Thuismonitoring Hartfalen (Folder)

Cardiologie Monitoringscentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Thuismonitoring Hartfalen (Folder)

Het Catharina Ziekenhuis is gestart met thuismonitoring voor patiënten met hartfalen. Uw behandelaar heeft aangegeven dat u als patiënt gebruik kunt maken van thuismonitoring. In deze folder leggen wij uit wat thuismonitoring is en hoe dit werkt.

Wat is thuismonitoring?

Thuismonitoren gebeurt met de app ‘Thuismeten’ van leverancier Luscii. De app maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken naar uw gezondheidssituatie en u op afstand te behandelen. U houdt zelf de regie in handen en u ziet het verloop van uw ziekte. Thuismonitoring helpt bij een snelle signalering van hartfalen om zo opname te voorkomen. U hoeft in principe minder vaak naar het ziekenhuis. U krijgt op deze manier de zorg die bij u past.

Hoe werkt het?

Bij thuismonitoring krijgt u regelmatig vragen over uw gezondheid via een app op uw telefoon of tablet. U voert de meetgegevens in van uw gewicht, bloeddruk en hartslag. Bij klachten krijgt u aanvullende vragen in de app, zodat wij u beter in de gaten kunnen houden. De app leidt u er vanzelf doorheen.

Soms zijn er klachten of metingen waarvoor we telefonisch contact met u opnemen. Ook kunt u via de app zelf altijd aangeven dat u contact met ons wilt hebben of zelf contact met ons opnemen via thuismonitoringscentrum telefoonnummer: 040 – 239 62 00.

Daarnaast volgt u lessen om hartfalen beter te leren begrijpen. Deze lessen staan in de app en zijn op elk gewenst moment te openen en te bekijken.

Wat heeft u nodig voor thuismonitoring?

U heeft een smartphone of tablet nodig. Hierop installeert u de app Thuismeten van Luscii.

Besturingssysteem: Apple: iPhone of tablet iOS 13 of hoger, Android 7 of hoger.

Hoe installeert u de app?

  • U ontvangt een mail van Luscii op het door u opgegeven e-mailadres. U kunt de app dan installeren. Als u de mail niet direct ziet, kijk dan in uw spam of inbox ‘ongewenste mail’.

  • U downloadt de Luscii Thuismeten app op uw telefoon of tablet via de App Store (iPhone) of Play Store (Android) door te zoeken op ‘Luscii’.
  • Om de registratie te voltooien, ontvangt u per mail een controlecode. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw aanmelden.
  • Voor nadere tekst en uitleg, kunt u ook de website van Luscii bezoeken: De Luscii app installeren
  • Als u technische vragen heeft over de app, kunt u terecht bij Luscii Support: support@luscii.com en/of (085) 130 58 51.

Zet de meldingen van de app aan

U ontvangt via de app meldingen, bijvoorbeeld wanneer u een meting moet invullen. Zorg er daarom voor dat meldingen via e-mail of push-berichten aan staan. Hoe u dat doet, verschilt per telefoon en tablet. Bekijk hiervoor de handleiding van uw telefoon of tablet.

Metingen en vragenlijsten

Afhankelijk van uw klachten kiezen we hoe vaak u vragen kunt beantwoorden. Dit kan elke dag of elke week zijn. Wanneer u recent opgenomen bent geweest of bezig bent met wijzigingen van uw hartfalenmedicatie, willen we dagelijks weten wat uw bloeddruk, gewicht en hartslag is. Indien u in de stabiele groep bent toegewezen, voert u 1x per week uw gegevens in.

De app geeft aan wanneer er nieuwe vragen klaarstaan om te beantwoorden. U vult dan uw meetwaarden in voor bloeddruk, gewicht en hartslag (pols), en u vult een vragenlijst over uw klachten in. U kunt er altijd voor kiezen om een extra keer vragen in te vullen, bijvoorbeeld als u meer klachten heeft, maar u die dag geen geplande vragen hoeft te beantwoorden. Uw ingevoerde gegevens worden regelmatig door het thuismonitoringscentrum gecontroleerd.

Worden uw klachten, zoals benauwdheid of vocht vast houden in het lichaam erger?
  • Let op! Uw gegevens worden niet altijd direct beoordeeld.
  • Heeft u klachten zoals toename van benauwdheid, duizeligheid bij wandelen en/of gewichtsstijging of daling van 2 tot 3 kg in 2 dagen tijd, neem dan contact op met de polikliniek Hartfalen, tel. 040 – 239 81 50, het Monitoringscentrum 040 – 239 62 00 of bel bij spoed 112.

Hoe meet u uw bloeddruk?

Uw bloeddruk meet u met een bloeddrukmeter die u zelf aanschaft. De bloeddruk is de kracht waarmee uw hart het bloed de vaten in pompt. Door het pompen van het bloed, ontstaat er druk op de bloedvaten. Lees de gebruiksaanwijzing van de bloeddrukmeter goed door. Zorg voor een zo min mogelijke inspanning voordat u gaat meten.

Tip: ga voor het meten 10 minuten rustig zitten. 

Hoe weegt u uzelf?

Uw gewicht meet u met een weegschaal.  Doe dit steeds op een vast moment en op dezelfde manier.

Tip: weeg elke dag na het urineren en doe dit het liefst zonder kleding aan.  

Wie kan ik bellen?

Heeft u medische vragen?

Dan belt u met het Monitoringscentrum, de hartfalenpolikliniek of de verpleegafdeling Cardiologie (zie Contactgegevens onder in deze folder).

Let op: thuismonitoring is geen vervanging van de spoeddienst. Heeft u direct hulp nodig? Als het acuut en ernstig is belt u 112.

Heeft u vragen over de werking van de app?

Neem dan contact op met Luscii Support. Dit kan via e-mail: support@luscii.com of telefonisch via 085 – 130 58 51.

U kunt ook de instructiefilmpjes van Luscii bekijken via de volgende link: https://kb.luscii.com/nl/knowledge/aan-de-slag-met-de-thuismeten-app

Juiste zorg op de juiste plaats en op het juiste moment

Met thuismeten kunnen we uw gezondheid beter en regelmatiger in de gaten houden. Met thuismeten kunnen wij u de juiste zorg bieden op het juiste moment: thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet. U hoeft alleen voor afspraken naar het in het ziekenhuis te komen als dat echt nodig is.

Mijn persoonsgegevens

De informatie die u via de app of op de website invult, is medische informatie. Wij hebben samen met Luscii maatregelen genomen om uw privacy te bewaken.

U heeft toestemming gegeven voor het delen van medische informatie. Alleen noodzakelijke medische persoonsgegevens worden in de app Thuismeten geplaatst en gedeeld met Luscii. Wilt u geen toestemming meer geven? Neem dan contact op met uw zorgverlener.

Juiste zorg op de juiste plaats en op het juiste moment

Met thuismeten kunnen we uw gezondheid beter en regelmatiger in de gaten houden dan met vooraf geplande controle-afspraken. Daarom verminderen we de vooraf geplande afspraken. Met thuismeten kunnen wij u de juiste zorg bieden op het juiste moment: thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet. Zo hoeft u alleen voor afspraken naar het in het ziekenhuis te komen als dat echt nodig is.

Meer informatie

Meer informatie over Luscii Hartfalen vindt u op deze website: Hartfalen: empowerment van patiënten, voorlichting, het voorkomen van kliniekbezoeken (luscii.com)

Voor algemene adviezen over hartfalen, kijkt u op de website van

Eigen risico 

De Thuismeten app is een onderdeel van uw zorgtraject. De kosten hiervan worden ingediend bij uw zorgverzekeraar.

Let op: is uw eigen risico nog niet op? Dan worden deze kosten mogelijk niet vergoed en kunnen ze voor uw eigen rekening komen. Neem voor meer informatie en vragen over uw eigen risico contact op met uw zorgverzekeraar.  

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Hartfalen.

Contactgegevens

Monitoringscentrum (ma t/m vrij tussen 09.00 en 14.00 uur), bel: 040 – 239 62 00.

Polikliniek Hartfalen (ma t/m vrij tussen 8.00 en 9.00 uur en tussen 14.00 en 17.00 uur), bel: 040 – 239 81 50.

Verpleegafdeling Cardiologie (buiten kantoortijden en in het weekend), bel: 040 – 239 81 50.

Het hartfalenteam staat 7 dagen in de week gedurende 24 uur per dag voor u klaar.

Acute situatie? Thuismonitoring is geen vervanging van de spoeddienst. Bel altijd 112.

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Cardiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/cardiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden