Verwijderen van ouderdomswratten en fibromen (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Verwijderen van ouderdomswratten en fibromen (Folder)

Binnenkort komt u naar de polikliniek Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis voor het verwijderen van ouderdomswratten en/of fibromen. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Ouderdomswratten zijn volkomen goedaardige ‘aangroeisels’ van de huid. Ze komen heel vaak voor, vooral bij mensen boven de 50 jaar, en nemen toe met de leeftijd. Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Het oppervlak ziet er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de officiële medische naam: verruca seborroica (vettige wrat).

Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd. De gemiddelde grootte is 0,5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen, voetzolen en de lippen. Het meest komen ze voor op de borst, rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek. Soms betreft het maar enkele wratten, soms is het een hele groep bij elkaar of zit het hele lichaam onder met honderden ouderdomswratten. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk.

Fibromen zijn kleine huidflapjes die met een steeltje aan het lichaam vastzitten. Meestal ontstaan ze spontaan, maar soms zijn ze het resultaat van een slechte wondgenezing. Fibromen kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar meestal op de hals, de romp, in de oksels en de liezen. Ze zijn goedaardig maar kunnen soms bloeden of pijnlijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de kleding blijven haken. Ze komen vaker voor bij ouderen en mensen met overgewicht.

Wanneer u vanwege cosmetische redenen ouderdomswratten of fibromen wilt laten verwijderen, kunt u bij een van onze artsen terecht.

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult wat de behandelmogelijkheden zijn. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over de aard van de ouderdomswratten of fibromen, zal dit eveneens met u besproken worden.

Voorbereidingen

Foto’s

Vóór de behandeling maken wij soms foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.

Stoppen met roken

Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken.

Stoppen met alcohol

Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.

Medicatie en allergieën

Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

De behandeling

De huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vet-weefsel. Omdat de wratten enkel in de bovenste laag van de huid (de opperhuid) liggen kunnen ze eenvoudig van de huid worden geschraapt met een zogenaamde ‘scherpe lepel’. Een verdoving is vaak niet nodig. Er blijft dan een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest zonder een litteken achter te laten. Nadien is een pleister met een bloedstollend sponsje meestal voldoende. Voor de behandeling van vlakke ouderdomswratten in het gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes kort bevroren en vallen zij na een aantal dagen er vanzelf af. Indien er veel ouderdomswratjes tegelijk verwijderd worden of bij grote wratten, kan verdoving soms toch nodig zijn.

Na de behandeling

De pleisters mogen een dag na de behandeling verwijderd worden. U mag dan ook weer gewoon douchen. Om het risico op verkleuring van de huid en pigmentvlekken te beperken, adviseren wij u tot 3 maanden na de behandeling de huid goed te beschermen tegen de zon. Dit doet u door zich goed in te smeren met een zonnebrandcrème minimaal SPF 30 met UVA- en UVB-bescherming, niet in de directe zon te gaan en geen zonnebank te gebruiken.

Het resultaat

Indien de ouderdomswratten of fibromen er afgeschraapt zijn, is het resultaat direct zichtbaar. De genezing van het wondje duurt gemiddeld 1 tot 2 weken. Wanneer ze verwijderd zijn met behulp van stikstof, vallen de ouderdomswratten of fibromen er binnen enkele dagen af. In principe geneest de huid in beide gevallen zonder littekenvorming, al kan soms toch een wat lichter of donkerder plekje achterblijven.

Complicaties en risico’s

Het verwijderen van ouderdomswratten en fibromen is doorgaans een veilige behandeling. Echter na elke behandeling kunnen complicaties optreden. Bij deze behandeling geldt:

  • In de behandelde huid kunnen pigmentafwijkingen optreden.
  • Bij te diep afschrapen kunnen littekens ontstaan. Deze kunnen verminderd worden voor eventueel inspuiting met een ontstekingsremmer. Geheel verdwijnen doen de littekens niet.
  • Soms kan het wondje op een later moment weer gaan bloeden. Dit risico is het grootst als u bloedverdunners gebruikt. Mocht dit gebeuren, neem dan een schone theedoek en vouw deze op tot een vierkantje. Druk hiermee gedurende 15 minuten onafgebroken op het wondje.

Het is mogelijk dat de ouderdomswratten en fibromen na verloop van tijd terugkomen.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij:
  • aanhoudend bloeden;
  • aanhoudende roodheid, fors toenemende zwelling van de behandelde huid en eventueel pus;
  • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
  • ongerustheid of twijfel.

Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Cosmetische dermatologie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een coassistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Dermatologie.

Contact

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden