MRI Defaecogram (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI Defaecogram (Folder)

Uw behandelend arts heeft u doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek van de bekkenbodem (defaecogram). Tijdens een MRI scan worden met sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels. Bij dit MRI onderzoek wordt de functie van de bekkenbodem beoordeeld met behulp van contrastvloeistof (echogel).

In deze folder vindt u algemene informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Algemene voorbereiding op het onderzoek

 • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt
 • Vul de vragenlijst in en neem deze mee naar het ziekenhuis
 • Voor elk onderzoek bestaat de mogelijkheid dat er een infuus moet worden geprikt in verband met het toedienen van medicijnen en/of contrastmiddel.

Specifieke voorbereiding op het onderzoek

Voor een goede beeldkwaliteit is het belangrijk dat uw endeldarm zo leeg mogelijk is. Daarom vragen wij u een aantal voorbereidingen te treffen:

De dag vóór het onderzoek

Voor het ontbijt moet u twee laxerende tabletjes (bisacodyl) innemen  met een glas water. ’s Avonds na 22.00 uur neemt u opnieuw twee laxerende tabletjes in.

De dag van het onderzoek

U mag een licht ontbijt (thee en beschuit) gebruiken.

Neem voor het onderzoek contact op indien
 • U zwanger bent
 • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddel in uw lichaam heeft.

Aandachtspunten

 • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de afbeeldingen verstoren.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
 • Als u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
 • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld ons dit ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
 • Als u last heeft van obstipatie (verstopping), geef dit dan voor het onderzoek door aan de laborant.
 • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling MRI. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant roept u naar binnen en zal u vragen om alles met metaal te verwijderen.

Als u op de MRI tafel ligt, wordt via een slangetje in de anus echo gel in de endeldarm gebracht. Vervolgens wordt het slangetje verwijderd en krijgt u een incontinentie luier aan.

Dan kan het MRI onderzoek starten, u wordt de tunnel ingeschoven en krijgt instructies via de intercom. U wordt gevraagd de bekkenbodem aan te spannen, te persen of juist te ontspannen zonder de echogel te verliezen. Bij de laatste scan moet u persen zodat u de echogel kwijt raakt.

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Het apparaat maakt gedurende de opnames een hard ratelend geluid. Ter bescherming tegen het geluid van de MRI-scanner krijgt u oordopjes en een koptelefoon op. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, tijdens het onderzoek contact kunt maken met de laborant. Als u op tafel ligt kunt u via een microfoontje in het apparaat met de laborant praten.

Nazorg

Het kan zijn dat er nog wat echo gel bij de eerstvolgende ontlasting zit.

Uitslag van het onderzoek

De radioloog maakt een verslag van uw onderzoek. Het verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw specialist bespreekt de uitslag van het  onderzoek met u bij uw volgende afspraak. Komt u via de huisarts, dan duurt het 3 à 4 werkdagen voordat u de uitslag krijgt.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling. Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Radiologie, MRI
040 – 239 6099

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden