Rivastigmine pleister (Folder)

Geriatrie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Rivastigmine pleister (Folder)

Uw arts heeft Rivastigmine voorgeschreven. Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor de behandeling van lichte tot matig ernstige Alzheimer Dementie, Lewy Body Dementie of dementie bij de ziekte van Parkinson. In deze folder leest u meer informatie over het gebruik van de Rivastigmine Pleister. Realiseert u zich dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Rivastigmine wordt geleverd als merkloos medicijn of onder de merknaam Exelon® of Permente®Rivastigmine vertraagt de afbraak van een stof in de hersenen die van belang is bij onthouden en leren. De pleister is een toedieningsvorm die zorgt dat de werkzame stof Rivastigmine gedurende de gehele dag via de huid wordt opgenomen.

Behandeling van dementie met de Rivastigmine Pleister

Dementie is helaas nog niet te genezen, maar een behandeling met Rivastigmine kan wel helpen om de verschijnselen te verminderen. In het algemeen zijn het de aandacht en concentratie die verbeteren en niet zozeer het geheugen. Partners merken op dat de persoon met dementie ‘er meer bij is’, weer ‘meedoet’, ‘deelneemt aan het gesprek’. Een mogelijk gevolg is dat men langer zelfstandig kan functioneren. Dit effect wordt gezien bij 1 op de 11 mensen die het middel gebruiken.

Hoe gebruikt u de Rivastigmine Pleister?

De Rivastigmine Pleister is een dunne, huidkleurige, ronde pleister die op de huid wordt geplakt. De pleister is beschikbaar in drie sterktes:

  • 4.6mg per 24 uur
  • 9.5mg per 24 uur
  • 13.3mg per 24 uur

De pleisters variëren ook in grootte. De sterkte staat op de pleister vermeld. Uw arts zal de Rivastigmine Pleister voorschrijven die voor u het meest geschikt is. De behandeling start met een pleister 4.6mg per 24 uur.

Na zes weken wordt u gebeld door de gespecialiseerd verpleegkundige van de polikliniek voor evaluatie. De Rivastigmine Pleister moet elke dag worden vervangen en gedurende veertien dagen steeds op een andere plek worden geplakt.

Elke dag plakt u of uw verzorger een nieuwe Rivastigmine pleister op de huid. Het is belangrijk om dit dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip te doen, zodat elke pleister zo’n 24 uur op de huid zit. Houdt u zich aan de instructie van uw arts en neem het op in uw dagelijkse handelingen. Plak de pleister bijvoorbeeld in de ochtend voor het wassen en aankleden. Onder het kopje pleister plakplaatsen kunt u zien waar u de pleister kunt plakken: op boven- of onderrug, bovenarm of borstkas, maar niet op de borsten. Plak de pleister niet op een verwonding, uitslag of irritatie. Zorg dat de huid waar u de pleister plakt schoon, droog en onbehaard is en niet pas is ingesmeerd met olie, poeder, crème of lotion. Het aanbrengen hiervan kunt u beter doen na het plakken van de pleister. Goede afwisseling van de plakplaatsen kan het optreden van huidproblemen beperken.

Hoe plakt u de Rivastigmine Pleister?

Elke pleister is apart verpakt in een kindveilig, verzegeld zakje die de pleister beschermt tot u deze gebruikt. Maak de verpakking daarom pas open als u de pleister gaat opplakken. In de volgende drie stappen wordt uitgelegd hoe u dat doet.

Stap 1: Openen van de verpakking

Knip de verpakking langs de stippellijn met een schaar open. Knip niet naast deze lijn, omdat u dan de Rivastigmine Pleister kapot kunt knippen. Haal de pleister uit de verpakking en bewaar de verpakking om hierin de gebruikte pleister weg te gooien. Als u per ongeluk toch door de pleister knipt, gooi die dan weg en open een nieuwe verpakking.

GER-012 openknippen photoshop.jpg
Stap 1: Openen van de verpakking

 

Stap 2: verwijderen van de beschermfolie 

Als geheugensteuntje kunt u op de bovenkant van de pleister met een balpen de datum of dag schrijven. Doe dit voordat u de beschermfolie aan de plakzijde verwijdert. Buig de pleister licht, zodat de beschermfolie in het midden omhoog komt. Trek nu één kant van de folie los. Raak het plakkende gedeelte van de pleister niet met uw vingers aan.

GER-012 pleister openen.png
Stap 2: verwijderen van de beschermfolie

 

Stap 3: plakken van de Rivastigmine pleister

Plak de pleister met de vrijgekomen plakzijde op de huid van boven- of onderrug, bovenarm of borstkas, maar niet op de borsten. Trek nu de tweede helft van de beschermfolie los en druk de pleister ongeveer 20 seconden stevig aan. Zorg dat de randen goed plakken en dat de pleister 24 uur blijft zitten. De volgende dag herhaalt u op hetzelfde tijdstip deze stappen.

GER-012 plakken.png
Stap 3: plakken van de Rivastigmine pleister

 

Pleister plakplaatsen: Dit plakschema is voor één maand. De getallen in het schema komen overeen met de data van een maand. Zo ziet u per dag waar u de pleister moet plakken.

GER-012Plaatsen rivagstigmine pleister.jpg
Pleister plakplaatsen
Hoe verwijdert u de Rivastigmine Pleister?

Houd de huid strak en trek voorzichtig één rand van de pleister omhoog. Trek daarna de pleister zachtjes van de huid. Vouw de pleister met de plakkanten naar elkaar, druk ze samen en stop die in de verpakking die u bewaart heeft. Gooi de verpakking met daarin de gebruikte pleister weg en zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Raak uw ogen niet met uw vingers aan en was uw handen na het plakken van de nieuwe pleister met water en zeep. Eventuele lijmresten op de huid kunt u het beste met een beetje olie verwijderen. Wrijven moet vermeden, omdat dit de kans op huidirritatie vergroot.

Waar moet u op letten bij gebruik van de Rivastigmine Pleister?

De Rivastigmine Pleister wordt over het algemeen goed verdragen, maar behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen kunnen met name in het begin van de behandeling en met elke dosisverhoging optreden.

De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van de Rivastigmine Pleister zijn: misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en diarree. Daarnaast kunt u last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, angst, depressie, flauwvallen, verwardheid, koorts, urineweginfectie, zwakte en huiduitslag (roodheid, jeuk, irritatie, zwelling).

Lees voor een volledig overzicht van de bijwerkingen de bijsluiter of vraag het uw arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Vraag uw arts of gespecialiseerd verpleegkundige altijd wat te doen als u last heeft van deze of andere bijwerkingen.

Meest gestelde vragen over de Rivastigmine Pleister

1. Hoe moet ik de Rivastigmine Pleister bewaren?
Bewaar de Rivastigmine Pleister op een donkere plaats bij kamertemperatuur (niet hoger dan 25?C) in de ongeopende verpakking. Houd de pleisters buiten bereik van kinderen en huisdieren. Breng beschadigde of ongebruikte pleisters die over de vervaldatum zijn, terug naar de apotheek.

2. Tot wanneer kan ik de Rivastigmine Pleister gebruiken?
Ongeopende verpakkingen kunnen tot de vervaldatum (EXP…..) die op de pleisterverpakking staat, worden gebruikt.

3. Kan ik de Rivastigmine Pleister alvast openmaken voor later gebruik?
Nee. Als de pleisterverpakking geopend is, moet u de pleister meteen opplakken.

4. Mag ik in de Rivastigmine Pleister knippen?
Nee. Gebruik geen pleister waarin geknipt is. Heeft u per ongeluk in de pleister geknipt tijdens het openen van de verpakking, gooi deze dan weg en neem een nieuwe pleister.

5. Werkt de Rivastigmine Pleister ook bij ernstig onder- of overgewicht?
Het is niet bekend wat de werking van de Rivastigmine Pleister is bij mensen met een ernstig onder- of overgewicht. Hier is geen onderzoek naar gedaan. Bespreek het met uw arts, in het bijzonder als u minder dan 50 kilogram weegt. Controleer zelf of laat uw gewicht controleren tijdens het gebruik van de pleister.

6. Wat moet ik doen als ik de plaklaag van de pleister met mijn vingers heb aangeraakt?
De werkzame stof gaat door de plaklaag van de Rivastigmine Pleister heen. Daarom moet u meteen uw handen met water en zeep wassen als u de plaklaag heeft aangeraakt. Vermijd voor het handen wassen contact met de ogen.

7. Hoe verwijder ik een Rivastigmine Pleister die niet makkelijk loslaat?
Het beste kunt u wat babyolie met uw vinger over de pleister wrijven. Dit lost de plaklaag op. Zo kunt u de pleister vervolgens makkelijk verwijderen.

8. Hoe verwijder ik eventueel achtergebleven lijmrestjes van de Rivastigmine Pleister?
Week eventuele lijmrestjes voorzichtig los met lauwwarm water en milde zeep of verwijder ze met wat babyolie. Gebruik GEEN alcohol of schoonmaaklotions (zoals aceton en nagellakremover), omdat die huidirritatie kunnen geven.

9. Wat moet ik doen als ik de Rivastigmine Pleister ben vergeten?
Op het moment dat u ontdekt dat u vergeten bent om de pleister te vervangen, vervang die dan meteen. De volgende dag kunt u de pleister dan weer vervangen op het voor u gebruikelijke tijdstip. Bent u de pleister al een paar dagen vergeten, overleg dan eerst met uw arts.

10. Mag ik de huid scheren voordat ik er een Rivastigmine Pleister opplak?
Nee. Scheren kan de huid beschadigen of irriteren. De pleister mag niet op een beschadigde of geïrriteerde huid geplakt worden.

11. Hebben lotions of crèmes invloed op de Rivastigmine Pleister?
Plak de pleister altijd op een schone en droge huid. Crèmes, lotions, olie, poeder of make-up, kunt u beter aanbrengen na het plakken van de pleister.

12. Wat moet ik doen als de Rivastigmine Pleister niet goed plakt?
Als de pleister steeds loslaat, kan het zijn dat de huid te vettig of niet goed droog is (bijvoorbeeld door transpiratie). Het is ook mogelijk dat de pleister niet goed en lang genoeg is aangedrukt. Controleer of u de plakinstructie goed opvolgt en overleg eventueel met uw arts, gespecialiseerd verpleegkundige of apotheker. Blijft de Rivastigmine Pleister nog niet goed zitten, plak dan een gewone pleister over de Rivastigmine Pleister heen, zodat deze volledig op de huid zit.

13. Is de Rivastigmine Pleister te gebruiken bij een huidziekte of huidproblemen?
Als u huidproblemen heeft of bekend bent met een huidziekte, zoals eczeem, psoriasis of seborroïsche dermatitis, moet u dat aan uw arts vertellen. De Rivastigmine Pleister zou bij u eerder huidirritatie op de plakplaats kunnen geven.

14. Wat moet ik doen als de huid door de pleister geïrriteerd raakt?
Zorg ervoor dat u de pleister niet binnen veertien dagen op dezelfde plaats plakt. Een goed plakschema kan het optreden van huidproblemen beperken. Verwijder de pleister altijd voorzichtig. Een goede huidverzorging is belangrijk. Als u last krijgt van deze huidirritatie of een allergische reactie, neem dan contact op met uw arts of de gespecialiseerd verpleegkundige.

15. Mag ik met de Rivastigmine Pleister douchen, zwemmen of zonnen?
Wanneer u een Rivastigmine Pleister draagt, kunt u gewoon een bad nemen, douchen of zwemmen. De werking van de pleister verandert hierdoor niet. Controleer tijdens en na deze activiteiten wel of de pleister nog goed zit. De pleister mag niet te lang aan een warmtebron, zoals sauna, zonnebank of aan overmatig zonlicht worden blootgesteld. Draag de pleister dan ook bij voorkeur onder uw kleding wanneer u langere tijd in de zon loopt of zit. U mag de pleister nooit op een verbrande, verwonde of geïrriteerde huid plakken.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de gespecialiseerd verpleegkundige of de arts van de polikliniek Geriatrie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis Eindhoven
040 – 239 91 11

Polikliniek Geriatrie
040 – 239 91 50
Maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur

Gespecialiseerd verpleegkundige
040 – 239 91 50


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden