Sigmoïdscopie (via de specialist) (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Sigmoïdscopie (via de specialist) (Folder)

U heeft een afspraak voor een sigmoïdscopie op de afdeling Endoscopie. Dit is een onderzoek om de oorzaak van uw darmklachten op te sporen. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie in uw geval anders kan zijn dan hier is beschreven. Uw partner of familie kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Wat is een sigmoïdscopie?

Sigmoïdscopie is een inwendig onderzoek waarbij de binnenkant van het laatste gedeelte van de dikke darm wordt bekeken. Hierbij wordt een flexibele slang via de anus in de dikke darm geschoven. Aan het uiteinde van deze slang is een cameraatje bevestigd. Hierdoor kan de arts het slijmvlies van de dikke darm op een beeldscherm bekijken.

Voorbereidingen minimaal één week voor het onderzoek

Medicijnen
 • Als u ijzertabletten gebruikt zoals Ferrogradumet of Ferrofumeraat, dient u het innemen daarvan minimaal één week voor het onderzoek, in overleg met uw specialist, te stoppen. IJzertabletten kleuren de ontlasting zwart en veroorzaken een moeilijk te verwijderen aanslag op het darmslijmvlies waardoor beoordeling van het slijmvlies niet mogelijk is.
 • Als u enige vorm van bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dient u dit vooraf aan de arts te melden die het onderzoek aanvraagt. Eventueel moet het gebruik van deze medicatie voor het onderzoek tijdelijk worden gestaakt.
 • Als u andere medicijnen gebruikt en twijfelt over de inname tijdens de voorbereiding, kunt u dit navragen bij uw verwijzend arts.
 • Als u een hartklepafwijking of een hartklepprothese heeft en uw cardioloog heeft geadviseerd om bij ingrepen antibiotica te gebruiken, dient u dit van tevoren aan de arts te melden die de coloscopie aanvraagt. Als u een ICD of pacemaker hebt, dient u ook dit te melden aan deze arts.
 • Als u suikerziekte heeft en insuline spuit, dient u minimaal één week van tevoren met uw arts of diabetesverpleegkundige te overleggen hoeveel insuline u moet spuiten op de dag van het onderzoek. U wordt ook verzocht om uw insulinepen en insuline mee te nemen.
Darmreiniging

Het slijmvlies van uw dikke darm kan alleen goed beoordeeld worden als de darm goed schoon is. Daarom is voorbereiding met een laxeermiddel noodzakelijk. Een recept hiervoor krijgt u van uw specialist mee, zodat u dit laxeermiddel bij uw apotheek kunt ophalen. Wanneer de dikke darm van binnen nog vies is, is het zicht in de darm slecht. Dit bemoeilijkt het onderzoek. Ook kan de arts belangrijke zaken, waaronder poliepen en zelfs kanker, missen. De arts kan dan beslissen om het hele onderzoek, na betere darmreiniging, opnieuw te doen.

Voorbereidingen twee dagen voor het onderzoek
 • Volg twee dagen voorafgaand aan het darmonderzoek een aangepast dieet. Dit wil zeggen dat u licht verteerbaar voedsel eet.
NIET Toegestaan:
 • Broodproducten zoals: bruinbrood, volkorenbrood en brood met zaden en/of pitten, crackers of beschuit met pitten/ zaden en muesli(repen).
 • Volkoren en meergranenpasta en zilvervliesrijst.
 • Roerbakgroente, rauwe groente, salades en peulvruchten.
 • Fruit met schil en/of pitjes zoals: kiwi, aardbei, bramen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, bessen en gedroogd fruit.
 • Overige voedingsmiddelen zoals: bonen, linzen, quinoa, cruesli, pinda’s en noten
 • Vette voedingsmiddelen zoals friet, snacks, pizza.
WEL Toegestaan:
 • Broodproducten zoals: wit brood, beschuit en crackers zonder pitten en/of zaden.
 • Hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop, jam zonder pitjes/schil, magere kaas of vleeswaren.
 • Melkproducten zonder fruit.
 • Fruit zonder schil en/of pitjes: zoals appel, peer, banaan en meloen.
 • Gekookte groente zoals: bloemkool, broccoli, wortelen, bieten.
 • Aardappelen, witte rijst, pasta.
 • Mager zacht vlees of vis zoals kipfilet of witvis.

Als u last heeft van obstipatie, kunt u 2 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vloeibaar dieet volgen. Om uw darmen goed schoon en leeg te maken voor het onderzoek moet u een laxeermiddel innemen. Dit middel kunt u bij de apotheek halen met behulp van het recept dat u hiervoor heeft gekregen. Het medicijn is een sterk laxerende drank die uw darmen schoon en leeg spoelt waardoor u vaak naar het toilet moet. Voor het bereiden volgt u de aanwijzingen op de bijsluiter.

LET OP: Afhankelijk van het merknaam van het laxeermiddel drinkt u na de inname van de laxeerdrank een bepaalde hoeveelheid heldere vloeistof (zie tabel 2).

Hieronder staan de aanwijzingen schematisch weergegeven hoe u de medicatie in moet nemen. Uitgangspunt bij de voorbereiding is het tijdstip waarop het onderzoek gepland is.

Tabel 1

Tijdstip scopie ⇓ Dosis 1 Dosis 2
08.30-10.00 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±13.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 17.00 en 18.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 05.00 en 06.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

10.00-13.00 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±16.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 06.00 en 07.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

13.00-16.30 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ± 16.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 09.00 en 10.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

* Afhankelijk van het soort laxeermiddel drinkt u een bepaalde hoeveelheid heldere vloeistof. Zie tabel 2:

Tabel 2

Merknaam laxeermiddel Hoeveelheid heldere vloeistof na laxeermiddel
Moviprep Minimaal 1 liter
Pleinvue Minimaal 0,5 liter
Picoprep 1,5-2 liter

Heldere vloeistoffen zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken. Voorbeelden hiervan zijn water (met of zonder smaak), kruiden- of vruchtenthee, limonade (zonder prik), heldere appelsap, heldere (isotonische) sportdranken, heldere bouillon. Koffie, melkproducten en vruchtensap zoals jus d’orange zijn niet helder en mag u dus niet drinken.

Tips:

 • Drink het medicijn met een rietje.
 • Voeg een klein scheutje ranja toe om de smaak te camoufleren.
 • Zorg dat het medicijn koel gedronken wordt.

Om bij te houden hoeveel u drinkt, kunt u de volgende maatvoering hanteren:
1 mok = 200 ml
1 glas = 175 ml
1 kopje = 125 ml

De darmvoorbereiding is succesvol wanneer na het drinken van beide liters Moviprep de ontlasting zo helder is als urine, zonder veel vaste deeltjes. Stop pas met drinken van heldere vloeistoffen wanneer dit het geval is.

Meenemen naar het ziekenhuis
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd op de afdeling Endoscopie.

Een endoscopieverpleegkundige begeleidt u naar de kleedruimte waar u uw schoenen en uw pantalon of panty uittrekt. In de onderzoekskamer laat u uw onderbroek een stukje zakken en neemt u plaats op de linkerzijde, met opgetrokken knieën.

Een Maag-Darm-Leverspecialist (MDL-arts) of een physician assistant verricht het onderzoek. Er wordt een koud, glijmiddel op de slang en de anus aangebracht waardoor de slang makkelijker in de dikke darm schuift. Het inbrengen van de slang kunt u als onaangenaam ervaren maar is niet pijnlijk. Probeert u zich tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Het kan enigszins pijnlijk zijn als de slang door de bochten van de dikke darm wordt geschoven. Af en toe wordt lucht via de slang in de darm geblazen waardoor het slijmvlies beter kan worden bekeken. Dit kan een opgeblazen gevoel geven dat u door winden te laten kwijt kunt raken. Dit is normaal en u hoeft zich er niet voor te schamen.

Soms wordt een stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk aangezien het darmslijmvlies geen zenuwcellen bevat. Als tijdens het onderzoek poliepen worden gevonden, verwijdert de arts deze over het algemeen direct.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt gewoonlijk 10 minuten. U moet er echter rekening mee houden dat door onverwachte omstandigheden de wachttijd kan oplopen.

Risico’s en complicaties

Complicaties komen zeer zelden voor bij een sigmoïdscopie. Heel soms ontstaat er een bloeding bij het verwijderen van een poliep. Deze kan bijna altijd gestopt worden tijdens het onderzoek. In zeldzame gevallen kan er een gaatje in de darm ontstaan. Opname in het ziekenhuis kan dan noodzakelijk zijn.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u nog gebruik maken van het toilet om de overtollige lucht in uw darmen kwijt te raken.

U kunt na afloop van het onderzoek een beetje bloedverlies bij de ontlasting hebben, dit is normaal.

Na het onderzoek mag u naar huis gaan. Indien u een opgeblazen gevoel houdt, is het goed om te gaan bewegen.

Wanneer neemt u direct contact op?

 • Als u via de anus vers bloed verliest
 • Als u hele erge buikpijn heeft

Neem in bovenstaande gevallen tijdens kantooruren contact op met afdeling Endoscopie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp.

Uitslag

Meestal geeft de arts of verpleegkundig endoscopist u direct een voorlopige uitslag.

Het is goed om een vervolgafspraak bij uw specialist te maken om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Wanneer er tijdens het onderzoek ook stukjes weefsel zijn weggenomen, dan duurt het minimaal 5 werkdagen voordat de uitslag bekend is. Houdt u daar rekening mee bij het maken van de vervolgafspraak.

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Endoscopie. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt en in uw plaats kan iemand anders geholpen worden.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Endoscopie
Tijdens kantooruren (08.30 uur – 16.30 uur)
040 – 239 87 85

Spoedeisende Hulp
Buiten kantooruren (16.30 uur – 08.30 uur)
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie kunt u terugvinden op
www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden