MRI-mammografie (Folder)

Catharina Kanker Instituut Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI-mammografie (Folder)

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-onderzoek van de mammae (borsten). MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij dit onderzoek worden met sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. In deze folder vindt u algemene, aanvullende informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Voorbereiding op het onderzoek

  • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt.
  • Het bovenlichaam dient geheel te worden ontbloot. U krijgt een jasje aan, dat aan de voorkant open is.
  • Er wordt een infuus geprikt in verband met het toedienen van het contrastmiddel. De enige uitzondering hierop is wanneer het gaat om lekkage bij siliconen implantaten. Dan is er geen contrastmiddel nodig en ook geen infuus.

Neem contact op indien

  • U zwanger bent.
  • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft.

Aandachtspunten

  • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
  • Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
  • Indien u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
  • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld ons dit ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
  • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling MRI. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op de buik op een beweegbare onderzoekstafel, met de armen naar voren. De borsten hangen zo vrij in de spoel en kunnen goed in beeld worden gebracht. Als u goed ligt, wordt de tafel de tunnel in geschoven. Het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, ligt in het midden van de tunnel. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u niet stil ligt, kan de opname mislukken en moet deze opnieuw worden gedaan.

Het apparaat maakt gedurende de opnames een hard ratelend geluid. Ter bescherming tegen het geluid van de MRI-scanner krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is krijgt u oordopjes. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, tijdens het onderzoek contact kunt maken met de laborant. Als u op tafel ligt kunt u via een microfoontje in het apparaat met de laborant praten. De laboranten die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u.

Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u, via een intercom, hoe lang de opnames gaan duren. Er wordt ook een opname met contrastvloeistof gemaakt. Deze vloeistof is niet jodiumhoudend en kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Nazorg

Het contrast dat wordt gebruikt voor een MRI-onderzoek wordt gedurende de dag via de nieren uitgescheiden. Hierbij is geen verdere nazorg nodig.

Duur van het onderzoek

Het MRI-onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. Dit is afhankelijk van wat er onderzocht moet worden. De MRI-scanner wordt ook gebruikt voor spoedonderzoeken. Daardoor kan het voorkomen dat u wat langer moet wachten. Als dit voorkomt, vragen wij uw begrip hiervoor.

Vragen

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling. Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden