PACU op de Intensive Care (IC) en Cardiothoracale chirurgie (CTC) (Folder)

Cardiothoracale chirurgie Catharina Hart- en Vaatcentrum Intensive Care
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

PACU op de Intensive Care (IC) en Cardiothoracale chirurgie (CTC) (Folder)

Uw partner of familielid is opgenomen op de Post Anaesthetic Care Unit (PACU) van de afdeling Intensive Care (IC) of Cardiothoracale chirurgie (CTC). In deze folder geven we u informatie over zaken die voor u van belang zijn.

De afdeling PACU

De PACU is een afdeling waar patiënten na een operatie worden behandeld, verpleegd en bewaakt met behulp van verschillende apparatuur. De afdeling bestaat uit een zaal van vier bedden.

De PACU op de IC

Direct na de operatie gaat de patiënt naar de PACU van de IC. Als de patiënt nog dezelfde dag voldoende opgeknapt is, wordt  de patiënt overgeplaatst naar de PACU van de CTC.

Wanneer er nog intensieve zorg nodig is, blijft de patiënt wat langer op de Intensive Care (IC) of Medium Care (MC).

De PACU op de CTC

De patiënten van de PACU worden op een zogenoemde ‘PACU-kamer’ verpleegd. Op deze kamer zijn de middelen en apparatuur aanwezig om de vitale functies continu te controleren en bewaken.

De dienstdoende arts van de Intensive Care staat in nauw contact met de arts van de afdeling waar de patiënt naar overgeplaatst is.

Algemene regels op de IC en CTC

  • U mag met maximaal twee personen tegelijkertijd bij de patiënt.
  • Als u verkouden bent is het nodig dat u een mondneusmasker draagt. Deze kunt u vragen aan de verpleegkundige.
  • Bloemen en planten zijn op de PACU niet toegestaan.
Specifieke regels op de IC:
  • Alle bezoek moet zich bij aankomst op de afdeling melden bij de balie van de Intensive Care (IC) om te informeren of zij al bij hun partner of familielid terecht kunnen.
  • Bezoek van kinderen op de IC is mogelijk na overleg met de verpleging.
  • Op de IC dient u, voordat u de kamer betreedt, uw jas op te hangen aan de kapstok. Laat geen waardevolle spullen in uw jas achter.
  • U dient uw handen te wassen voordat u de kamer binnen gaat.

Benodigdheden

Mocht een patiënt langer op de IC of MC verblijven dan maken we zoveel mogelijk gebruik van de eigen toiletspullen. Een toilettas met tandenborstel, deodorant, kam en eventueel scheerapparaat is voldoende.

Informatieverstrekking en bezoekregeling

Op de PACU van de IC

Na de operatie wordt u als familie geïnformeerd door de chirurg die uw familielid geopereerd heeft. Na ongeveer een uur kunt u contact opnemen met de PACU van de IC voor verdere informatie en overleggen met de verpleegkundige wanneer u op bezoek wilt en kunt komen.

Op de PACU van CTC

Op de PACU van de afdeling CTC gelden de volgende bezoektijden:

  • ’s middags van 13.30 tot 15.30 uur
  • ’s avonds van 18.00 tot 20.00 uur

In overleg met de verpleegkundige kan hier eventueel van worden afgeweken.

Gedurende de dag en avond is een verpleegkundige verantwoordelijk voor de zorg rondom uw familielid of partner. Deze verpleegkundige kan u informeren over de huidige toestand van de patiënt. De medische eindverantwoordelijkheid ligt bij de anesthesist/intensivist.

Informatie wordt alleen aan naaste familieleden gegeven. Wij verzoeken u één contactpersoon aan te wijzen en hiervan naam en telefoonnummer door te geven aan de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor de zorg rond uw partner of familielid. Dit om onduidelijkheden te voorkomen en de privacy van de patiënt te waarborgen.

Deze contactpersoon kan altijd bellen naar de afdeling voor informatie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Gebruik mobiele telefoon en internet

Op de Intensive Care zijn mobiele telefoons toegestaan mits u zich houdt aan de op de Intensive Care geldende regels. Met een ingeschakelde mobiele telefoon dient u minimaal 1 meter afstand te bewaren tot de aanwezige medische apparatuur.

Op de afdeling CTC kunt u normaal gebruik maken van uw mobiele telefoon.

Om de rust op zowel de IC als de afdeling CTC te waarborgen, verzoeken we u de mobiele telefoon op trilstand te zetten en bij het voeren van gesprekken een daarvoor geschikte plaats op te zoeken.

WiFi

Het is mogelijk om op de Intensive Care en de afdeling CTC gebruik te maken van draadloos internet via het WiFi netwerk ‘Catharina-guest’. Daarvoor gebruikt u uw eigen laptop of tablet. U kunt het WiFi netwerk op als u akkoord geeft op de algemene voorwaarden in de ‘disclaimer’. Meer informatie over gebruik vindt u in de folder ‘Draadloos internet op de verpleegafdeling’.

Waardevolle bezittingen/gevonden voorwerpen

Wij adviseren u dringend waardevolle bezittingen (zoals groot geld, andere waardepapieren, sieraden, laptop) thuis te laten. Het ziekenhuis kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke bezittingen. De afdeling CTC beschikt over kluisjes, de IC heeft geen kluisjes.

Mocht u toch waardevolle bezittingen meegenomen hebben, geeft u deze dan zo snel mogelijk mee terug naar huis via familie of een ander vertrouwd persoon.

Als u een voorwerp heeft gevonden of verloren, kunt u dit melden bij een verpleegkundige op de afdeling waar u bent opgenomen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Hebt u nog vragen, of gaan er zaken anders dan u gehoopt of verwacht had? Laat het ons dan weten.

Voor informatie over de patiënt kunt u de afdeling PACU bellen.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Intensive Care (IC), PACU
040 – 239 95 00

PACU-afdeling, Cardiothoracale chirurgie (CTC)
040 – 239 76 00

Routenummer(s) en overige informatie over de Intensive Care vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/intensive-care

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Cardiothoracale chirurgie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/cardiothoracale-chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden