MRI-onderzoek van het buikvlies (peritoneum) (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

MRI-onderzoek van het buikvlies (peritoneum) (Folder)

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-onderzoek. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij dit onderzoek worden met sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. In deze folder vindt u algemene, aanvullende informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Voorbereiding op het onderzoek

 • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt.
 • Uw maag moet leeg zijn. 4 uur voor aanvang van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u vanaf dan niets mag eten en drinken. Ook met roken en het kauwen van kauwgom moet u wachten tot na het onderzoek. Eventuele medicijnen kunt u wel op de gebruikelijke manier innemen.
 • 60 minuten voorafgaand aan het onderzoek krijgt u van de laborant een flesje met ananassap te drinken (330 ml). 40 minuten voorafgaand aan het onderzoek krijgt u nog eenzelfde flesje ananassap te drinken en 20 minuten voorafgaand aan het onderzoek krijgt u het laatste flesje ananassap te drinken.
 • Er wordt een infuus geprikt in verband met de toediening van medicijnen en intraveneus contrast. U krijgt een medicijn, wat de beweging van de darmen tegen gaat.

Neem contact op indien:

 • U zwanger bent.
 • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen heeft.

Aandachtspunten

 • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
 • Alle metalen voorwerpen moeten buiten de scanruimte blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
 • Als u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
 • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld ons dit ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
 • Heeft u ’s avonds (na 17.00 uur) of in het weekend een afspraak voor een MRI-onderzoek? Dan treft u geen medewerker aan bij de balie. U kunt dan doorlopen naar wachtruimte 170. Dit staat ook met borden aangegeven.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek. Het apparaat maakt gedurende de opnames een hard ratelend geluid. Ter bescherming tegen het geluid van de MRI-scanner krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is krijgt u oordopjes. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, tijdens het onderzoek contact kunt maken met de laborant. Als u op tafel ligt kunt u via een microfoontje in het apparaat met de laborant praten.

Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die in een tunnel wordt geschoven. Het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden ligt in het midden van de tunnel. Er komt een zware plaat op de buik te liggen. Dit is een soort antenne die signalen op gaat vangen. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u niet stil ligt, kan een opname mislukken en moet deze opnieuw worden gedaan. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u via een intercom hoelang de opnames gaan duren. De laboranten die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u.

Duur van het onderzoek

De duur van het  onderzoek bedraagt ongeveer 40 minuten. Dit is afhankelijk van wat onderzocht moet worden. De MRI-scanner wordt ook gebruikt voor spoedonderzoeken. Daardoor kan het voorkomen dat u wat langer moet wachten. Als dit voorkomt, vragen wij uw begrip hiervoor.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling. Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden