Voedingsadviezen na een subtotale maagresectie (Folder)

Diëtetiek
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voedingsadviezen na een subtotale maagresectie (Folder)

Binnenkort wordt u geopereerd aan de maag. Tijdens de operatie wordt een gedeelte van de maag weggehaald. Het is van belang om na de operatie de voedingsinname rustig aan op te bouwen, om overbelasting van de operatienaden te voorkomen. Dit vermindert de kans op complicaties. In deze folder vindt u informatie over hoe u de voeding na een operatie kan opbouwen.

Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

In deze video informeren wij u over de veranderingen in het lichaam en de invloed die de operatie zal hebben op het eten en drinken. 

Video is geblokkeerd.

Bekijk hier de video of scan de QR-code.

Na de operatie

Vanaf dag 1 na de operatie mag u, als alles goed gaat, starten met vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding. De vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding blijft u gebruiken gedurende 1 week na de operatie.

Aantal dagen na de operatie Drinken
Dag 0 (dag van de operatie) 250 ml helder vloeibaar
Dag 1 na de operatie 750 ml vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding
Dag 2 na de operatie 1000 ml vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding
Dag 3 na de operatie 1500 ml vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding
Dag 4 na de operatie Onbeperkt vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding
Dag 8 na de operatie Vaste voeding

 


Voorbeelddagmenu

In het onderstaande voorbeeld van een dagmenu ziet u waar u de voeding na de operatie naar toe op kunt bouwen. Het is belangrijk dat u rustig eet. Het kan zijn dat u in het begin na een paar happen al een vol gevoel heeft. Bij een vol gevoel is het belangrijk dat u even stopt met eten.

Dag 1 na de operatie (maximaal 750 ml vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding)

Ontbijt 8.00 uur:
100 ml zuivel product/ pap

In de loop van de ochtend 10.00 uur:
100 ml eiwitplus assortiment

Lunch 12.00 uur:
100 ml zuivel product/ pap

In de loop van de middag 14.00 uur:
75 ml trio van hartige mousse

Later in de middag 16.00 uur:
50 ml soep

Gepureerde warme maaltijd 17.30 uur:
100 ml maaltijdmix

In de loop van de avond 19.00 uur:
50 ml dessert

Later in de avond 20.00 uur:
50 ml eiwitplus assortiment of 75 ml trio van hartige mousse

Totaal vocht op basis van bovenstaand menu: 600 ml
maximaal 750 ml per dag.


Dag 2 na de operatie (maximaal 1000 ml vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding)

Ontbijt 8.00 uur:
100 ml eiwitplus assortiment

In de loop van de ochtend 10.00 uur:
125 ml Nutridrink Compact Protein

Lunch 12.00 uur:
150 ml zuivel product/ pap

In de loop van de middag 14.00 uur:
75 ml trio van hartige mousse

Later in de middag 16.00 uur:
100 ml soep

Gepureerde warme maaltijd 17.30 uur:
1 portie (75 gram) vlees, vis of vleesvervanger
1 kleine aardappel (50 gram)
½ groentelepel groente (25 gram)
(evt. ½ juslepel jus)

In de loop van de avond 19.00 uur:
50 ml dessert

Later in de avond 20.00 uur:
50 ml eiwitplus assortiment of 75 ml trio van hartige mousse

Totaal vocht op basis van bovenstaand menu: 850 ml
Maximaal 1 liter volume per dag


Dag 3 na de operatie (maximaal 1500 ml vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding)

Ontbijt 8.00 uur:
150 ml eiwitplus assortiment

In de loop van de ochtend 10.00 uur:
125 ml Nutridrink Compact Protein

Lunch 12.00 uur:
150 ml eiwitplus assortiment

In de loop van de middag 14.00 uur:
75 ml trio van hartige mousse

Later in de middag 16.00 uur:
100 ml soep

Gepureerde warme maaltijd 17.30 uur:
1 portie (75 gram) vlees, vis of vleesvervanger
1 kleine aardappel (50 gram)
½ groentelepel groente (25 gram)
(evt. ½ juslepel jus)

In de loop van de avond 19.00 uur:
125 ml Nutridrink Compact Protein

Later in de avond 20.00 uur:
100 ml eiwitplus assortiment of 75 ml trio van hartige mousse

Totaal vocht op basis van bovenstaand menu: 1000 ml
Streven naar 1,5 liter vocht per dag.


Dag 4 na de operatie (onbeperkte hoeveelheid vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding)

Ontbijt 8.00 uur:
eiwitplus assortiment

In de loop van de ochtend 10.00 uur:
125 ml Nutridrink Compact Protein

Lunch 12.00 uur:
eiwitplus assortiment

In de loop van de middag 14.00 uur:
trio van hartige mousse

Later in de middag 16.00 uur:
soep

Gepureerde warme maaltijd 17.30 uur:
1 portie (75 gram) vlees, vis of vleesvervanger
1 kleine aardappel (50 gram)
½ groentelepel groente (25 gram)
(evt. ½ juslepel jus)

In de loop van de avond 19.00 uur:
125 ml Nutridrink Compact Protein

Later in de avond 20.00 uur:
eiwitplus assortiment of trio van hartige mousse

Algemene adviezen

Het is van belang om 6-9 kleine maaltijden goed gespreid over de dag te gebruiken, waarbij in het begin (de eerste 2-4 weken) bij voorkeur 7-9 maaltijdmomenten worden aangehouden. Vaak kan dit later worden terug gebracht naar 6-7 momenten. Dit komt omdat grotere volumes, gaandeweg beter verdragen worden. Rustig eten en goed kauwen is heel erg belangrijk en wij willen u vragen hier extra op te letten.

Tijdens de opname in het ziekenhuis krijgt u de eerdergenoemde dagmenu’s aangeboden. In de thuissituatie kan dit een leidraad zijn voor de verdeling van de voeding over de dag. Het is belangrijk om de hoeveelheid voeding per keer klein te houden en dat er geen volle massa ontstaat na het kauwen zoals bij het eten van brood, pasta of sommige soorten vlees. Onderstaande tabel geeft aan welke producten u wel en niet kunt gebruiken in de eerste 2 weken na de operatie. U kunt de voeding fijnmalen door gebruik te maken van een pureestamper, pureeknijper, staafmixer, blender en/of keukenmachine. Eventueel kunt u gekookte aardappelen met een vork fijn prakken. Het belangrijkste is dat de hoeveelheid niet te groot is.

De vloeibaar, gepureerde of gemalen voeding blijft u gebruiken gedurende één week na de operatie.

Dag 4 na de operatie

Vanaf dag 4 na de operatie mag u naast het bovenstaande menu voor de vloeibare, gepureerde en gemalen voeding uitbreiden met maximaal 1 stuk per dag van onderstaande producten:

  • Geroosterd brood of;
  • Toast of;
  • Beschuit of;
  • Cracker.

Overzicht producten

In onderstaande schema’s leest u voorbeelden van producten die u wel en niet kunt gebruiken in de eerste week na de operatie.

Brood- en graanproducten
Wel
toegestaan

Brinta-, havermout-, gortepap
Drinkontbijt

Niet
toegestaan

Brood
Harde of zachte broodjes
Brood of crackers met noten, pitten en zaden
Tosti
Croissant
Cornflakes
Krentenbrood
Brood met spijs
Suikerbrood
Muesli/ Cruesli/ Granola

Kaas
Wel
toegestaan

Smeerkaas
Hüttenkäse
Verse geitenkaas (zachte)
Cottage cheese
Roomkaas

Niet
toegestaan

Harde kazen

 

Vleeswaren
Wel
toegestaan

Zachte fijngesneden vleeswaren, zoals kipfilet, kalkoenfilet, gekookte ham, grillworst, Gelderse worst
Zult

Niet
toegestaan

Leverproducten
Filet American
Rood vlees zoals rosbief, rookvlees, gerookte ham, ossenworst, carpaccio, fricandeau

Ei
Wel
toegestaan

Geprakt gekookt ei
Fijngesneden gebakken ei
Fijngesneden omelet

Niet
toegestaan

 

Melk(producten)
Wel
toegestaan

Gladde zuivelproducten
Vruchtenyoghurt of vruchtenkwark met kleine zachte stukjes fruit
Stracciatella yoghurt, kwark of vla met kleine stukjes chocolade

Niet
toegestaan
 

Fruit
Wel
toegestaan

Fijngesneden of gepureerd fruit zoals appel, banaan, peer, mango, kiwi, aardbeien, frambozen, perziken en nectarines
Fijngesneden of gepureerd fruit uit pot of blik
Vruchtenmoes of vruchtensap

Niet
toegestaan

Citrus vruchten
Gedroogd fruit

Soep
Wel
toegestaan

Alle soorten gepureerde soep zonder harde en grove stukjes en taaie velletjes (van bijvoorbeeld groente)

Niet
toegestaan

Soep met harde en grove stukjes of taaie velletjes (van bijvoorbeeld groente) peulvruchtensoep

Vlees
Wel
toegestaan  

Fijngemalen tartaar
Fijngemalen gehakt (runder-, varkens-, kip-)
Gekookte fijngemalen kip

Niet
toegestaan

Voorzichtig met rood vlees zoals bijvoorbeeld biefstuk, riblappen, rosbief, varkenshaas en bij voorkeur vermijden.

Vis
Wel
toegestaan

Alle soorten fijngemalen vis zonder vel en zonder graat

Niet
toegestaan

Vis met vel en graat
Gepaneerde vis soorten zoals bijvoorbeeld gebakken vis, vissticks, kibbeling en lekkerbek


Vleesvervangers
Wel
toegestaan

Fijngemalen ongepaneerde vleesvervangers zoals omelet, falafel, vega balletjes en burgers (zonder noten, mais of andere grove stukken).

Niet
toegestaan

Tofu of tempé
Gepaneerde vleesvervangers zoals schnitzel, cordon blue, rondo en carré.

Noten
Wel
toegestaan
 
Niet
toegestaan

Alle noten

Aardappel, rijst en pasta
Wel
toegestaan

Geprakte gekookte aardappel
Aardappelpuree

Niet
toegestaan

Gebakken aardappel
Bami of mihoen
Pasta
Risotto
Rijst of Sushi
Quinoa


Groente
Wel
toegestaan

Gepureerde zacht gekookte groenten zoals aubergine, bloemkool, broccoli, wortel, courgette, spinazie (à la crème), andijvie, paksoi, raapstelen, koolraap, witlof, schorseneren, bietjes en pompoen.
Gepureerde ontvelde tomaten

Niet
toegestaan

Groenten die vezelig en hard blijven en/of taaie velletjes hebben zoals erwtjes, boontjes, paprika, peultjes, mais, bleekselderij, asperges en zuurkool

Tomaten met vel

 

Vaste voeding

Vanaf dag 8 na de operatie mag u starten met vaste voeding. Het kan zijn dat u daarnaast nog aanvullende drinkvoeding of sondevoeding gebruikt. Afbouwen van drinkvoeding en sondevoeding gaat in overleg met de diëtist. Wanneer u start met de vaste voeding, is het belangrijk om kleine hapjes te nemen, rustig te eten en goed het eten te kauwen. Als u de vaste voeding uitbreidt, houdt dan rekening met de dieetrichtlijnen voor energie- en eiwitrijke voeding. 

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Diëtetiek
040 – 239 88 69

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Diëtetiek kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/afdelingen/dietetiek

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden