Urodynamisch Onderzoek (UDO)(Blaasdrukmeting) (Folder)

Bekkenbodemcentrum Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Urodynamisch Onderzoek (UDO)(Blaasdrukmeting) (Folder)

U heeft een afspraak voor een Urodynamisch Onderzoek (UDO), ook wel blaasdrukmeting genoemd, bij het Urologisch Behandel Centrum (UBC).  De uroloog heeft u hierover al informatie gegeven. In deze folder kunt u de informatie nog eens op uw gemak nalezen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. Als dit zo is, dan informeert een medewerker u hierover.

Tijdens een urodynamisch onderzoek worden de druk in de blaas, de werking van de sluitspier en de kracht waarmee de blaasspier zich tijdens het plassen kan samentrekken onderzocht. Deze metingen geven de arts informatie over uw blaasfunctie (vasthouden en lozen van urine) en mogelijke andere stoornissen in de werking van uw blaas. Een speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige voert dit onderzoek uit.

Voorbereidingen

  • Ter voorbereiding op het onderzoek heeft u ‘mictielijsten’ mee naar huis gekregen. Mictie betekent letterlijk urinelozing. Het invullen van de mictielijst geeft de uroloog inzicht in uw drink- en plasgedrag. Het is de bedoeling dat u deze lijsten thuis invult en vóór het onderzoek inlevert bij de verpleegkundige die het onderzoek uitvoert. Wanneer u een katheter heeft, hoeft u geen mictielijsten bij te houden en is het drinken vooraf niet nodig.
  • Het is belangrijk dat uw blaas goed gevuld is voordat het onderzoek start. Drink daarom ongeveer een uur voor aanvang van het onderzoek drie glazen water.
  • Het is belangrijk dat u zich niet insmeert met bodylotion, omdat tijdens het onderzoek plakkers worden aangebracht. Deze blijven mogelijk niet goed zitten als de huid is ingevet.
  • Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij het secretariaat van het Urologisch Behandel Centrum.

Wat houdt het onderzoek in?

De verpleegkundige vraagt u om plaats te nemen op de onderzoekstoel en in een daaronder geplaatste trechter te plassen. Dan verlaat de verpleegkundige even de kamer en komt terug als u heeft gebeld dat u hiermee klaar bent. Daarna word begonnen met de voorbereidingen van het onderzoek.

U krijgt een kastje om uw been waaraan stickers worden bevestigd. Deze stickertjes zijn later nodig voor het contact met de computer en om slangetjes aan te sluiten. De verpleegkundige ontsmet met een vloeistof de omgeving rondom de urinebuis. Dit voelt even koud aan. Er wordt een glijmiddel aangebracht. Daarna wordt een dun slangetje (doorsnede ongeveer 4 millimeter) via de urinebuis in uw blaas geschoven. Dit kan even gevoelig zijn. Via dit slangetje kan de urine uit uw blaas weglopen. Als uw blaas leeg is, wordt het slangetje verwijderd.

Vervolgens wordt een dun slangetje (doorsnede ongeveer 6 millimeter) in de anus ingebracht. Hier merkt u weinig van. Daarna worden drie plakkers met draadjes eraan aangebracht: twee rond de anus en één op het bovenbeen. Via deze plakkers wordt de werking van de bekkenbodemspieren gemeten.

Wanneer u een stoma heeft, wordt het slangetje in de stoma gebracht in plaats van in de anus.

Hierna wordt opnieuw een dun slangetje in de plasbuis ingebracht, dat tijdens de rest van het onderzoek blijft zitten. De slangetjes worden aangesloten op de computer. Daarna wordt de blaas gevuld met een steriele vloeistof.

Wanneer u aandrang tot plassen krijgt, moet u waarschuwen en proberen om de plas zo lang mogelijk op te houden. De metingen moeten namelijk zowel vóór als tijdens het plassen worden gedaan. Op het moment dat u kunt plassen, verlaat de verpleegkundige de kamer. Als u klaar bent kunt u de verpleegkundige waarschuwen met behulp van een belsysteem.

Als u een stoma heeft, neem dan voor de zekerheid een nieuw stoma zakje mee.

Soms is het nodig een aanvullend onderzoek te doen om de spanning van de sluitspier te meten. Dit gebeurt dan aansluitend en duurt vijf tot tien minuten. Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunnen de volgende klachten optreden:

  • irritatie bij het plassen
  • lichte verkleuring van de urine doordat er wat druppeltjes bloed meekomen
  • infectie van de blaas en/of urinewegen

Deze klachten kunt u zoveel mogelijk voorkomen door na het onderzoek minimaal twee liter extra water, thee of frisdrank (geen koffie) te drinken. Ook is het belangrijk om gewoon te plassen als u aandrang voelt. Verder kunt u een warm bad of douche nemen om de blaas tot rust te brengen.

Wanneer moet u contact opnemen?

In de onderstaande gevallen moet u telefonisch contact opnemen met het Urologisch Behandel Centrum:

  • bij koorts boven de 38? Celsius
  • als u na drie dagen nog steeds irritaties bij het plassen heeft

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend uroloog bij het volgende polikliniekbezoek.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek? Of kunt u om dringende redenen uw afspraak niet nakomen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie of het Urologisch Behandel Centrum.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Urologie
Telefoonnummer: 040 – 239 70 40

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden