Spreekbeurt houden over het ziekenhuis? (Folder)

Algemeen
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Spreekbeurt houden over het ziekenhuis? (Folder)

Wil jij een spreekbeurt houden over het ziekenhuis? In het Catharina Ziekenhuis kun je verschillende spreekbeurtkoffers lenen.

De spreekbeurtkoffers bevatten leuke materialen, maar geen kant-en-klare spreekbeurten. Je moet dus zelf je spreekbeurt nog in elkaar zetten. Veel plezier met de voorbereiding en succes met je spreekbeurt!

Spreekbeurtkoffer ‘In het ziekenhuis’

In deze koffer vind je onder andere een informatiepakket, kleurplaten, een fotoverhaal én een heleboel spullen die artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis gebruiken. Een spreekbeurt wordt natuurlijk veel leuker als je aan je klasgenootjes ook echte voorwerpen uit een ziekenhuis kan laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stethoscoop, bloedafnamebuisje, infuusmateriaal en ECG-stickers. Ook kun je jezelf en/of je leraar aankleden als dokter of verpleegkundige.

Er zijn twee ‘In het ziekenhuis’-koffers aanwezig, die je voor twee weken kunt lenen. De spreekbeurtkoffer is bedoeld voor kinderen die op de basisschool zitten. Je kunt de koffer reserveren via de polikliniek Kindergeneeskunde: 040 – 239 92 00.

Er wordt een borg van 20 euro gevraagd (graag gepast betalen). Deze krijg je terug als je de koffer weer compleet inlevert.

Spreekbeurtkoffer ‘Op de operatiekamer’

In de koffer ‘Op de operatiekamer’ vind je een informatiepakket, diverse materialen die gebruikt worden voor de narcose en diverse materialen die de chirurg gebruikt tijdens een operatie. Een spreekbeurt wordt natuurlijk veel leuker als je aan je klasgenootjes ook echte voorwerpen uit een operatiekamer kan laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heupprothese, operatieschaar, kunsthartklep en een zuurstofslang. Ook kun je jezelf en/of je leraar aankleden als chirurg.

Er zijn twee ‘operatiekoffers’ aanwezig, die je voor twee weken kunt lenen, deze mag je zelf ophalen bij het secretariaat van de OK (route 355). De spreekbeurtkoffer is bedoeld voor kinderen die op de basisschool zitten. Je kunt de koffer reserveren via de praktijkopleiders van de operatiekamers van het Catharina Ziekenhuis. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 040 – 239 67 23.

Spreekbeurtkoffers over astma en diabetes

Spreekbeurtkoffer ‘Diabetes’

In Nederland hebben zo’n 6.000 kinderen diabetes (suikerziekte). Elke 25 jaar verdubbelt dat aantal. Op elke school zit minstens één kind met diabetes. Kinderen met diabetes moeten continu hun glucosewaarde in de gaten houden en opletten bij alles wat ze eten. De kinderen zelf, hun ouders, maar ook hun omgeving op school en bij de sportclub moeten hiermee leren omgaan. In de spreekbeurtkoffer vind je diverse boekjes en materialen met betrekking tot diabetes zoals een diabetesspuit, een glucosemeetapparaat en een diabetespomp.

De spreekbeurtenkoffer ‘Diabetes’ kun je reserveren bij de kinderdiabetesverpleegkundige via 040 – 239 92 45.

Spreekbeurtkoffer ‘Astma’

Ongeveer 115.000 kinderen in Nederland hebben astma. Astma is een ontsteking van de luchtwegen die dokters (nog) niet kunnen genezen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. In de spreekbeurtkoffer vind je onder andere diverse inhalatiespulletjes, kleurplaten en tips hoe je de spreekbeurt kunt opbouwen.

De spreekbeurtkoffer ‘Astma’ kun je reserveren bij de polikliniek Kindergeneeskunde: 040 – 239 92 00.

Spreekbeurttas ‘Röntgenafdeling’

Zou je ook wel eens IN je lichaam willen kijken’ Wat zit er onder je huid verstopt’ Ons ziekenhuis heeft allerlei slimme apparatuur waarmee we dwars door iemand heen kunnen kijken. Zo zie je bijvoorbeeld de botten, het hart en de longen. Wil je weten hoe dit kan? Reserveer dan snel de spreekbeurtkoffer van de röntgenafdeling.

In deze spreekbeurtkoffer vind je:

 • Uitleg over hoe röntgen werkt. Deze informatie staat op papier én op een USB-stickje, zodat je hem kunt gebruiken als PowerPointpresentatie.
 • Diverse voorbeeld materialen, zoals onderdelen die tijdens een operatie in het lichaam geplaatst worden, een ‘loodflap’ die wordt gebruikt voor röntgenonderzoek, een digitale röntgenfilm en een tekening van het lichaam en het skelet.
 • Spelmateriaal, zoals een quiz met voorwerpen en foto’s.

Het is best ingewikkeld om uit te leggen hoe röntgen werkt. Deze spreekbeurtkoffer is daarom geschikt voor oudere basisschoolleerlingen (7 t/m 12 jaar), die een beetje hulp krijgen van een volwassene. Ook leerkrachten in het basisonderwijs kunnen de koffer bestellen om een keer een toelichting te geven.

Je kunt de koffer twee weken achter elkaar lenen. Heb je interesse? Stuur dan snel een mail naar onze afdeling Radiologie om de koffer te reserveren. Wacht niet te lang, want dan is de koffer misschien uitgeleend! Je kunt een mail sturen naar
praktijkopleidingradiologie@catharinaziekenhuis.nl.

Bedenk wel dat de spreekbeurtenpakketten geen kant-en-klare spreekbeurten bevatten: je moet zelf je spreekbeurt in elkaar zetten.

Spreekbeurtkoffer ‘De dialyse’

Iedereen heeft twee nieren die ervoor zorgen dat je kunt plassen en dat afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd worden. Het kan dat je nieren ziek worden. Dan moet het werk van je nieren worden overgenomen door een machine. Dit heet dialyse.

Wil je jouw klasgenootjes vertellen wat dialyse is? Dan kun je gebruik maken van onze spreekbeurtkoffer ‘De dialyse’. Hierin zitten foto’s, folders, uitleg over de dialyse en materialen die gebruikt worden op de dialyseafdeling.

De spreekbeurtkoffer kun je reserveren door te bellen met
040 – 239 58 00.

Je kunt hem twee weken lenen. Er wordt wel een borg gevraagd van 10 euro. Deze krijg je terug als je de koffer weer inlevert.

Spreekbeurtkoffer over kanker

Als iemand in je familie kanker krijgt, kun je veel vragen hebben over hoe kanker kan ontstaan en wat je eraan kunt doen. Het kan een spannende tijd zijn voor iedereen die er mee te maken krijgt en soms wil je er dan er meer over weten of er zelfs een spreekbeurt over houden. In de spreekbeurtkoffer over kanker vind je onder andere informatiemateriaal, zoals twee boeken die gaan over hoe chemotherapie werkt en het ontstaan van kanker, een cd over kanker, een fotoverhaal én een heleboel spullen die artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis gebruiken.

Het is best ingewikkeld om uit te leggen wat kanker is. Deze spreekbeurtkoffer is daarom geschikt voor oudere basisschoolleerlingen die een beetje hulp krijgen van een volwassene. Ook leerkrachten in het basisonderwijs kunnen de koffer bestellen om een keer een les te verzorgen over kanker.

Er zijn twee spreekbeurtkoffers over kanker aanwezig die je voor twee weken kunt lenen. Je kunt de koffer reserveren via Dagbehandeling Oncologie of via de Verpleegafdeling Oncologie (9 west). Voor de dagbehandeling kun je bellen naar 040 – 239 66 44 en voor de verpleegafdeling Oncologie bel je 040 – 239 79 00.

Er wordt een borg van 20 euro gevraagd (graag gepast betalen). Deze krijg je terug als je de koffer weer op tijd en compleet inlevert.

Spreekbeurtkoffer ‘Radiotherapie bij kanker’

Eén van de behandelingen die gegeven kan worden bij kanker is radiotherapie (bestraling). Misschien wil je hier wel een spreekbeurt over geven op school. In de spreekbeurtkoffer ‘Radiotherapie bij kanker’ vind je informatie die je op weg helpt een goede spreekbeurt in elkaar te zetten.

Er zit een memorystick in met daarop een fotopresentatie, een filmpje ‘masker maken op de mouldroom’, een filmpje ‘gezichtsbescherming maken voor voetballer Memphis Depay’, een filmpje ‘bestraling’ en een filmpje ‘KWF ‘wat is kanker?’.

Verder zit er in de koffer:

 • een mapje met geplastificeerde foto’s (van de presentaties)
 • een masker
 • een mini bestralingstoestel
 • een gips afdruk met loodopbouw en bolus
 • een artsenjas of uniformjasje: hiermee kun je jezelf of je meester of juf in een echte arts of laborant verkleden!
 • stukjes orfit
 • een boek: Radio Robbie
 • een boek: het Klokhuis

Radiotherapie is een ingewikkelde behandeling die lastig uit te leggen kan zijn. De spreekbeurtkoffer is daarom geschikt voor oudere basisschoolkinderen, die geholpen kunnen worden door een volwassene bij het maken van hun spreekbeurt. Ook als leerkracht van de basisschool kun je de koffer een keer lenen om uitleg te geven over radiotherapie.

Wil je de koffer lenen, dan kun je hem reserveren door een e-mail te sturen naar infoRTH@catharinaziekenhuis.nl. Je mag de koffer 2 weken lenen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden