Qutenza®-huidpleister (Folder)

Pijngeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Qutenza®-huidpleister (Folder)

Door uw anesthesioloog-pijngeneeskundige is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een Qutenza®-huidpleister. Met deze folder willen wij u graag informeren over de behandelwijze in het Catharina Ziekenhuis. U krijgt een oproep van de verpleegkundig pijnconsulent en/of secretariaat met de datum en het tijdstip waarop de behandeling plaats zal vinden.

Indicatie

De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Dit noemen we perifere neuropathische pijn. De Qutenza®-huidpleister kan alleen, maar ook in combinatie met andere pijnstillende medicatie toegepast worden.

In de volgende gevallen kan de huidpleister niet worden gebruikt:

  • bij een beschadigde huid dat wil zeggen de aanwezigheid van wondjes in het te behandelen gebied.

De huidpleister kan niet worden gebruikt boven de haarlijn van de hoofdhuid of in de buurt van slijmvliezen.

Werking

Het werkende bestanddeel van de pleister is een hoge concentratie van capsaïcine, die door de huid heen wordt opgenomen. Capsaïcine komt voor in planten uit de zogenoemde nachtschadenfamilie, zoals de paprika en de Spaanse peper. Capsaïcine activeert bepaalde nociceptoren (pijnprikkelontvangers) in de huid die zich dan terugtrekken. Daardoor worden er langdurig, 3 maanden of meer, geen pijnprikkels meer doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. U heeft daardoor minder pijn.

Allergie

Bent u allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen? Waarschuw ons dan.

Voorbereiding

  • U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn.
  • Wanneer u veel haren heeft in het te behandelen gebied, dan adviseren we u dit een week voor de behandeling te scheren. Wanneer u korter voor de behandeling de haren afscheert ontstaan er wondjes waardoor de behandeling niet door kan gaan.

Behandeling

De behandelingsessie duurt maximaal 2 uur, inclusief voorbereiding en nazorg. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Op de dag van de behandeling gebruikt u geen huidlotion. U dient gemakkelijk zittende kleding te dragen die geen druk geeft op het te behandelen gebied. De behandeling vindt plaats in de zaal van de chronische pijnlocatie.

Voorbehandeling

Als pijnstilling tijdens de behandeling, krijgt u 1000 mg Paracetamol en 50 mg Tramal. Mag u deze medicijnen niet gebruiken? Meld dit dan aan ons.

De verpleegkundige vraagt u om de kleding die het pijngebied bedekt, te verwijderen. De huid wordt geïnspecteerd op wondjes/irritaties, waarna het pijngebied wordt afgetekend. Vervolgens wordt de Qutenza®-huidpleister zorgvuldig aangebracht. De pleister wordt gefixeerd met een verband of (plak)folie, want de Qutenza®-huidpleister plakt zelf niet. Na de behandeling wordt de Qutenza®-huidpleister voorzichtig verwijderd en de huid gereinigd met een speciale gel. De huidpleister kan roodheid, branderigheid en pijn op het behandelgebied veroorzaken. Dit is niet ongewoon. Raakt u het behandelgebied zo min mogelijk aan bij de voorbereiding, evenals tijdens en na het aanbrengen van de huidpleister.

Na de behandeling

Het behandelde gebied kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (warme douche of bad, flinke inspanning enz.). Eventuele pijn als gevolge van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans binnen enkele dagen vanzelf af. Het gebruik van een koude pakking kan dan verlichting geven met eventueel extra pijnmedicatie. Zorgt u van tevoren dat u een koude pakking in huis heeft. De pijn neemt gemiddeld na 7-14 dagen af (soms al na 2 dagen) en dit kan 12 weken aanhouden. Na 12 weken kan de behandeling met Qutenza® worden herhaald.

Na de behandeling mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer. We raden u aan om voor de behandeling al voor vervoer naar huis te zorgen.

Nazorg

Ongeveer 6 weken na de behandeling wordt u gebeld door de verpleegkundig of komt u op controle bij uw behandelende anesthesioloog of pijngeneeskundige. U krijgt deze afspraak thuisgestuurd.

Mogelijke complicaties/bijwerkingen

Er bestaat een kleine kans op complicaties/bijwerkingen. Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn een voorbijgaand branderig gevoel op de plaats waar de Qutenza®-huidpleister heeft gezeten, pijn, roodheid van de huid en jeuk. Deze bijwerkingen eindigen vanzelf en zijn meestal licht tot matig van ernst.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen heeft, dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 tot 16.30 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde
040 – 239 85 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/pijngeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden