Slaaponderzoek bij u thuis (WatchPAT) (Folder)

Longgeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Slaaponderzoek bij u thuis (WatchPAT) (Folder)

Binnenkort krijgt u een slaaponderzoek (een ‘WatchPAT’). In deze folder leest u meer over dit onderzoek. 

We gaan onderzoeken of er slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen zijn zoals slaapapneu. Daarvoor krijgt u een WatchPAT mee naar huis waarmee we u slaap mee kunnen registreren. Hierbij wordt onder andere uw saturatie en eventueel snurken gemeten.

In de meeste gevallen wordt dit onderzoek bij u thuis uitgevoerd. In een enkel geval vindt het onderzoek plaats tijdens een opname in het ziekenhuis. Deze informatiefolder geeft u informatie over slaapregistratie bij u thuis. U slaapt dan thuis met apparatuur van het ziekenhuis.

Voorbereiding thuis

Lees de onderstaande instructie goed door en volg deze op. Zonder deze voorbereiding, kan het onderzoek niet plaatsvinden.

De saturatie wordt aan één van de vingers gemeten van de niet dominante hand (niet de duim). Zorg er voor dat u op deze vinger geen nagellak of gelnagels hebt en dat de nagel kort geknipt is.

Het ophalen van de apparatuur in het ziekenhuis

U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek Longgeneeskunde. U krijgt een korte uitleg over de apparatuur. Indien u nog vragen hebt kunt u deze ook stellen.

U bent weer thuis

Als u thuis bent kunt u tot u gaat slapen uw gebruikelijke activiteiten uitvoeren.

U gaat slapen

U gaat op de voor u gebruikelijke tijd naar bed.

Neem de handleiding in het doosje nog eens door en sluit de apparatuur aan. Vergeet de WatchPAT niet aan te zetten als u gaat slapen. Zet de WatchPAT ook pas aan als u daadwerkelijk gaat slapen.

Zodra u de vinger in de sensor hebt geplaatst en de plakker eruit hebt getrokken kunt u deze niet meer wisselen van vinger (de meting stopt zodra u de sensor van de vinger haalt). Maak dus van tevoren de keuze aan welke vinger u de sensor wilt dragen.

De volgende ochtend

De volgende ochtend haalt u de apparatuur zelf los. U hoeft de WatchPAT niet uit te zetten, deze gaat vanzelf na 5 minuten uit als de sensor van de vinger is.

De apparatuur moet de volgende dag terug worden gebracht tussen 08.00 en 09.00 uur op de polikliniek Longgeneeskunde. Indien dit in het weekend valt kan de apparatuur gedurende de hele dag op de verpleegafdeling Longgeneeskunde worden afgegeven.

Evaluatie

U krijgt een kort evaluatieformulier mee. U vult hierop in hoe u de nacht heeft ervaren en eventuele bijzonderheden.

De uitslag

Tijdens het volgende bezoek bespreekt de longarts of physician assistant met u de resultaten van het onderzoek en de eventuele behandelingsmogelijkheden.

Verhinderd

Wij verzoeken u vriendelijk en dringend om op tijd te komen. Bij verhindering worden wij graag tijdig op de hoogte gesteld, zodat een andere patiënt in uw plaats kan worden geholpen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Longgeneeskunde
040 – 239 56 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Longgeneeskunde vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/longgeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden