Videocapsule endoscopie (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Videocapsule endoscopie (Folder)

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een endoscopie te laten doen met behulp van een videocapsule. Dit onderzoek wordt verricht door een Maag- Darm- Lever specialist (MDL-arts). Met de informatie in deze folder kunt u zich goed voorbereiden op dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Wat is een videocapsule endoscopie?

Als iemand darmklachten heeft, zijn verschillende onderzoeken nodig om de oorzaken te achterhalen. Met de videocapsule endoscopie kan de arts uw dunne darm van binnen bekijken.

De dunne darm bestaat uit drie delen: het duodenum (de twaalfvingerige darm), het jejunum (de nuchtere darm) en het ileum (de kronkeldarm).

De videocapsule heeft de grootte van een grote vitaminepil en bevat onder meer een camera en een lichtbron. De camera maakt opnamen in uw darm en stuurt deze door naar een recorder. Deze recorder draagt u tijdens het onderzoek in een heupgordel. Na het onderzoek bekijkt de arts met een monitor de opnamen. De capsule verlaat uw lichaam met de ontlasting. Dit is niet pijnlijk of vervelend.

Uw arts hoopt via dit onderzoek een verklaring te vinden voor de oorzaak van uw klachten (bijvoorbeeld chronisch bloedverlies). De videocapsule geeft een goed beeld van het slijmvlies van de dunne darm. Kleine afwijkingen kunnen zo worden opgespoord. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bloedingplekjes of kleine zweertjes. De arts ziet via dit onderzoek of uw dunne darm is aangetast en in welke mate. Het onderzoek geeft ook informatie over de snelheid waarmee de capsule uw maag en/of dunne darm passeert.

Voorbereiding door de patiënt

Eén week voor het onderzoek moet u stoppen met het gebruik van ijzertabletten. Deze tabletten kleuren de darminhoud zwart en kunnen daarom de beoordeling van de darm bemoeilijken. Als u insuline gebruikt, bespreekt u dit met de arts die uw suikerziekte behandelt. Doet u dit meteen als u de afspraak voor het onderzoek heeft gemaakt. De arts geeft dan aan hoe u zich op het onderzoek moet voorbereiden in verband met uw suikerziekte.

Om tijdens het onderzoek uw darmslijmvlies goed te kunnen beoordelen, is het noodzakelijk dat uw darmen schoon en leeg zijn. U kunt uw darmen reinigen door op de dag vóór het onderzoek al te beginnen met het laxeermiddel Moviprep.

Overige voorbereidingen
 • Geef ruim van tevoren bij uw arts aan als u:
  • zwanger bent;
  • een pacemaker heeft;
  • slikproblemen heeft;
  • een buikoperatie of een darmverstopping heeft gehad.
 • Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek in verband met het plakken van de elektrodes op uw huid. Deze elektrodes zijn nodig om de opnames naar de recorder over te brengen, die u in de heupgordel draagt.
 • Zorg voor gemakkelijk zittende kleding, zoals een joggingpak of een ruimzittende broek of rok en trui.
 • Neem uw medicijnen mee die u moet innemen.
 • Zorg voor reserve ondergoed; dit kan soms van pas komen tijdens het laxeren.

Voorbereiding vóór het onderzoek

Tot 17.00 uur mag u eten en drinken zoals u gewend bent.

Moviprep 1 Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ± 17.00 uur een maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e liter Moviprep.Drink hierna minimaal 1 liter helder vocht.
Moviprep 2

Op de dag van het onderzoek: Tussen 05.30 en 06.30 uur drinkt u de 2e liter Moviprep.

Drink ook hierna minimaal 1 liter helder vocht.

Open uit één verpakking de zakjes A en B en plaats de inhoud in een maatbeker en voeg hier één liter water aan toe. Los het poeder in het water op en drink de oplossing binnen 1,5 uur op. Het is raadzaam hierna nog minimaal 1 liter heldere drank extra te drinken, zoals water, thee, appelsap, bouillon, vruchtensap zonder pulp. Het gebruik van koolzuurhoudende dranken wordt afgeraden. De rest van de avond mag u niets meer eten. U mag wel de hele avond nog heldere dranken drinken.

Voorbereiding op de dag van het onderzoek

Om 05.30 uur start u met het drinken van nog een liter Moviprep. De werkwijze en het gebruik is hetzelfde als de dag er voor. Na 08.00 uur mag u niets meer drinken.

Verloop van het onderzoek

 • Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 08.45 uur op de afdeling Endoscopie.
 • U wordt opgehaald door de verpleegkundige van de afdeling Endoscopie.
 • U neemt de capsule in. Het inslikken van de capsule geeft geen moeilijkheden met ademhalen. De meeste mensen merken niets nadat ze de capsule hebben ingeslikt.
 • De recorder registreert de beelden die de capsule in uw darmen maakt. Er knippert constant een blauw controlelampje op de recorder.
 • Kijkt u zelf om de vijftien minuten of het lampje nog knippert. Als dit niet het geval is, meld dit dan bij het verpleegkundig personeel. Zij nemen contact op met de afdeling Endoscopie. Omdat de heupgordel warm kan worden, dient u de recorder niet rechtstreeks op uw huid te dragen. Zorg ervoor dat er altijd een kledingstuk tussen uw lichaam en de recorder zit.
 • Na het innemen van de capsule kunt u gebruik maken van een stoel op de afdeling Kortverblijf & Dagverpleging. U hoeft niet de hele dag op de afdeling te blijven. Het is zelfs aan te raden om zoveel mogelijk rond te lopen. Dit bevordert namelijk de passage van de capsule door de maag en dunne darm.
  Afhankelijk van uw situatie (woonplaats, mobiliteit) kunt u na de check van 10.30 eventueel naar huis. U kunt ook gebruik blijven maken van de stoel op de afdeling Kortverblijf & Dagverpleging. Belangrijk is dat u zich om 16.15 uur weer meldt op de afdeling Endoscopie.
 • Om 10.30 komt er iemand van de afdeling Endoscopie en kijkt de verpleegkundige hoe ver de capsule is gevorderd.
 • Vanaf 11.30 uur kunt u heldere dranken drinken, zoals appelsap, thee, water of bouillon.
 • Vanaf 15.30 uur kunt u beginnen met een lichte broodmaaltijd. Dit kunt u vragen aan de verpleegkundige van Kortverblijf & dagverpleging als u in het ziekenhuis bent.
 • Om 16.15 uur kijkt iemand van de afdeling Endoscopie of het onderzoek afgerond kan worden. Als dit niet het geval is dan moet u blijven tot 20.00 uur. Als de heupgordel en de elektrodes verwijderd zijn, mag u naar huis. U kunt weer normaal eten en drinken.

Nazorg

Als alles afgesloten is op de afdeling Endoscopie kunt u weer terug naar huis.

Als de capsule uw lichaam nog niet heeft verlaten in het ziekenhuis, gebeurt dat thuis meestal binnen 48 uur. Het is belangrijk om te weten dat u de capsule weer kwijtraakt uit het lichaam. Daarom krijgt u opvangmateriaal mee voor uw ontlasting. Als u de capsule vindt, kunt u deze eruit halen. Uit milieuoverwegingen vragen we u, deze bij het klein chemisch afval te doen in uw milieubox. Is de capsule na 3 dagen nog niet uit uw lichaam? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Zolang de capsule niet uit uw lichaam is, mag er geen MRI-onderzoek plaatsvinden!

Risico’s en complicaties

Complicaties zijn vrij zeldzaam bij een endoscopie met een videocapsule. Soms blijft de capsule in de darm steken.

Wanneer neemt u direct contact op?

U dient onmiddellijk telefonisch contact op te nemen bij één van de volgende verschijnselen:

 • slikproblemen;
 • pijn achter uw borstbeen;
 • pijn in uw buik;
 • koorts, boven de 38° C.

Neem binnen kantoortijden contact op met de afdeling Endoscopie. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp.

Uitslag

Ongeveer twee weken na het onderzoek krijgt u de uitslag tijdens een gesprek op de polikliniek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan op werkdagen zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. In het weekend neemt u contact op met de afdeling Kortverblijf & dagverpleging.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Tot slot

Wilt u eraan denken om bij ieder bezoek een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee te nemen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Endoscopie
040 – 239 87 85

Afdeling Kortverblijf & dagverpleging
040 – 239 87 77

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden