Voedingsadviezen bij vernauwing van de darm (stadium 1) (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Voedingsadviezen bij vernauwing van de darm (stadium 1) (Folder)
Uw arts heeft u geadviseerd om uw voeding aan te passen vanwege een vernauwing van de darm. Bij een vernauwing in de darm is het belangrijk dat er geen grote, grove voedselresten in de ontlasting zitten zodat de ontlasting kan passeren. Daarom krijgt u dit dieet voorgeschreven. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven is.
Alles wat we eten en drinken wordt in de maag en darmen verwerkt. De meeste voedingsstoffen die we nodig hebben worden vervolgens in het bloed opgenomen zodat het lichaam deze kan gebruiken. De overige voedingsstoffen verlaten het lichaam met de ontlasting.
Dit dieet is vaak tijdelijk. Uw behandelend arts bepaald hoe lang het dieet volgehouden moet worden.
Algemene adviezen
Het is van belang dat u de maaltijden verdeelt over de dag. Maak naast drie hoofdmaaltijden ook gebruik van tussendoortjes. Zo voorkomt u grote hoeveelheden in één keer in uw darm.
Probeer ook om rustig te eten en goed te kauwen bij iedere hap die u neemt. Neem de tijd voor de eetmomenten en blijf eventueel nog even natafelen. Als kauwen moeilijk gaat of niet lukt kunt u ervoor kiezen de maaltijd goed fijn te snijden of de volledige maaltijd te pureren of fijn te malen.
Verder is voldoende vochtinname erg belangrijk om de ontlasting soepel te houden. Streef naar minimaal 1,5 tot 2 liter drinkvocht per dag. Dit zijn ongeveer 10 – 15 glazen. Drink ook tijdens de maaltijden. Probeer er wel op te letten dat u goed blijft kauwen en het voedsel niet wegspoelt.
Specifieke dieetadviezen
Gasvormende producten
De volgende producten dienen vermeden te worden in verband met (veel) gasvorming:
- Koolzuurhoudende dranken
- Spruiten
- Prei
- Paprika
- Ui
- Knoflook
- Peulvruchten
- Koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool
Voedingsvezels
(Voedings)vezel is de verzamelnaam voor verschillende voedingsstoffen die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Ons voedsel bevat niet één vezeltype, maar een mengsel van verschillende soorten. Grofweg kunnen we de vezels indelen in twee groepen: fijne vezels en grove vezels.
Gebruik geen producten met grove vezels of onverteerbare delen. Kies vooral producten met fijne vezels. In onderstaande tabel ziet u welke producten wel en niet zijn toegestaan.
Tabel 1: overzicht producten voedingsvezels
Toegestaan
Fijne vezels |
Niet toegestaan
Grove/onverteerbare vezels |
|
Brood en brood-vervangingen | Alle broodsoorten of broodvervangers zonder pitten, korrels en/of zaden.
Daarnaast zijn toegestaan:
|
Brood of broodvervangers met korrels, pitten en/of zaden.
Daarnaast wordt afgeraden:
|
Boter | Alle botersoorten zijn toegestaan | |
Beleg |
|
|
Pap |
|
|
Overige zuivel | Zuivel zonder granen.
Hier mag fruit in zitten mits deze onder de toegestane fruitsoorten vallen. |
Zuivelproducten met granen en/of stukjes
(met uitzondering van de toegestane fruitsoorten). |
Dranken | Alle overige dranken | Alle dranken met pitten, zaden en/of stukjes
Daarnaast wordt afgeraden:
|
Vlees | Malse, goed gegaarde vleesproducten | Taai, draderig vlees; als het vlees ondanks goed kauwen als een ‘bal’ in de mond achterblijft, gebruik het dan niet. |
Vis, kip en wild |
|
Taai, draderige producten; zie ‘vlees’. |
Jus en saus | Alle gladde sauzen zonder vulling | Sauzen met vulling
(voorbeeld: champignonsaus met stukjes champignon) |
Aardappelen en vervangers |
|
|
Groente | Groenten moeten:
|
Vermijd groente met harde nerven en vezelige draderige groente, zoals:
|
Fruit | Alle soorten fruit, met uitzondering van de soorten in de ‘niet toegestaan’-categorie.
Let op dat het fruit wel is:
|
Vermijd fruit met pitten, harde stukken, schil en gedroogd fruit.
Vermijd ook de volgende fruitsoorten:
|
Noten, pitten en zaden | Alle noten, pinda’s, pitten en zaden worden afgeraden. | |
Tussendoortjes | Tussendoortjes zonder graankorrels, pitten, noten, zaden, rozijnen, krenten en/of gedroogd fruit.
|
|
Alcohol | Gebruik geen alcohol |
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.
Vragen
Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw diëtist.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Afdeling Diëtetiek
040 – 239 88 69 (op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur)
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Diëtetiek vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/dietetiek