bij thuiskomst na het onderzoek toch nog vragen of wilt u alsnog een afspraak maken op het Borstkankercentrum met de verpleegkundig specialist? Twijfel niet en laat het ons weten. Neem contact op met het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis. Wij staan voor u klaar.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Radiologie
040 – 239 85 65

Catharina Kanker Instituut
040 – 239 66 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden