Sterilisatie van de man (Folder)

Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Sterilisatie van de man (Folder)

Binnenkort komt u naar het Catharina Ziekenhuis voor een sterilisatie. In deze folder vindt u algemene aanvullende informatie over deze ingreep. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier is beschreven. Als dit het geval is, legt uw behandelend arts dit aan u uit.

Sterilisatie van de man

Sterilisatie bij een man staat ook wel bekend als een vasectomie. Bij deze ingreep onderbreekt de uroloog de zaadleiders. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vasectomie wordt als één van de meest effectieve en minst belastende vormen van anticonceptie beschouwd.

Voorbereiding

De dag vóór de ingreep
  • Het gebruik van bloedverdunnende middelen zoals Marcoumar, Sintromitis en Aspirine is zowel voor als na de ingreep niet toegestaan. Als u één van deze middelen gebruikt, mag u hier pas één week na de ingreep weer mee beginnen. Overleg hierover altijd met uw behandelend arts.
  • U hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn. U mag dus voor en na de ingreep gewoon eten en drinken.
  • Scheer de haren weg van de onderbuik, de penis en de balzak. Dit kunt u het beste doen met een scheermes en scheerschuim.
  • Na de ingreep mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel van tevoren dat u wordt gehaald of gebruik het openbaar vervoer.
Op de dag van de ingreep
  • Neem geen waardevolle sieraden of geld mee naar het ziekenhuis.
  • Trek een strak zittende katoenen slip of zwembroek aan. Deze moet u tot tenminste drie dagen na de ingreep blijven dragen om een eventuele bloeding te voorkomen.
De ingreep

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de afdeling OK-Dagbehandeling. Het is mogelijk dat u nog even moet wachten, als de operatie van de patiënt vóór u langer duurt dan verwacht. Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.

U kleedt zich uit en gaat op de behandeltafel liggen. Vervolgens wordt u verdoofd met een injectie in de huid en/of in het lieskanaal. De uroloog maakt links en rechts in uw balzak – vlak onder de penis – een sneetje van ongeveer één centimeter. Hierdoor haalt hij de zaadleiders naar buiten, snijdt deze door, bindt deze af en brengt ze vervolgens weer terug in de balzak. De kleine wondjes worden soms gehecht met één of twee hechtingen, die vanzelf oplossen.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Na de operatie brengt een verpleegkundige u terug naar de wachtkamer. Daar moet u nog ongeveer 15 minuten wachten voordat u naar huis mag. U kunt hier iets drinken.

Belangrijk!

Over het algemeen is na twee weken weer seksuele gemeenschap mogelijk. U bent echter na de ingreep niet direct onvruchtbaar!! In de zaadblaasjes en de prostaat zitten nog levende zaadcellen van vóór de ingreep. Gebruikt u daarom nog voorbehoedmiddelen tot uit de controle blijkt dat uw sperma geen levende zaadcellen meer bevat.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Er is een hele kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en u opnieuw vruchtbaar bent. Ook al liet controle van het sperma zien dat er geen zaadcellen aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk. Dit komt bij ongeveer 3 op de 1000 patiënten voor.

Uw balzak kan na de ingreep gevoelig, pijnlijk en/of verkleurd zijn. Sommige mannen ervaren tot maanden na de ingreep een wisselend, drukkend en/of pijnlijk gevoel in hun testikels, zonder dat er sprake is van een ontsteking of zwelling. Dit behoort tot het normale verloop na deze operatie.

Wanneer neemt u direct contact op?

Heel soms kan er een kleine ontstekingsreactie optreden, waarbij de balzak zwelt, rood en warm wordt en pijn doet. Ook treedt heel soms een bloeding op. Als dit bij u het geval is, moet u contact opnemen met de polikliniek Urologie (tijdens kantooruren) of de Spoedeisende Hulp (SEH) (buiten kantooruren). De telefoonnummers vindt u onder ‘Contactgegevens’.

Leefregels

  • Gebruik geen bloedverdunnende middelen. Dit om een eventuele nabloeding te voorkomen.
  • Draag tot tenminste drie dagen na de ingreep een strak zittende katoenen slip of zwembroek. Ook dit is belangrijk om een nabloeding te voorkomen.
  • De eerste dag na de ingreep kunt u het beste heel rustig doorbrengen, bijvoorbeeld op de bank. U kunt deze dag in ieder geval nog niet gaan werken. Probeer de eerste drie dagen niet teveel te lopen en doe het rustig aan.
  • Verbind om hygiënische redenen het wondje gedurende de eerste week elke dag met een schoon gaasje.
  • U mag douchen. Zitbaden zijn niet toegestaan zolang de wondjes niet droog zijn of de hechting nog aanwezig is.
  • De eerste twee weken kunt u zaadlozingen beter vermijden. De wondjes kunnen zo goed genezen.
  • Vermijd om deze reden ook zware lichamelijke inspanning en til geen zware voorwerpen. Sporten is gedurende de eerste twee weken na de ingreep niet toegestaan. U mag wel autorijden en voorzichtig bromfiets rijden.

Controle

Drie maanden na de ingreep krijgt u een belafspraak bij de uroloog. Om na te gaan of u nog vruchtbaar bent, moet worden onderzocht of uw sperma nog levende zaadcellen bevat. De secretaresse heeft u hiervoor na de ingreep een opdrachtbon voor het laboratorium en een potje meegegeven.

Lever hiertoe één week vóór uw belafspraak sperma in. Het is belangrijk dat dit sperma maximaal één uur oud is. U kunt het potje en de opdrachtbon voor het onderzoek inleveren bij het laboratorium, op werkdagen tussen 08.00 en 09.00 uur.

De uroloog vertelt u de uitslag van het onderzoek tijdens uw belafspraak. Pas als daaruit blijkt dat er geen zaadcellen meer in zitten, bent u onvruchtbaar. Regelmatig komt het voor dat dit onderzoek meerdere malen herhaald moet worden.

Bij het laboratorium is ook een speciaal ingerichte herenkamer aanwezig. Indien gewenst kunt u, na overleg met het laboratorium, van deze kamer gebruikmaken voor het verzamelen van sperma.

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen uw afspraak niet nakomen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Urologie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats gepland worden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00

Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden