Rughernia (Folder)

Neurologie Pijngeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Rughernia (Folder)

U bent doorverwezen naar de polikliniek Neurologie van het Catharina Ziekenhuis omdat u last hebt van een rughernia. In deze folder leest u meer over dit syndroom en de behandelmogelijkheden in ons ziekenhuis.

Wat is een rughernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw irriteert die naar het been of naar de arm loopt. Een hernia komt meestal laag in de rug voor.

Klachten

De voornaamste klacht is lage rugpijn en pijn die uitstraalt naar een been. De pijn ontstaat meestal in korte tijd, vaak zonder duidelijke aanleiding, soms plotseling, bijvoorbeeld bij tillen. De uitstralende pijn in het been is erger dan de rugpijn.

Vaak zijn er ook tintelingen of een doof gevoel in een deel van het been of in de voet. De pijn neemt toe bij hoesten en persen. Meestal geeft liggen verlichting van de pijn.

 

Oorzaak

De tussenwervelschijf is ‘een schokdemper’ die tussen de wervels ligt. Een tussenwervelschijf bestaat uit een stevige ring (annulus fibrosus) en een zachtere binnenkant (nucleus pulposus). We spreken van een  hernia als er een scheurtje ontstaat in de ring, waardoor een deel van de nucleus pulposus naar buiten geduwd wordt en druk kan uitoefenen op een zenuwwortel. Hernia’s geven klachten door de druk die ze uitoefenen op een zenuwwortel en vooral via de chemische stoffen die vrijkomen bij het ontstaan van de hernia met een soort van ontstekingsproces van de zenuwwortel.

Een hernia ontstaat door geleidelijke slijtage van de tussenwervelschijf. De eigenlijke hernia kan dan plots ontstaan door een verkeerde beweging of tijdens het optillen van iets. Hernia? s komen meestal voor op een leeftijd tussen 25 en 50 jaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen.

wervelkolom-uittredende-zenuwen-wervel-tussenwervelschijf.jpg
Bron afbeelding: www.hierhebikpijn.nl/klachten/hernia, 17 september 2019

 

wervelkolom-wervel-bovenaanzicht-tussenwervelschijf-zenuwen.jpg
Bron afbeelding: www.hierhebikpijn.nl/klachten/hernia, 17 september 2019

 

wervelkolom-wervel-tussenwervelschijf-hernia-zenuwen.jpg
Bron afbeelding: www.hierhebikpijn.nl/klachten/hernia, 17 september 2019

 

Diagnose

Op grond van de klachten alleen is de diagnose meestal al duidelijk. Met bepaalde tests bij het lichamelijk onderzoek kan zenuwwortelprikkeling vastgesteld worden. Om te bepalen welke zenuwwortel geïrriteerd is, is het patroon van de uitstralende pijn in het been belangrijk. Verder kijkt de arts naar spierkracht, de reflexen en het gevoel van de huid. Een hernia is te zien op een MRI-scan.

Behandelmogelijkheden

Uit onderzoek blijkt dat hernia klachten bij de meeste mensen in de loop van de tijd vanzelf overgaan. De duur van het herstel kan echter sterk variëren van enkele weken tot enkele maanden. Bij een deel van de mensen gaan de klachten helaas niet over en kan bijvoorbeeld een operatie zinvol zijn.

Behandelen van de pijn

Het belangrijkste in de eerste periode van een hernia klacht is het behandelen van de pijn. Dit kan door middel van goede pijnstilling en het ‘ luisteren’ naar het lichaam (zoveel mogelijk in beweging blijven op geleide van de pijn, dus niet forceren). Oefen- of fysiotherapie kan ondersteunend zijn, met name voor vermindering van de toegenomen spierspanning en het corrigeren van een gestoorde houding.

Soms is pijnbestrijding door middel van een epidurale root sleeve-injectie ook een mogelijkheid, dit is een lokale behandeling van de geïrriteerde zenuwwortel waarbij medicatie geïnjecteerd wordt vlakbij de zenuwwortel en dat ontstekingsremmend en lokaal verdovend werkt. Deze behandeling wordt uitgevoerd op de polikliniek Anesthesiologie & pijngeneeskunde. Meer informatie over deze behandeling leest u in de folder van deze afdeling.

Bij ongeveer 80% van de mensen treedt goed herstel op in een periode van twee tot drie maanden.

Operatie

Een operatie is te overwegen bij blijvende pijnklachten in het been. In sommige specifieke situaties is operatie in een eerdere fase noodzakelijk. Dit is vooral het geval als er problemen ontstaan met het plassen doordat de zenuwwortels naar de blaas geklemd raken. Naast moeite met plassen of eventueel incontinentie zijn er dan ook gevoelsklachten rond de anus, billen en tussen de benen. Bij mannen zijn er dan ook vaak erectiestoornissen. Een dergelijke situatie (wat cauda-syndroom wordt genoemd) is een reden om binnen 24 uur te opereren. Bij het optreden van dergelijke klachten dient u altijd uw arts te raadplegen.

Consultkaart

U kunt de consultkaart ‘Lage rughernia’ op www.consultkaarten.nl gebruiken als keuzehulp om de voor u beste behandeloptie te kiezen. Op een consultkaart staan verschillende behandelopties voor een aandoening of ziektebeeld. Per behandeling staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Dit zijn de meest voorkomende vragen bij patiënten. De antwoorden zijn gebaseerd op medisch-wetenschappelijke richtlijnen en andere wetenschappelijke literatuur. U vindt de consultkaarten op www.consultkaart.nl.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Neurologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Neurologie
040 – 239 94 00

Routenummer(s) en overige informatie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/neurologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden