Stereotactische radiotherapie voor hersenmetastasen (Folder)

Catharina Kanker Instituut Radiotherapie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Stereotactische radiotherapie voor hersenmetastasen (Folder)

Uw behandelend radiotherapeut heeft u verteld dat u stereotactische radiotherapie zult ondergaan. Met deze folder informeren wij u over stereotactische radiotherapie voor uitzaaiingen naar de hersenen (hersenmetastasen). Deze informatie is een aanvulling op de algemene folder ‘Radiotherapie’.

Stereotactische radiotherapie

Stereotactische radiotherapie is een bestralingstechniek, waarbij een hoge bestralingsdosis op een klein gebied in het lichaam gegeven wordt. De voorbereiding op de bestraling en de bestraling zelf worden met hoge precisie uitgevoerd.

Stereotactische radiotherapie wordt gegeven:

  • om de groei van een uitzaaiing te beperken door tumorcellen te doden óf
  • door hun groeivermogen af te remmen.

Er wordt een hoge dosis straling per keer gegeven zonder risico voor nabijgelegen gezonde weefsels zoals de oogzenuw of het binnenoor. Meestal wordt een éénmalige bestraling gegeven of 3 bestralingen binnen een week.

De voorbereiding

Direct na het eerste gesprek met de radiotherapeut krijgt u een MRI-scan van uw hoofd. Om het doelgebied zo goed mogelijk te bepalen wordt ditmaal gebruik gemaakt van een dubbele dosis contrastmiddel.

Drie dagen na deze MRI-scan heeft u een tweede gesprek met de radiotherapeut om de uitslag van de MRI-scan te bespreken. Aansluitend wordt er een masker van uw hoofd gemaakt. Dit doen we zodat uw hoofd zo stil en stabiel mogelijk ligt tijdens de behandeling. Op het masker worden lijnen aangetekend om het bestralingsgebied aan te geven.

Vervolgens wordt er een CT-scan van uw hoofd gemaakt. Op de CT-foto’s geeft de radiotherapeut het te bestralen gebied aan evenals de gezonde weefsels die zoveel mogelijk gespaard moeten worden. Daarna maken we het bestralingsplan op een planningscomputer. Na ongeveer 4 dagen kan de bestralingsbehandeling gegeven worden.

De behandeling

De bestraling vindt plaats met een bestralingsapparaat (lineaire versneller) die speciaal geschikt is voor stereotactische radiotherapie. Deze lineaire versneller is uitgerust met een ingebouwde CT-scanner. Hiermee wordt vlak voor de bestralingsbehandeling uw ligging en de plaats van de uitzaaiing nogmaals gecontroleerd.

Als er meerdere gebieden worden bestraald, worden er meerdere CT-scans gemaakt. Dit is noodzakelijk om de hoge nauwkeurigheid te kunnen waarborgen.

Na het maken van de CT-scans wordt u bestraald. De behandelingstijd per sessie bedraagt in totaal ongeveer 30 minuten.

Nuttige tips

Het is belangrijk dat u na het maken van het masker niet meer naar de kapper gaat, omdat hierdoor speling in het masker kan ontstaan. Het beste is om kort van tevoren nog naar de kapper te gaan.

U kunt uw haren het best wassen met een milde shampoo, bijvoorbeeld babyshampoo.

Bijwerkingen

Over het algemeen zal er geen haaruitval plaatsvinden. Oedeem (toename van vocht) in de hersenen als gevolg van de bestraling kan leiden tot tijdelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze klachten zijn het gevolg van een verhoogde druk in het hoofd. Ook de oorspronkelijke neurologische klachten kunnen tijdens of na de behandeling tijdelijk toenemen. Deze bijwerkingen reageren goed op medicijnen (corticisteroiden). Uw arts kan deze medicijnen voorschrijven.

Nadere informatie en aanmelding

Voor nader overleg kunt u telefonisch contact opnemen met één van de radiotherapeuten.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Radiotherapie
040 –  239 64 00

Met dringende vragen belt u buiten kantooruren met het algemeen nummer van het Catharina Ziekenhuis.

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiotherapie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiotherapie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden