Ontwikkelingsgerichte zorg (Folder)

Kindergeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Ontwikkelingsgerichte zorg (Folder)

Hallo daar,

Na een tijd in de buik van mama te hebben gewoond, ben ik nu hier op de afdeling terechtgekomen. Ik ben te vroeg geboren en in sommige gevallen heb ik intensieve verzorging nodig. Omdat ik eigenlijk nog niet toe ben aan een leven buiten de buik van mama kan ik nog niet zo goed tegen prikkels zoals licht, geluid, en aanrakingen. Hoewel deze vaak goed bedoeld of nodig zijn, kan ik hierdoor gestresst raken. Zonder deze stress kan ik me neurologisch beter ontwikkelen en wordt mijn groei en ontwikkeling bevorderd. Op de couveuseafdeling van het Catharina Ziekenhuis, proberen ze het me zo comfortabel mogelijk te maken. Ze werken zoveel mogelijk vanuit het begrip ´ontwikkelingsgerichte zorg´. Dit wil zeggen dat er zorg geboden wordt die zoveel mogelijk is afgestemd op mijn behoeften. Zo wordt er gestreefd naar het zoveel mogelijk reduceren van licht en geluidsprikkels. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de positie waarin ik lig en aan het troosten tijdens pijnlijke ingrepen.

Maar hoe goed de zorg vanuit de afdeling ook is, er is één ding wat zij mij niet kunnen bieden: de liefde en zorg die ik van mijn papa en mama krijg. Jullie kunnen enorm bijdragen aan mijn comfort. Door middel van deze folder wil ik jullie meer over mezelf vertellen en informatie geven over wat jullie, als papa en mama, kunnen doen voor mij.

KIN033 A.jpg

Hoewel ik nu nog niet kan praten, kan ik jullie wel veel vertellen. Door alleen al naar mij te kijken, kunnen jullie zien of ik iets fijn vind of juist helemaal niet.

Als mijn handjes dicht bij mijn gezichtje of mijn mondje zijn,

als ik een sjaaltje, een knuffel of vinger vastpak,

als ik mijn voetjes tegen elkaar houd,

als ik steun zoek en vind met mijn voetjes,

als ik lach of mijn gezichtje ontspannen is,

als ik echt naar jullie kijk, ook al is het maar heel kort,

als ik ontspannen lig te slapen,

als ik rustig lig te sabbelen,

dan vertel ik jullie dat ik me goed voel.

KIN033 B.jpg

Als ik daarentegen mijn rugje naar achteren krom,

als ik mijn wenkbrauwen boos frons,

als ik mijn vingertjes en teentjes spreid,

als ik mijn armpjes en beentjes in de lucht strek,

als ik jammer of huil,

als ik geeuw,

als ik mijn ogen van jullie wegdraai,

dan vertel ik jullie dat ik me niet zo goed voel. Het kan dan zijn dat de indrukken teveel worden, dat ik te moe ben of dat ik me niet zo lekker voel.

Omdat ik nog klein ben, kan ik soms overstuur zijn van de dingen die rondom mij gebeuren. Daarom zal ik jullie uitleggen hoe jullie mij kunnen helpen. Licht, geluid en ook aanrakingen zijn voor mij extra prikkels waarmee ik nog moet leren omgaan. Ik vind het daarom fijn als jullie:

  • zachtjes spreken;
  • geen voorwerpen op mijn couveuse leggen;
  • mijn couveuse zachtjes openen en sluiten;
  • mijn oogjes beschermen tegen helder licht en me soms zelfs helemaal in het donker leggen.

Ook moet ik nog wennen aan aanrakingen. Ik weet het, ik ben een schatje, en de verleiding om me wakker te maken, me te strelen of met me te praten kan groot zijn. Maar slaap is voor mij als een medicijn. Het helpt me groeien. Jullie kunnen me ook aanraken zonder me wakker te maken. Door zachtjes jullie handen op mijn hoofdje en buikje te leggen. Dit vind ik heerlijk, ik voel me veilig en weet dat jullie er zijn.

Ook de houding waarin ik lig, kan bijdragen aan mijn comfort. Ik ben nog te klein om zelf in een houding te gaan liggen die fijn is. Ik wil jullie dan ook vragen mij lekker neer te leggen. Ik vind het fijn als ik gemakkelijk met mijn handjes bij mijn mondje kan en mijn armpjes en beentjes gebogen kan houden. Een ‘nestje’ kan me hierbij helpen. Als deze zo gelegd wordt dat ik iets voel als ik me beweeg, voel ik me nog meer op mijn gemak.

KIN033 C.jpg

Ik vind het fijn als papa en mama wat van mijn eigen spulletjes van thuis meebrengen zoals mijn kleertjes, hoeslakentje, fopspeentje en/of mijn knuffeltje. Een doekje met de geur van mama zorgt ervoor dat ik me meer ontspannen voel, omdat ik haar geur herken.Naast een knuffeltje vind ik een ’toddel’ ook erg prettig. Dit is een grijptouwtje met dunne sliertjes die ik gemakkelijk kan vastpakken en dit voorkomt zo veel mogelijk dat ik aan de sonde trek.

Ik begrijp dat er momenten zijn waarop ik wakker gemaakt moet worden, bijvoorbeeld om te eten. Ik wil vragen om dit zachtjes te doen. Misschien kunnen jullie me zachtjes toespreken zodat ik weet dat jullie er zijn. Je kunt je handen rondom mij houden en me misschien uitleggen wat er gaat gebeuren. Als jullie merken dat ik te moe of overstuur ben, kunnen jullie me helpen om een houding aan te nemen waarin ik weer rustig kan worden. Ook kan het helpen me op een pink of fopspeentje te laten zuigen. Als ik geprikt moet worden, vind ik het fijn als jullie bij me zijn om me te troosten.

Wat ik ook heerlijk vind is met mijn blote lijfje tegen de blote huid van papa of mama te liggen. Dit noemen ze ‘kangoeroeën’. Door papa´s en mama´s warmte te voelen en hun vertrouwde geur te ruiken word ik heel rustig en ontspannen. Dit doet me goed.

KIN033 D.jpg

Het zijn maar enkele dingen die ik jullie heb verteld. Zoals ik al zei is elke situatie anders en is elk kindje anders. Daarom hangt er bij mij een troostkaartje. Hierop kan aangegeven worden wat ik fijn vind, zodat ook de mensen die op de couveuseafdeling werken beter weten hoe ze mij kunnen ondersteunen.

Door middel van deze folder heb ik jullie wat meer over mezelf willen vertellen. Als jullie even de tijd nemen om goed naar mij te kijken en te luisteren, dan komen jullie heel veel te weten over mij. Zo kennen jullie mij als de beste als ik straks mee naar huis mag.

KIN033 E.jpg

Voor meer informatie over ontwikkelingsgerichte zorg kunt u terecht bij de verpleegkundigen van de afdeling.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden