Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose (Folder)

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Verwijdering van tanden of kiezen onder narcose (Folder)

Uw behandelend arts heeft bij u geconstateerd dat er één of meerdere tanden of kiezen operatief verwijderd moeten worden. In deze folder kunt u nog eens nalezen wat na afloop van de behandeling belangrijk voor u is.  Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

De behandeling

Onder algehele narcose worden tijdens de operatie één of meerdere tanden verwijderd. De wond wordt gehecht met materiaal dat vanzelf oplost. Deze hechtingen zijn na ongeveer 1 à 2 weken verdwenen.

Na de behandeling

U komt na de behandeling op de verpleegafdeling. Zodra u weer goed wakker bent mag u in overleg met de verpleegkundige naar huis. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u pijn krijgen. Het speeksel kan een beetje bloederig zijn. Ook is het mogelijk dat uw wang dik wordt en dat u temperatuursverhoging krijgt. Vaak gaat de mond minder ver open en is ook het slikken pijnlijk. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. De eerste drie dagen na de behandeling kunt u last hebben van deze klachten en daarna verdwijnen ze geleidelijk.

De pijnklachten verdwijnen meestel binnen enkele dagen. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 500 mg (maximaal 6 per dag,) tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u uw mond vanaf de dag na de behandeling goed schoonhoudt. Dit bereikt u door de resterende kiezen en tanden goed te poetsen.

Poets na elke maaltijd en ’s avonds voordat u gaat slapen. Daarnaast raden wij u aan te spoelen met een glas lauw water, waarin u een flinke theelepel keukenzout oplost (minimaal 1 keer per dag). Het keukenzout heeft een zuiverende werking.

Let op: hiermee begint u pas 24 uur na de behandeling.

Wat u verder moet weten

  • Gebruik geen alcohol in combinatie met medicatie. Alcohol verhoogt de kans op wondcomplicaties en vertraagt de genezing.
  • Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Pas op met hete dranken (zoals thee) en warm voedsel tijdens de dag van de behandeling. Hierdoor kunnen nabloedingen optreden.
  • Als u na de ingreep moeite heeft met eten, adviseren wij u de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Daarna kunt u geleidelijk het normale etenspatroon weer oppakken.
  • Om na de behandeling zwelling van de wang te voorkomen, kunt u een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement tegen de wang houden. Doe dit ongeveer 20 minuten. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Haal regelmatig de ijsblokjes van de wang. Dit in verband met de kans op bevriezing.
  • De eerste 24 uur na de behandeling kan de wond nabloeden, meestal stopt dit vanzelf. Als de bloeding verergert, is het van belang druk uit te oefenen op de wond. Doe dit door een schoon gaasje of een geknoopte zakdoek op de wond te leggen en daarop gedurende een half uur voorzichtig te bijten.
  • De eerste nacht kunt u het beste meer rechtop slapen, door een extra kussen onder uw hoofd te leggen. Dit om zwelling tegen te gaan.
  • Het hangt af van de pijn en het ongemak, wanneer u weer kunt gaan werken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. U kunt contact opnemen met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie als:

  • de pijn, zwelling en slikklachten na twee dagen niet verminderen;
  • of als er sprake is van koorts (boven de 39° C).

Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek van Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Neem ’s avonds, ’s nachts en in het weekend contact op met de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
040 – 239 70 30

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/kaakchirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden