MRI-onderzoek van de dunne darm (enterografie) (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI-onderzoek van de dunne darm (enterografie) (Folder)

Binnenkort hebt u een afspraak voor een enterografie. Bij dit MRI-onderzoek wordt de dunne darm zichtbaar gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Met sterke magneetvelden en radiogolven worden foto’s gemaakt van organen en weefsels.

In deze folder kunt u de informatie over het onderzoek nog eens nalezen. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier is beschreven.

Algemene voorbereiding op het onderzoek

 • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt.
 • Er wordt een infuus geprikt in verband met de toediening van medicijnen en intraveneus contrast. U krijgt een medicijn, wat de beweging van de darmen tegengaat.
 • Hebt u diabetes, neem dan contact op met uw huisarts of specialist om de medicatie aan te passen. Andere medicatie kunt u gewoon blijven gebruiken.

Neem contact op indien

 • U zwanger bent.
 • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft.

Voorbereiding op het onderzoek

Uw maag moet leeg zijn. 4 uur voor aanvang van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u vanaf dan niets mag eten en drinken. Ook met roken en het kauwen van kauwgom moet u wachten tot na het onderzoek. Eventuele medicijnen kunt u wel op de gebruikelijke manier innemen.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling MRI. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

De dag van het onderzoek

Voor aanvang van het onderzoek krijgt u 1,6 liter vloeibaar contrastmiddel te drinken. Elke drie minuten moet u een aangegeven hoeveelheid drinken. De oplossing die u moet drinken, smaakt naar water. In uitzonderlijke gevallen kan dit middel laxerend werken.

Aandachtspunten

 • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
 • Als u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid ontstaan.
 • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld dit ons ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
 • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Verloop van het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de MRI. Daarna wordt u doorverwezen naar de wachtkamer, waar de laborant u 1,6 liter vloeistof geeft, die gelijkmatig opgedronken moet worden (elke 3 minuten de aangegeven hoeveelheid). Deze vloeistof zorgt ervoor dat de dunne darm goed zichtbaar wordt op de MRI-scan.

U krijgt een infuus geprikt om contrastvloeistof via de ader in uw bloedbaan te laten lopen. Dit is een ander soort contrastmiddel dan wat u moet drinken. U krijgt ook medicatie toegediend die darmbewegingen tegengaat.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een beweegbare onderzoekstafel die in een tunnel wordt geschoven. Het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, ligt in het midden van de tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Anders kan de opname mislukken en moet deze opnieuw worden gedaan.

Het apparaat maakt tijdens de opnames een hard ratelend geluid. Ter bescherming tegen het geluid van de MRI-scanner krijgt u oordopjes in. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, tijdens het onderzoek contact kunt maken met de laborant. Als u op tafel ligt, kunt u via de microfoon in het apparaat met de laborant praten. De laboranten die het onderzoek uitvoeren hebben ook voortdurend zicht op u. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u via de intercom hoe lang de opnames gaan duren.

Duur van het onderzoek

De voorbereiding (drinken, infuus prikken en omkleden) duurt ongeveer 45 minuten. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 25 minuten. De MRI-scanner wordt ook gebruikt voor spoedonderzoeken. Daardoor kan het voorkomen dat u wat langer moet wachten. Als dit voorkomt, vragen wij uw begrip hiervoor.

Nazorg

 • Het vloeibare contrastmiddel kan in uitzonderlijke gevallen laxerend werken. Er kan extra aandrang ontstaan om te plassen, omdat dit contrastmiddel voor het grootste gedeelte via de nieren wordt uitgescheiden. Er is geen verdere nazorg nodig.
 • Het contrastmiddel dat u via het infuus toegediend heeft gekregen, wordt gedurende de dag via de nieren uitgescheiden. Hiervoor is geen verdere nazorg nodig.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling. Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden