MRI-onderzoek van de prostaat

Radiologie / MRI
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI-onderzoek van de prostaat

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI onderzoek van de prostaat. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI-onderzoek worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. In deze folder vindt u algemene en aanvullende informatie over dit onderzoek.

Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Neem voor het onderzoek contact op indien:

  • u een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft;
  • u last heeft van claustrofobie (engtevrees). Meld dit ons ruim van tevoren zodat de laboranten u hierin kunnen begeleiden.

Veiligheid

  • Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
  • Indien u tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden. Dit effect wordt echter zelden gezien.

Voorbereiding thuis

  • U mag 4 dagen voor de MRI geen seks of zaadlozing meer hebben. Dit heeft namelijk invloed op de afbeelding van de prostaat op de MRI en dit kan de beoordeling van de beelden moeilijker maken.
  • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt.
  • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Voorbereiding op de MRI afdeling

  • Bij een MRI onderzoek van de prostaat is het nodig vooraf Microlax® te gebruiken. Dit is een kleine tube met laxeermiddel. Laxeermiddel maakt de ontlasting zachter. Een bijkomend effect van dit middel is dat ook luchtbellen in de endeldarm verdwijnen. Juist deze luchtbellen kunnen een storend effect hebben op de MRI-scan. Dit middel maakt weliswaar de ontlasting zachter, maar u blijft controle houden over wanneer u ontlasting heeft. Voorafgaand aan het onderzoek dient u de tube met Microlax® zelf toe op het toilet. De laborant zal kort voor het onderzoek het middel aan u verstrekken en uitleggen hoe u dit moet gebruiken.
  • Voor dit onderzoek is het nodig om een infuus te prikken. U krijgt namelijk een medicijn toegediend dat de natuurlijke darmbewegingen kortdurend stil legt.
  • Het is mogelijk dat er via het infuus ook contrastmiddel wordt toegediend.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling MRI. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel en wordt u met voeten eerst de tunnel ingeschoven. De prostaat moet in het midden van de tunnel liggen. Dat betekent doorgaans dat u met het hoofd net voor de opening van de tunnel ligt.

Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u niet stil ligt, kan de opname mislukken en moet deze opnieuw worden gedaan.

Ter bescherming tegen het harde, ratelende geluid van de MRI-scanner krijgt u oordopjes in en een koptelefoon op. U krijgt een belletje waarmee u, als dit
nodig mocht zijn, contact kunt maken met de laborant tijdens het onderzoek. Als u op tafel ligt kunt u via een microfoontje in het apparaat met de laborant praten.

Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u via een intercom hoelang de opnames gaan duren. De laboranten die het onderzoek uitvoeren, houden u voortdurend in de gaten. Als contrast krijgt, wordt dit via het infuus in de arm toegediend. Het contrastmiddel is niet jodiumhoudend en kent nauwelijks tot geen bijwerkingen. 

Duur van het onderzoek

De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren tussen de 25 en 30 minuten. De MRI scanner wordt ook voor spoedonderzoeken gebruikt. Daardoor kan het voorkomen dat u langer moet wachten tot u aan de beurt bent. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Nazorg

Voor dit onderzoek is geen verdere nazorg nodig.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling.
Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden