Spierbiopsie (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Spierbiopsie (Folder)

Binnenkort heeft u een afspraak voor een spierbiopsie. Bij dit onderzoek wordt er via een naald een klein stukje spierweefsel weggenomen voor nader onderzoek.

In deze folder kunt u de informatie over dit onderzoek nog eens nalezen. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.

Belangrijk vóór het onderzoek

Gebruikt u bloedverdunners, neem dan contact op met uw verwijzend arts.

 

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling Radiologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Het onderzoek

De assistent roept u naar binnen en zal u vragen het betreffende lichaamsdeel te ontbloten en op de onderzoekstafel te gaan liggen. De radioloog bepaalt nu met behulp van echografie de plaats waar de biopsie genomen wordt. Dit zal in de meeste gevallen de buitenzijde van één van de bovenbenen zijn.

Als de plaats voor de biopsie bepaald is, wordt de huid verdoofd. Dit kan even pijnlijk zijn. Na enkele minuten werkt de verdoving en wordt er een klein sneetje gemaakt. Hierna worden twee biopten genomen uit de spier. Na het onderzoek krijgt u een pleister op de insteekplaats en een zwachtel om het bovenbeen.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Nazorg

De zwachtel om het bovenbeen mag u er de volgende ochtend zelf vanaf halen. Gedurende één week moet u zware inspanning, zoals sporten en fietsen, vermijden. Autorijden is de eerste zes uur na het onderzoek niet toegestaan. Regel dus vervoer naar huis.

Mogelijke complicaties

  • Hoewel de kans hierop klein is, kan er een bloeding in de spier optreden.
  • Het is mogelijk dat er een blauwe plek ontstaat in de huid.

Uitslag

De uitslag van de spierbiopsie krijgt u tijdens het volgende polikliniekbezoek bij uw behandelend arts.

Verhinderd

Kunt u niet naar een afspraak komen? Meld dit dan uiterlijk 24 uur voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen. Zonder berichtgeving zal het onderzoek bij u in rekening worden gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Radiologie
040 – 239 85 65

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden