UVB lichttherapie (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

UVB lichttherapie (Folder)

U heeft met uw arts afgesproken dat u behandeld wordt met UVB lichttherapie. Deze behandeling wordt vooral voorgeschreven aan patiënten met psoriasis of eczeem. In deze folder leest u hoe UVB lichttherapie in zijn werk gaat. De situatie kan voor u anders zijn dan hier is beschreven. Als dat zo is, dan informeert de dermatoloog of de verpleegkundige u hierover.

Wat kan een UVB lichttherapie voor u betekenen?

UVB licht remt de ontstekings-reactie die een rol speelt bij psoriasis en eczeem. De UVB behandeling geneest niet, maar helpt u meestal wel van de ergste klachten af. Toch kan het zijn dat de UVB lichtbehandeling bij u niet werkt. Uw arts bespreekt dan andere behandelmogelijkheden met u.

Soms is er een wachtlijst. U wordt gebeld zodra u aan de beurt bent. Om u makkelijker te kunnen bereiken is het fijn als u ons uw mobiele nummer geeft als u dit hebt.

Waar vindt de UVB lichttherapie plaats?

De lichttherapie ligt op dezelfde route als de polikliniek Dermatologie.

Voorbereiding

Op de dag dat u naar de lichttherapie komt mag u uw huid niet insmeren met zalf, crème of bodylotion.

Aandachtspunten

Gebruikt u medicijnen of veranderen uw medicijnen tijdens de kuur? Geef dit dan direct aan ons door. Sommige medicijnen gaan niet goed samen met UVB lichttherapie.

Als een andere arts u medicijnen voorschrijft, vertel dan altijd dat u UVB lichttherapie krijgt.

De therapie

De UVB licht therapie bestaat uit een kuur die ongeveer acht tot tien weken duurt. U komt op maandag, woensdag en vrijdag voor een behandeling. Halverwege de kuur krijgt u een controleafspraak bij de dermatoloog om te beoordelen welke verbeteringen er zijn opgetreden. Aan het einde van de kuur heeft u weer een afspraak met de dermatoloog. De lichtcabine lijkt op een zonnebank waar u staat. De cabine bevindt zich in een kleine kamer. Daar kunt u zich uitkleden voor u de cabine in gaat. Nadat u in de display uw naam hebt gecontroleerd, start u de behandeling zelf.

Aandachtspunten tijdens de behandelingen
  • Blijf tijdens de behandeling in dezelfde houding staan.
  • Mannen moeten tijdens de behandeling een string of onderbroek dragen ter bescherming van de geslachtsorganen. De geslachtsorganen zijn gevoeliger voor het ontstaan van huidkanker (zie complicaties en bijwerkingen). Draag elke behandeling dezelfde string of onderbroek om ervoor te zorgen dat deze steeds op dezelfde plaats zit.
  • Verwijder voor de behandeling uw sieraden en horloge.
  • U draagt tijdens de behandeling een speciale bril en/of masker ter bescherming van de ogen en/of gezicht.
  • U kunt in de cabine zelf de behandeling stopzetten als daarvoor een reden is.

De sterkte en de duur van de belichting wordt steeds opgebouwd. De mate waarin dit gebeurt, is afhankelijk van de reactie van uw huid. De eerste keer duurt de behandeling een aantal minuten, dit kan oplopen tot ongeveer 20 minuten.

Bijwerkingen en risico’s

Verbranding van de huid

Bij een te hoge dosering kan de huid verbranden. Dit is te vergelijken met zonverbranding. Als u verbrand bent en u hebt nog pijn op de dag van de volgende behandeling, dan kan de behandeling niet doorgaan. De huid moet dan eerst herstellen.

Huidkanker

Het risico op huidkanker neemt toe bij veelvuldig gebruik van UVB therapie. De dermatoloog houdt hier rekening mee.

Roodheid

Na de behandeling kan een lichte roodheid ontstaat.

Droge huid en jeuk

Om een droge huid en jeuk te voorkomen kunt u zich na elke behandeling insmeren met een vette zalf.

Pigmentatie

Heel soms ontstaan er donkere vlekken op de huid. Dit heet pigmentatie.

Bespreek uw verschijnselen met de verpleegkundige van de lichttherapie.

Leefregels

Bescherm uw huid in het voorjaar en de zomer tegen de zon:

  • Gebruik een zonnecrème met een hoge factor (minimaal factor 30) als u naar buiten gaat.
  • Ga niet zonnebaden.
  • Draag beschermende kleding en draag een pet of hoed.

Het is belangrijk dat u de kuur niet onderbreekt. Als u de kuur wel onderbreekt dan moet de dosis weer opnieuw opgebouwd worden. Dit heeft een nadelige invloed op het resultaat.

Afspraak maken of afzeggen

Als u een afspraak wilt maken of een afspraak wilt afzeggen, bel dan naar de polikliniek Dermatologie.

Hier kunt u op maandag, woensdag en vrijdag ook de verpleegkundige van de lichttherapie bereiken. Dit kan tussen 08.00 en 12.30 uur via 040 – 239 62 74.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden