Mesalazines (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Mesalazines (Folder)

Uw behandelend maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het Catharina Ziekenhuis heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met mesalazine. In deze folder leest u informatie over de werking en bijwerkingen van dit geneesmiddel en de medische controles bij deze behandeling.

Algemeen 

De oorzaak van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is niet bekend. Wel zijn er geneesmiddelen die uw aandoening niet actief (in remissie) kunnen houden. Dat betekent dat ze de ziekte onderdrukken. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot minder klachten en verkleint de kans op complicaties. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met de medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Mesalazine wordt gebruikt bij ontstekingen van met name de dikke darm en werkt met name lokaal. Het kan dus zowel oraal (via de mond) als rectaal (via de anus) worden toegediend. Nadat mesalazine oraal is ingenomen, komt het via de maag in de darm terecht. De werkzame stof komt vooral vrij in de dikke darm. De werking treed geleidelijk in.

Bij rectale toedieningen wordt het ’s avonds voor het slapen via de anus toegediend. Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen, maar ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Mesalazine is een generieke naam en is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa, Asacol, Salofalk en Mezavant.

Gebruik

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten en als zetpil, klysma, schuim en granulaat. Het wordt meestal één tot twee maal daags voorgeschreven.

Tabletten of granulaat (korrels)

Orale middelen hebben een beschermlaag die ‘smelt’ bij een bepaalde zuurtegraad, waarna het werkzame mesalazine vrijkomt. In de maag is de zuurtegraad anders dan in de dikke darm. De granulaatkorrels hebben een beschermlaag waar mesalazine in opgelost zit. De korrels verlaten samen met de ontlasting het lichaam.

Om bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken, kunt u het middel het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen.

 • De tablet of het granulaat doorslikken met een half glas water, zonder erop te kauwen! De beschermende laag blijft op die manier intact, deze mag pas oplossen op de aangedane plaats waar de ziekte actief is.
 • De Pentasa-korrels kunt u ook vooraf op wat voedsel strooien, zoals yoghurt.
 • Pentasa-tabletten kunt u vooraf in een paar minuten in een glas of lepel water of andere drank uiteen laten vallen. Let wel erop dat u alle ‘korreltjes’ die zo ontstaan inneemt en dat u niet erop kauwt.
Zetpillen
 • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de zetpil inbrengt. Ga vooraf naar het toilet.
 • Breng de zetpil in de anus. Het maakt daarbij niet zoveel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u deze wat gemakkelijker inbrengen.
 • Als u de zetpil binnen tien minuten verliest, omdat u naar het toilet moet, kunt u een nieuwe inbrengen.
Klysma
 • Laat de klysma voor u hem toedient op lichaamstemperatuur komen.
 • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de klysma inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet als het mogelijk is.
 • Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen.
 • Schudt de klysma goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Gebuik eventueel vaseline
 • Knijp het klysma zoveel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de klysma ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in het klysma. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dat is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Rol op uw buik en blijf ongeveer vijf minuten zo liggen om te voorkomen dat de vloeistof weer eruit komt.
Schuim
 •  Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u de schuim inbrengt. Ga vooraf naar het toilet.

Bijwerkingen

Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Heeft u last van bijwerkingen, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Huiduitslag, jeuk
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Haaruitval
 • Duizeligheid, hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelend gevoel in de anus bij zetpil- of klysmagebruik
 • Nierfunctiestoornissen (zeldzaam)

Het effect op vruchtbaar­heid, zwangerschap en borstvoeding

Mesalazine heeft geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Gegevens over het gebruik tijdens de zwangerschap laten geen schadelijke effecten zien.

Toch is het belangrijk om uw MDL-arts te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Vrouwen tijdens zwangerschap en mannen met een kinderwens kunnen Mesalazine blijven gebruiken.

Bij mannen heeft sulfazalazine gebruik wel invloed op de vruchtbaarheid. Door een behandeling met sulfazalazine krijgt een zeer hoog percentage van de mannen afwijkingen in het sperma. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat de man onvruchtbaar wordt. Na het beëindigen van het gebruik herstelt de vruchtbaarheid zich binnen 2 maanden. De vruchtbaarheid wordt niet verminderd tijdens het gebruik van mesalazine.

Mesalazine en sulfasalazine kunnen veilig gebruikt worden tijdens de periode van borstvoeding.

Controles

Om eventuele stoornissen in de werking van de nieren in een vroeg stadium te ontdekken, laat uw MDL-arts regelmatig uw bloed onderzoeken. Indien het middel goed verdragen wordt vindt dit 1x per jaar plaats.

Aanvullende informatie

 • Mesalazine kan de werking van de bloedverdunners Sintromitis® of Acenocoumarol®doen versterken. Meld het gebruik van dit medicijn aan de trombosedienst.
 • De werking van de plastabletten Furosemide® en Spironolacton® kan worden verminderd.
 • Let op met het gebruik van laxeermiddelen, de werkzame stof heeft dan sneller het lichaam verlaten en mist de lokale werking op het slijmvlies van de darm.
 • Bij mesalazine zijn geen beperkingen voor autorijden en het gebruik van alcohol, hoewel te veel alcohol de gezondheid schaadt. Mesalazine in combinatie met alcohol kan maagklachten geven. Neem daarom niet meer dan één alcoholconsumptie per dag.
 • Bewaar geneesmiddelen altijd buiten bereik van kinderen.
 • Als u tabletten overhoudt, lever deze dan in bij de apotheek. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met uw MDL-arts of MDL-verpleegkundig specialist. U kunt hiervoor het beste een (telefonische) afspraak maken via de secretaresse van de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten.

De MDL-verpleegkundig specialist heeft op maandag t/m vrijdag telefonisch spreekuur van 09.00 tot 10.00 uur.

Als u vragen heeft over het  samengaan van Mesalazines met uw andere medicijnen, neem dan contact op met uw apotheek.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten
040 – 239 97 50

MDL-verpleegkundig specialist
040 – 239 97 50

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden