Parotidectomie (Folder)

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Parotidectomie (Folder)

De kaakchirurg heeft bij u geconstateerd dat de speekselklier ter hoogte van de onderkaak of (een gedeelte van) de oorspeekselklier verwijderd moet worden (parotidectomie). In deze folder kunt u nog eens nalezen wat na afloop van de behandeling belangrijk voor u is. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

De behandeling

Tijdens de operatie wordt onder algehele narcose de speekselklier, of een gedeelte daarvan, verwijderd via een opening in de huid. Vaak wordt ook een drain achtergelaten om het wondvocht te laten weglopen.

Na de behandeling

U komt na de operatie op de verpleegafdeling. U blijft opgenomen in het ziekenhuis zolang u nog een drain in het wondgebied heeft. De kaakchirurg bepaald wanneer deze eruit mag. De kaakchirurg bepaalt eveneens het moment van ontslag. De pijnklachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 500 mg. (maximaal 6 per dag) tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.

Mondverzorging

Het is belangrijk dat u uw mond goed schoonhoudt. Dit bereikt u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets na elke maaltijd en
’s avonds voordat u gaat slapen.

Wat u verder moet weten

  • Gebruik geen alcohol in combinatie met medicatie. Alcohol verhoogt de kans op wondcomplicaties en vertraagd de genezing.
  • Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Als u na de ingreep moeite heeft met eten, adviseren wij u de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Daarna kunt u geleidelijk het normale eetpatroon weer oppakken.
  • Operatiepleister laten zitten tot de eerste poliklinische controle.
  • Wanneer u weer kunt gaan werken hangt af van de pijn en het ongemak.
  • De hechtingen worden na 1 week verwijderd.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. U kunt contact opnemen met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie als:

  • de pijn, zwelling en slikklachten na twee dagen niet verminderen;
  • of als er sprake is van koorts (boven de 39° C).

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek van Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Neem ’s avonds, ’s nachts en in het weekend contact op met de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
040 – 239 70 30

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/kaakchirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden