Vochtbalans (Folder)

Inwendige geneeskunde Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Vochtbalans (Folder)

U ligt opgenomen op de afdeling Inwendige geneeskunde of de afdeling Maag- Darm- Leverziekten van het Catharina Ziekenhuis. Voor uw behandeling is het belangrijk dat er per dag wordt opgeschreven hoeveel u drinkt en plast. Daarom wordt er een vochtbalans bijgehouden. In deze folder vindt u meer informatie over het bijhouden van de vochtbalans.

Wat houdt een vochtbalans in?

U krijgt vocht binnen doordat u eet en drinkt. Dit verlaat het lichaam weer via uw urine, ontlasting, ademhaling en transpiratie. Wanneer u gezond bent, is de vochtbalans in evenwicht. Dat wil zeggen dat u net zoveel vocht inneemt als uitscheidt. Het kan zijn dat de balans verstoord is door bijvoorbeeld koorts, transpireren, diarree, overgeven, of door het vasthouden van vocht (dikke enkels/voeten).

De arts bespreekt met u wat de oorzaak is van de verstoring van uw vochtbalans.

Bijhouden vochtbalans

De verpleegkundige geeft u een lijst waarop de verpleegkundige en voedingasassistenten schrijven hoeveel u drinkt en plast. Wanneer u een infuus heeft, noteert de verpleegkundige dit ook op de vochtbalans.

Omdat de medewerkers van het ziekenhuis niet altijd zien wat u drinkt, is het belangrijk dat u hier zelf ook op let. Wanneer u bijvoorbeeld iets heeft gedronken tijdens het bezoekuur, geeft u dit door aan een verpleegkundige of voedingsassistente. Zo wordt ervoor gezorgd dat uw vochtbalans compleet is. U mag, in overleg met uw verpleegkundige, ook zelf opschrijven wat u drinkt.

U plast op een po of in een urinaal zodat er kan worden gemeten hoeveel u plast. Als deze niet klaar staat als u naar het toilet moet, verzoeken wij u om dit aan de verpleegkundige te vragen die voor u zorgt.

Wat schrijft u op?

Alles wat u drinkt of vloeibaar eet, schrijft u op de vochtbalans. Alles moet worden opgeschreven. Bijvoorbeeld een glas water, pap, toetjes, soep en appelmoes.

In onderstaande tabel staan de hoeveelheden aangegeven per soort servies:

Soort servies: Hoeveelheden:
Grote mok 200 ml
Glas 150 ml
Tuitbeker 150 ml
Soepkom 150 ml

Positieve/negatieve vochtbalans

Een vochtbalans wordt 24 uur per dag bijgehouden, wij noteren hierop gegevens van 0.00 tot 24.00 uur. Als u teveel vocht in uw lichaam heeft wordt er gesproken van een positieve vochtbalans.

Mogelijk schrijft de arts dan plastabletten uit zodat u het teveel aan vocht uitplast.

Heeft u te weinig vocht in uw lichaam, dan wordt er gesproken van een negatieve vochtbalans. U krijgt dan mogelijk een infuus om meer vocht binnen te krijgen. De arts bespreekt tijdens de artsenvisite uw vochtbalans met de verpleegkundige en past zo nodig uw behandeling aan.

Wanneer uw vochtbalans weer in evenwicht is kunt u stoppen met het bijhouden van de vochtbalans. De verpleegkundige informeert u hierover.

Wegen

Dagelijks wegen is een goede aanvulling op de controle van de vochtbalans. Wanneer u niet aankomt, is de vochtbalans in orde. Neemt u toe in gewicht, dan houdt u waarschijnlijk vocht vast. Valt u af, dan verliest u meer vocht dan u inneemt. Uw behandelend arts past afhankelijk van het gewicht de behandeling aan.

Vragen

Heeft u vragen over uw vochtbalans? Stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Maag- Darm- Leverziekten
040 – 239 68 00

Afdeling Inwendige geneeskunde
040 – 239 69 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Maag- Darm- Leverziekten en de afdeling Inwendige geneeskunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten en www.catharinaziekenhuis.nl/inwendige-geneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden