Mondverzorging na open antrum (Folder)

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Mondverzorging na open antrum (Folder)

Bij u is een open verbinding tussen mond en kaakholte (open antrum) gesloten. In deze folder vindt u informatie over de mogelijke gevolgen van deze behandeling en richtlijnen waar u zich aan moet houden.

Na de behandeling

Nadat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. Soms komt er bloed uit de neus. Ook is het mogelijk dat uw wang dik wordt en dat u koorts krijgt. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Vooral de eerste drie dagen na de behandeling kunt u last hebben van deze klachten, daarna verdwijnen ze geleidelijk.

De pijnklachten kunt u bestrijden met paracetamol 500 milligram (maximaal 6 per dag) tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.

Soms krijgt u van de kaakchirurg ook een recept voor antibiotica mee om ontsteking te voorkomen. Dit dient u volgens voorschrift in te nemen.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u uw mond vanaf de dag na de behandeling goed schoonhoudt. Dit bereikt u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets na elke maaltijd en ’s avonds voor het slapen gaan. Daarnaast raden wij u aan te spoelen met lauw zout water; één flinke theelepel zout op 1 glas lauw water (minimaal 1 keer per dag). Zout heeft een zuiverende werking. Hiermee kunt u één dag na de behandeling beginnen.

Wat u verder nog moet weten

  • Pas op met hete dranken en warm voedsel op de dag waarop de behandeling heeft plaatsgevonden. U zou uw mond anders ongemerkt kunnen verbranden, en er kunnen nabloedingen optreden.
  • U wordt verzocht de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Wees zuinig met alcohol.
  • Om de wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen is het van belang dat er geen drukverschil tussen mond, kaakholte en neus ontstaat. Daarom mag u de eerste tien dagen niet bukken, blazen en/of uw neus snuiten. Probeer niezen te voorkomen. Als dit niet lukt, probeert u dan met uw mond open te niezen.
  • Om na de behandeling zwelling van de wang te voorkomen, kunt u thuis een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement twintig minuten tegen de wang houden. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Haal regelmatig het ijs even van de wang.
  • Als u na de behandeling moeite heeft met eten, adviseren wij u de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Geleidelijk kunt u dan weer uw normale eetpatroon oppakken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. U kunt contact opnemen met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie als:

  • de pijn, zwelling en slikklachten na twee dagen niet verminderen;
  • of als er sprake is van koorts (boven de 39° C).

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek van Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Neem ’s avonds, ’s nachts en in het weekend contact op met de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
040 – 239 70 30

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/kaakchirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden