Voedingsadviezen bij vernauwing van de darm (stadium 1) (Folder)

Diëtetiek
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voedingsadviezen bij vernauwing van de darm (stadium 1) (Folder)

Uw arts heeft u geadviseerd om uw voeding aan te passen vanwege een vernauwing van de darm. Bij een vernauwing in de darm is het belangrijk dat er geen grote, grove voedselresten in de ontlasting zitten zodat de ontlasting kan passeren. Daarom krijgt u dit dieet voorgeschreven. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven is.

Alles wat we eten en drinken wordt in de maag en darmen verwerkt. De meeste voedingsstoffen die we nodig hebben worden vervolgens in het bloed opgenomen zodat het lichaam deze kan gebruiken. De overige voedingsstoffen verlaten het lichaam met de ontlasting.
Dit dieet is vaak tijdelijk. Uw behandelend arts bepaald hoe lang het dieet volgehouden moet worden.

Algemene adviezen

Het is van belang dat u de maaltijden verdeelt over de dag. Maak naast drie hoofdmaaltijden ook gebruik van tussendoortjes. Zo voorkomt u grote hoeveelheden in één keer in uw darm.

Probeer ook om rustig te eten en goed te kauwen bij iedere hap die u neemt. Neem de tijd voor de eetmomenten en blijf eventueel nog even natafelen. Als kauwen moeilijk gaat of niet lukt kunt u ervoor kiezen de maaltijd goed fijn te snijden of de volledige maaltijd te pureren of fijn te malen.

Verder is voldoende vochtinname erg belangrijk om de ontlasting soepel te houden. Streef naar minimaal 1,5 tot 2 liter drinkvocht per dag. Dit zijn ongeveer 10 – 15 glazen. Drink ook tijdens de maaltijden. Probeer er wel op te letten dat u goed blijft kauwen en het voedsel niet wegspoelt.

Specifieke dieetadviezen

Gasvormende producten

De volgende producten dienen vermeden te worden in verband met (veel) gasvorming:

  • Koolzuurhoudende dranken
  • Spruiten
  • Prei
  • Paprika
  • Ui
  • Knoflook
  • Peulvruchten
  • Koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool
 Voedingsvezels

(Voedings)vezel is de verzamelnaam voor verschillende voedingsstoffen die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Ons voedsel bevat niet één vezeltype, maar een mengsel van verschillende soorten. Grofweg kunnen we de vezels indelen in twee groepen: fijne vezels en grove vezels.

Gebruik geen producten met grove vezels of onverteerbare delen. Kies vooral producten met fijne vezels. In onderstaande tabel ziet u welke producten wel en niet zijn toegestaan.

Tabel 1: overzicht producten voedingsvezels

Toegestaan

Fijne vezels

Niet toegestaan

Grove/onverteerbare vezels

Brood en brood-vervangingen Alle broodsoorten of broodvervangers zonder pitten, korrels en/of zaden.

Daarnaast zijn toegestaan:

  • Pannenkoeken (met uitzondering van volkoren)
  • Beschuit
  • Matzes
  • Cream crackers
  • Knäckebröd zonder zaden en/of pitten
  • Cracottes (wit)
  • Toast
  • Ontbijtkoek zonder vulling
  • Croissant
Brood of broodvervangers met korrels, pitten en/of zaden.

Daarnaast wordt afgeraden:

  • Volkorenbrood
  • Roggebrood
  • Volkoren pannenkoeken
  • Knäckebröd met zaden en/of pitten
  • Volkoren knäckebröd
  • Brood producten of granen met rozijnen of krenten
  • Muesli, cruesli en granola
  • Noten
  • Zaden / pitten (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad etc.)
Boter Alle botersoorten zijn toegestaan
Beleg
  • Kaas
  • Smeerkaas
  • Buitenlandse kaassoorten
  • Alles soorten vleeswaren
  • Zoet beleg (zonder stukjes en pitjes)
  • Ei
  • Friese nagelkaas
  • Notenpasta’s met stukjes noot
  • Pindakaas met stukjes
  • Komijnekaas
Pap
  • Brinta
  • Custard pap
  • Griesmeelpap
  • Rijstebloem pap
  • Rijstekorrelpap van witte rijst
  • Gortepap
  • Havermoutpap
  • Geen stukjes/vulling als fruit, dadels, krenten, rozijnen, muesli, noten, pruimen, tutti frutti en vijgen.
Overige zuivel Zuivel zonder granen.

Hier mag fruit in zitten mits deze onder de toegestane fruitsoorten vallen.

Zuivelproducten met granen en/of stukjes

(met uitzondering van de toegestane fruitsoorten).

Dranken Alle overige dranken Alle dranken met pitten, zaden en/of stukjes

Daarnaast wordt afgeraden:

  • Vruchtensappen met vruchtvlees
  • Koolzuurhoudende dranken
Vlees Malse, goed gegaarde vleesproducten Taai, draderig vlees; als het vlees ondanks goed kauwen als een ‘bal’ in de mond achterblijft, gebruik het dan niet.
Vis, kip en wild
  • Graatvrije vis
  • Kip/wild zonder vel of botjes
Taai, draderige producten; zie ‘vlees’.
Jus en saus Alle gladde sauzen zonder vulling Sauzen met vulling

(voorbeeld: champignonsaus met stukjes champignon)

Aardappelen en vervangers
  • Gekookte en gebakken aardappelen
  • Aardappelpuree
  • Frites
  • Witte rijst (geen volkoren / zilvervlies)
  • Witte pasta (geen volkoren)
  • Witte mie of mihoen
  • Couscous
  • Peulvruchten (bijv. witte bonen, bruine bonen en kapucijners)
  • Volkoren of zilvervliesrijst
  • Volkoren pasta
  • Bulgur
  • Quinoa
Groente Groenten moeten:

  • Goed gaar gekookt zijn
  • Zonder harde vezelige delen
  • Zonder draderige delen
  • Goed fijn gesneden zijn
  • Zonder vel
  • Zonder pitten
  • Of gekookt zijn tot moes
Vermijd groente met harde nerven en vezelige draderige groente, zoals:

  • Rauwkost
  • Asperges
  • Artisjok
  • Atjar
  • Bleekselderij
  • Bamboespruiten
  • Champignons
  • Draderige sperziebonen
  • Doperwten en andere peulvruchten
  • Maïs
  • Paprika
  • Rabarber (wel rabarbermoes)
  • Schorseneren
  • Taugé
  • Venkel
  • Zuurkool
Fruit Alle soorten fruit, met uitzondering van de soorten in de ‘niet toegestaan’-categorie.

Let op dat het fruit wel is:

  • Geschild
  • Rijp
  • Ontveld
  • Zonder pit
  • Zacht fruit uit blik of glas
  • Gezeefd sap / smoothie
Vermijd fruit met pitten, harde stukken, schil en gedroogd fruit.

Vermijd ook de volgende fruitsoorten:

  • Citrusfruit (bijv. sinaasappel)
  • Ananas
  • Bramen
  • Bessen
  • Druiven met pit en vel
  • Kiwi
  • Kokosproducten
  • Gedroogd fruit als vijgen, rozijnen, dadels en pruimen
Noten, pitten en zaden Alle noten, pinda’s, pitten en zaden worden afgeraden.
Tussendoortjes Tussendoortjes zonder graankorrels, pitten, noten, zaden, rozijnen, krenten en/of gedroogd fruit.

  • Cake
  • Chocolade zonder nootjes/ rozijnen
  • Volkoren koeken
  • Koek/ snoep met noten, graankorrels, pitten en/of zaden, rozijnen/ krenten/ gedroogde vruchten
  • Popcorn
Alcohol Gebruik geen alcohol

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw diëtist.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Diëtetiek
040 – 239 88 69 (op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur)

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Diëtetiek vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/dietetiek


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden