Slikfoto met een logopedist (Folder)

Logopedie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Slikfoto met een logopedist (Folder)

Binnenkort heeft u een afspraak voor een onderzoek van een slikfoto met een logopedist. Een slikfoto is een röntgenonderzoek waarbij de slikbeweging van mond tot slokdarm zichtbaar wordt gemaakt door middel van een contrastvloeistof.

In deze folder kunt u de informatie over het onderzoek nog eens nalezen. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.

Belangrijk voor het onderzoek

  • Bent u zwanger of vermoedt u dit, neem dan contact op met de afdeling Radiologie om te overleggen;
  • Bent u allergisch voor bepaalde stoffen, geef dit dan voor het onderzoek door aan de laborant;
  • Als u last heeft van obstipatie (verstopping), geef dit dan door aan de laborant;
  • Draag tijdens het onderzoek geen hangende oorbellen en geen bovenkleding met rits of stalen knoopjes. Dit kan het maken van de beelden namelijk hinderen.
  • U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u voor het onderzoek gewoon kunt eten en drinken.

Voorbereiding

U dient voor het onderzoek een belegde boterham mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

Als u voor uw afspraak komt, meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiologie. De baliemedewerker verwijst u door naar de wachtruimte van de röntgenkamer.

De laborant roept u naar binnen en vraagt of u zich van boven wilt ontkleden. U krijgt een papieren jas aan. Afhankelijk van de aard van het slikprobleem, krijgt u verschillende consistenties (samenstellingen) aangeboden in de vorm van een contrastmiddel (dunne dranken, dikke dranken, vaste voeding). Het contrastmiddel is zichtbaar met röntgenstraling.

U krijgt een bekertje contrastmiddel. U neemt hiervan een slok in de mond. De radioloog zegt u wanneer u mag doorslikken.

Tijdens het slikken wordt de keel en slokdarm in verschillende richtingen afgebeeld. Hiervoor moet u met uw lichaam naar rechts of naar links draaien. De logopedist zal u mogelijk vragen om een andere houding aan te nemen of op een bepaalde manier te slikken.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer twintig tot dertig minuten.

Uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Het verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw specialist bespreekt de uitslag van het onderzoek met u bij uw volgende afspraak.

Verhinderd

Kunt u niet naar een afspraak komen? Meld dit dan op tijd bij de afdeling Radiologie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen. Onderzoeken die niet zijn afgezegd, brengt het ziekenhuis in rekening.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Logopedie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis, afdeling Logopedie
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Logopedie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/logopedie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden