PTNS behandeling

Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

PTNS behandeling

Uw behandelend uroloog heeft met u besproken dat u gaat beginnen met Percutaneaus Tibial Nerve Stimulation (PTNS). In deze folder vindt u informatie over de behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. 

Wat is PTNS?

PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Bij deze behandeling wordt een onderbeenzenuw (tibial nerve) via een naald in de huid (percutaneous) gestimuleerd (stimulation). De onderbeenzenuw staat in verbinding met de zenuwen van de organen in het kleine bekken, zoals de blaas, endeldarm en de sluitspier. Door het stimuleren van de onderbeenzenuw wordt ook de zenuw in het kleine bekken gestimuleerd. Dit doen we door een elektrisch signaal te sturen via de zenuw van het onderbeen naar de zenuw in het kleine bekken. Hierdoor blokkeren we de foute of ongewenste prikkeling uit uw kleine bekken en kunnen uw klachten verminderen. 

Wanneer komt u in aanmerking voor een PTNS behandeling?

U komt in aanmerking voor een PTNS behandeling als u één van de volgende klachten heeft:

  • urineverlies dat gepaard gaat met aandrang;
  • extreem vaak plassen, zowel overdag als ‘s nachts;
  • een aanhoudend sterk aandranggevoel om te plassen;
  • pijn in het kleine bekken, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak;

U komt NIET in aanmerking voor een PTNS-behandeling als:

  • u zwanger bent of momenteel een zwangerschapswens heeft;
  • u een pacemaker of ICD heeft.

Voorbereidingen

Wij raden u aan om sokken en schoenen te dragen die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Een panty dragen is niet praktisch.

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Meld dit dan bij polikliniek Urologie.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op het Urologisch Behandelcentrum. U zit met een ontblote enkel op een stoel, met uw voet op een krukje. De verpleegkundige plaatst de naald vlak boven uw enkel en plakt een elektrode op uw hiel. Een elektrode is een metaal plaatje die stroompjes opvangt. De naald en de elektrode zijn aangesloten op het stimulatieapparaat.

Als de stimulatie begint, kunt u een prikkelend of kloppend gevoel in uw voet voelen. De verpleegkundige voert de stimulatie langzaam op, zodat de behandeling geen pijn doet. De behandeling vindt één keer per week plaats en duurt 12 aaneengesloten weken. Na 12 weken bespreekt u het resultaat van de behandeling met de uroloog. Als door de behandeling uw klachten duidelijk verminderen, worden de periodes tussen de behandelingen langer.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Wat kan voorkomen is:

  • U kunt na de behandeling nog wat spierpijn of een lichte trilling in het onderbeen voelen.
  • Er kunnen milde pijnklachten of irritaties van de huid ontstaan bij de plaats waar de naald de huid in is gegaan. 
Na de behandeling

U mag na de behandeling gelijk naar huis. U mag fietsen en zelf autorijden. Er zijn geen specifieke leefregels waar u zich aan kunt houden.

Controle afspraak

Na 12 weken krijgt u een afspraak bij de uroloog.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen ? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden