Traanwegfoto’s (Folder)

Oogheelkunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Traanwegfoto’s (Folder)

Uw oogarts heeft u aangemeld voor het maken van traanwegfoto’s. Deze foto’s gebruiken we om te onderzoeken waar uw traanklachten vandaan komen. Het doel van dit onderzoek is het zichtbaar maken van de traanwegen door middel van een contrastvloeistof. Zo kan er gekeken worden of er sprake is van een vernauwing of verstopping van de traanwegen.

De traanwegen

Hieronder ziet u de traanwegen schematisch afgebeeld. In het boven- en onderooglid zitten aan de neuskant twee kleine openingen die in verbinding staan met kanaaltjes van ongeveer 1 mm diameter, die noemen we ‘canaliculi’. Deze traankanaaltjes komen samen en monden vervolgens uit in de traanzak. Vanuit de traanzak loopt een dikker kanaal door het bot van de neus, dat vervolgens in de neus uitmondt.

OOG021 A.jpg
Traanwegen

Voorbereiding

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. U wordt binnengeroepen en u wordt verzocht op een bed te gaan liggen. U moet uw bril afzetten. Draagt u contactlenzen? Dan moet u deze vóór het onderzoek uitdoen. U mag de contactlenzen pas de volgende dag weer in doen. Zorgt u eventueel voor een reservebril. Gebruik deze dag geen oogmake-up.

De uitvoering

De oogarts verdooft uw ogen met een druppel lokale verdoving. Daarna wordt het traankanaal opgerekt. Dit kan ondanks de verdoving nog wat gevoelig zijn. Vervolgens wordt met een kleine stompe naald wat oliehoudende contrastvloeistof in uw traankanaaltje gebracht. Hierna loopt u naar het röntgenapparaat waar u op een bankje plaatsneemt. Op het bankje kijkt u recht vooruit.

Het maken van de foto’s duurt slechts enkele minuten.

Als de foto’s gemaakt zijn, neemt u plaats in de wachtkamer. Wanneer alle patiënten die gepland stonden klaar zijn, neemt de oogarts u gezamenlijk mee naar de polikliniek om u één voor één de uitslag te geven.

Na het onderzoek

U kunt door het oliehoudende contrastmiddel wat last hebben van wazig zicht, maar autorijden is normaal gesproken geen probleem. Ook kan het contrastmiddel, als het goed doorloopt naar de bodem van de neus, voor een bittere smaak in de keel zorgen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Oogheelkunde
040 – 239 72 00

Afdeling Radiologie
040 – 239 85 65

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Oogheelkunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/oogheelkunde

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden