Operatie aan de stembanden (microlarynoscopie) (Folder)

Keel-, Neus- en Oorheelkunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Operatie aan de stembanden (microlarynoscopie) (Folder)

Uw keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om een onderzoek of een behandeling te doen vanwege uw stemklachten. Deze folder geeft u informatie over wat de KNO-arts in het Catharina Ziekenhuis met u besproken heeft, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

Waarom deze operatie?

Er kunnen twee redenen zijn om deze operatie te doen:

Om een diagnose te stellen

Als de KNO-arts een afwijking op de stembanden ziet, dan heeft de arts weefsel nodig om vast te kunnen stellen om welke afwijking het precies gaat. Men spreekt dan van een ‘diagnostische microlaryngoscopie’.

Om stemproblemen te verhelpen

De KNO-arts haalt weefsel van de stemband(en) weg om de kwaliteit van de stem te verbeteren. Men spreekt dan van een ’therapeutische microlaryngoscopie’.

Voorbereiding op de operatie

Ongeveer tien dagen voor de operatie ontvangt u thuis een brief. Hierin staat wanneer u geopereerd wordt en waar u zich op de dag van de operatie kunt melden.

Aandachtspunten

Tijdens de operatie wordt uw nek naar achteren gebogen om de stembanden goed te kunnen zien.

Hebt u nekklachten? Bespreek dit dan ruim voor de operatie met de KNO-arts.

De operatie gebeurt onder volledige narcose. Daarom brengt u eerst een bezoek aan de Pre-operatieve screening.

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

De opname

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich op de afdeling. U wordt ontvangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige wijst u de weg op uw kamer, bespreekt alle gegevens met u en meet uw temperatuur, polsslag en bloeddruk.

Soms is het nodig om bloed af te nemen, bijvoorbeeld als u bloedverdunners gebruikt. U krijgt van de verpleegkundige een operatiehemd en een polsbandje met uw naam en geboortedatum. Als u aan de beurt bent, rijdt de verpleegkundige u in uw bed naar de voorbereidingkamer van de operatiekamers. Hier neemt een operatiemedewerker de zorg voor u over.

De operatie

Als u onder narcose bent dan krijgt u via de mond een metalen buis in de keel. Via deze buis wordt u geopereerd. Als de stembanden in beeld komen, wordt met behulp van een microscoop en kleine instrumenten het weefsel van de stemband verwijderd. Dit weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. De uitslag krijgt u na vijf tot zeven dagen van de KNO-arts tijdens het eerste controlebezoek.

Na de operatie

Na de operatie blijft u in de uitslaapruimte van de operatiekamers tot u goed wakker bent. U hebt een infuus in uw arm. Daarna haalt een verpleegkundige van de verpleegafdeling u weer op.

Als drinken en plassen goed gaan, verwijdert de verpleegkundige het infuus. U krijgt deze dag koud vloeibaar eten. Als u uit bed mag, moet u nog wel rustig aan doen. Als u zich na een aantal uur goed voelt, kunt u naar huis. U krijgt een afspraak voor een controlebezoek op de polikliniek. Deze afspraak is na ongeveer vijf tot zeven dagen.

Houdt u er rekening mee dat u die dag niet zelf naar huis mag rijden.

Stemrust

Na de operatie kan er een periode van stemrust worden voorgeschreven zodat de wond op de stembanden kan genezen. Hoelang stemrust nodig is, is afhankelijk van de grootte van de wond en de soort afwijking. Soms is een absoluut spreekverbod nodig. In dat geval mag u ook niet fluisteren, kuchen of met de keel schrapen.

Na een aantal dagen stemrust klinkt de stem meestal slecht. Dit is normaal. U hoeft hier niet van te schrikken. Uw stem wordt geleidelijk beter. Als het nodig is kan de hulp van een logopedist worden gevraagd om uw stem te trainen.

Het is belangrijk dat u zich aan de afgesproken stemrust houdt. Vermijdt daarom plekken waar u veel gesproken wordt zoals verjaardagen of recepties.

Als u weer mag spreken, doe dit dan met normaal volume. Veel mensen hebben de neiging om te gaan fluisteren. Doe dit niet. Fluisteren is voor de stembanden veel moeilijker dan normaal speken.

De KNO-arts bespreekt met u hoeveel stemrust nodig is.

Risico’s en complicaties

Complicaties na een operatie aan de stembanden zijn zeldzaam.

Nabloeding

Als dit gebeurt neem dan direct contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), via telefoonnummer 040 – 239 7130, of met Spoedeisende Hulp (SEH), via telefoonnummer 040 – 239 96 00.

Zelden komt het voor dat de voortanden beschadigen. Dit komt dan door de metalen buis die tijdens de operatie ingebracht wordt. Om dit risico te verkleinen krijgt u tijdens de operatie een gebitsbeschermer in uw mond.

Leefregels na de operatie

Algemeen
  • Rook niet. Als u kort na de operatie rookt dan kunnen de stembanden ernstig beschadigd raken.
  • Neem een week rust. Na ongeveer een week bent u weer hersteld. Dan kunt u uw werkzaamheden weer uitvoeren, afhankelijk hoeveel u op uw werk moet spreken.
Adviezen over eten en drinken gedurende de eerste twee dagen na de operatie
  • Wij raden u aan om na de operatie zacht en koud voedsel te gebruiken.
  • Laat warme vloeistoffen afkoelen. Door warmte kunnen bloedvaten zich verwijden waardoor een bloeding kan optreden.
  • Eet geen hard of scherp voedsel zoals pinda’s, chips en friet. Dit voedsel kan de wond beschadigen en een bloeding veroorzaken.
  • Vermijdt pittig en gekruid voedsel. Dit voedsel veroorzaakt irritatie van het wondgebied.
  • Vermijdt sinaasappel, andere citrusvruchten, druiven en banaan. Sap van sinaasappel en andere citrusvruchten veroorzaken irritatie van de wond. De pitten in druiven kunnen het wondgebied beschadigen en banaan plakt in de keel.
  • Vermijdt koolzuurhoudende dranken. Deze kunnen als erg prikkelend ervaren worden.
Hoe voorkomt u een nabloeding

Door warmte ontstaat verwijding van de bloedvaten waardoor een bloeding kan ontstaan. De kans hierop is overigens zeer klein.

Toch adviseren wij u om:

  • niet te heet te douchen;
  • geen gebruik te maken van sauna en zonnebank;
  • bij warm weer niet in de zon te gaan lopen of zitten.

Gebruik ’s avonds na de operatie geen alcohol. Alcohol verwijdt de bloedvaten waardoor een bloeding makkelijker kan ontstaan.

Wanneer moet u direct contact opnemen

  • Als u een bloeding krijgt
  • Als u koorts krijgt boven de 38,5°C

Tussen 08.00 en 17.00 uur belt u polikliniek KNO, via telefoonnummer 040 – 239 71 30.

’s Avonds ,’s nachts en in het weekend belt u met de Spoedeisende Hulp (SEH), via telefoonnummer 040 – 239 96 00.

Bij bijzonderheden die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende controle belt u ook de polikliniek KNO, via telefoonnummer 040 – 239 71 30.

Pijnstilling

Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Neem daarom drie keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg. Dit betekent om de acht uur 1000 mg.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dat contact op met de polikliniek KNO, via telefoonnummer 040 – 239 71 30.

Bericht van verhindering

Als u niet naar een afspraak kunt komen, bel dan zo spoedig mogelijk met polikliniek KNO. Er kan dan nog een andere patiënt worden ingepland.

Contact

Voor het maken van een afspraak met de KNO-arts belt u met het secretariaat KNO, telefoonnummer 040 – 239 71 32.

Voor het maken van een afspraak voor een operatie belt u met secretariaat KNO, telefoonnummer 040 – 239 71 32.

Polikliniek Pre-operatieve screening, telefoonnummer 040 – 239 85 01.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden