Tetanusvaccinatie (Folder)

Spoedeisende Hulp / Spoedpost
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Tetanusvaccinatie (Folder)

In deze folder vindt u informatie over de tetanusvaccinatie. Mogelijk heeft u zojuist een tetanusvaccinatie gehad of krijgt u die later. Uw behandelend arts heeft dit besloten om te voorkomen dat u tetanus krijgt. In deze folder wordt uitgelegd wat tetanus is, wanneer u ertegen bent beschermd en wanneer u een inenting moet ontvangen.

Wat is tetanus?

Tetanus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie komt overal ter wereld voor en is onder andere te vinden in aarde, straatvuil of mest. Als u een verwonding oploopt, bestaat de kans dat u in aanraking komt met deze bacterie. U kunt hier ernstig ziek van worden. Vaak duurt het 3 tot 21 dagen voordat de ziekteverschijnselen merkbaar zijn. De ziekte begint meestal met pijnlijke spierkrampen. Om dit te voorkomen is een vaccinatie tegen tetanus heel belangrijk! Door deze vaccinatie is tetanus een zeer zeldzame ziekte geworden.

Bescherming

De mens heeft in principe geen antistoffen tegen tetanus, ook niet wanneer hij/zij de ziekte al heeft gehad. Het is dus belangrijk om gevaccineerd te worden en zo besmetting tegen te gaan. Alle kinderen in Nederland krijgen in principe een DKTP-vaccinatie. Deze beschermt kinderen tegen Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis. Bent u geboren vóór 1980? Dan heeft u de laatste injectie op ongeveer 12-jarige leeftijd gehad. Bent u geboren na 1980? Dan heeft u de laatste injectie gehad toen u ongeveer 9 jaar oud was. Hierdoor was u als kind goed beschermd tegen tetanus.

Wanneer een vaccinatie?

U heeft kans op een besmetting met tetanus als de bacterie via een wond in uw lichaam komt. Denk bijvoorbeeld aan straatvuil dat in uw wond komt als u bent gevallen of gebeten door een dier.

Is het minder dan tien jaar geleden dat u bent ingeënt tegen tetanus? Dan bent u goed beschermd en is een vaccinatie nu niet nodig. Als uw laatste inenting langer dan tien jaar geleden is, is het wél belangrijk dat u nu een tetanusvaccinatie ontvangt. In het schema op de achterzijde van deze folder ziet u hoeveel injecties u moet ontvangen. Dit is afhankelijk van hoelang uw laatste vaccinatie geleden is.

U krijgt de injectie in de spier van uw bovenarm of bil.

Bijwerkingen

Na de injectie kunt u last krijgen van:

  • Een pijnlijke, gevoelige plek op de plaats van de injectie. Dit is een normale, tijdelijke reactie.
  • Een rode zwelling op de plaats van de injectie. Dit is een normale, tijdelijke reactie.
  • Een algemeen gevoel van ziek zijn en koorts. Hiertegen kunt u een paracetamol innemen.
  • Bij langdurig aanhouden van bovenstaande klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Laatste vaccinatie

Op onderstaand kaartje kunt u noteren wanneer u uw laatste tetanusvaccinatie heeft ontvangen. Welke datum u hier moet invullen, vindt u terug in het schema in deze folder. Mocht u in de toekomst nog een keer het risico van een besmetting met de tetanusbacterie lopen, dan heeft u de gegevens bij de hand.

Laatste tetanus-vaccinatie Vaccinatie nu
Korter dan 10 jaar geleden Een tetanusvaccinatie is nu niet nodig, u bent al goed beschermd tegen de bacterie. Vul op het kaartje in deze folder in wanneer u uw laatste vaccinatie heeft ontvangen.
Langer dan 10 jaar geleden Om goed beschermd te zijn tegen tetanus, moet u nu één inenting ontvangen. Noteer de datum van vandaag op het kaartje in deze folder.
U bent nooit tegen tetanus ingeënt Om goed beschermd te zijn tegen tetanus, moet u nu twee tetanusinjecties ontvangen. Daarna moet u twee herhalingsinjecties krijgen. U krijgt op de Spoedeisende Hulp een recept mee voor twee ampullen tetanusvaccin. Deze kunt u afhalen bij uw apotheek. Op het recept staat ook vermeld wanneer uw huisarts u deze injecties moet geven. Noteer de datum waarop u de herhalingsvaccinaties krijgt op het kaartje in deze folder.

SEH003 A.jpg

Vragen

Heeft u nog vragen over de tetanusvaccinatie, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) of aan uw huisarts.

Contactgegevens

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden