Voorbereiding op een maagverkleinende operatie (Folder)

Chirurgie Obesitascentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voorbereiding op een maagverkleinende operatie (Folder)

De arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie. In deze folder leest u hoe u zich hierop kunt voorbereiden. Realiseert u zich dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier is beschreven.

Van de arts heeft u een operatiedatum gekregen. Twee dagen voor die datum bellen wij u om af te spreken waar u zich op de operatiedag kunt melden en hoe laat. Twee weken voor de operatie begint u met Modifast. Soms schrijft de arts drie weken voor. Als dat bij u zo is, dan bespreekt de arts dit met u. De diëtist van het Catharina Ziekenhuis geeft u uitleg over hoe u Modifast gebruikt. Modifast is een vezelarm produkt. Wanneer u te weinig vezels binnenkrijgt, zou harde ontlasting/obstipatie kunnen ontstaan rondom de operatie. Zelf kunt u obstipatie tegengaan door voldoende te drinken (minimaal 1,5 liter/dag) en bewegen. Na een maagverkleinende operatie blijft u één of twee nachten in het ziekenhuis. U mag na de opname niet zelf autorijden. Regelt u daarom vervoer.

Voorbereiding op de operatie

Pre-operatieve screening

Op de polikliniek Pre-operatieve screening zijn de volgende onderwerpen al met u besproken: nuchterbeleid voor de operatie, verdoving en pijnstilling. Er zijn ook afspraken gemaakt over bloedverdunners en uw medicijnen. Heeft u daar nog vragen over dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Pre-operatieve screening. Telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Overige aandachtspunten
  • Op de dag van de operatie mag u geen Modifast gebruiken.
  • Het is erg belangrijk dat u uw eigen medicijnen, insuline, diabetes meetapparatuur en c-pap apparaat mee naar het ziekenhuis neemt op de dag van de opname.
  • Als er veelvuldig trombose of longembolie bij u in de familie voorkomt of als u dit in het verleden heeft gehad, dan krijgt u steunkousen aangemeten op de dag van de opname.
  • Alleen doorzichtige kunstnagels zijn tijdens de operatie toegestaan.

Aandachtpunten bij diabetes (suikerziekte)
  • Heeft u suikerziekte? Neem dan altijd contact op met uw eigen diabetesconsulente voordat u aan Modifast begint!
  • Mocht u tijdens de opname afwijkende bloedsuikerwaarden hebben, dan wordt advies van de internist gevraagd. Als u met ontslag gaat, dan neemt uw eigen diabetesconsulent de zorg rondom de bloedsuikers weer over.

Na de operatie

Als u na de operatie weer op de verpleegafdeling komt mag u gelijk water drinken. Dit kan snel opgebouwd worden naar heldere dranken. In de avond mag u, als dat mogelijk is, dik vloeibaar voedsel eten. Het infuus wordt verwijderd als u twee liter vocht via het infuus heeft gekregen en als u zelf kunt drinken. U krijgt een vochtlijst waarop u zelf invult hoeveel u gedronken heeft. De verpleegkundige zal u uitleggen hoe u dit moet doen.

Na de operatie moet u binnen zes uur zelf kunnen plassen. De verpleegkundige helpt u met uit bed komen. Het is belangrijk dat u rust en beweging afwisselt. Daarom adviseren wij u om een aantal keer per dag 15 minuten of langer uit bed te komen. U eet en drinkt, al dan niet gezamenlijk, aan tafel.

Belangrijke aspecten na de operatie
  • De anesthesioloog schrijft pijnstillers voor.
  • U moet uzelf gedurende vier weken na de operatie antitrombose injecties toedienen. Dit is belangrijk om de kans op trombose te verkleinen. De verpleegkundige van de afdeling legt u uit hoe u dit doet.
  • U mag gedurende het eerste jaar geen NSAID’s innemen. Dit zijn pijnstillers zoals diclofenac, naproxen, ibuprofen. Deze medicijnen zijn slecht voor de maag en kunnen een maagzweer veroorzaken. Als u deze medicijnen op voorschrift van een arts na een jaar toch nodig heeft, dan moet u deze altijd combineren met een maagbeschermer. Gebruik de NSAID’s dan zo kort mogelijk.
  • De betrouwbaarheid van de anticonceptiepil is na een bariatrische ingreep sterk verminderd. Om ongewenste zwangerschap te voorkomen moet u andere voorbehoedsmiddelen gebruiken. De huisarts kan u hierover informeren.
  • We adviseren u om de eerste 12 tot 18 maanden na de operatie niet zwanger te worden. Dit  adviseren wij omdat u na de operatie een tekort aan vitamines en mineralen in uw eigen lichaam heeft. Hebt u een kinderwens? Bespreek dit dan met uw arts.
Voeding na de operatie

Na de operatie moet u twee weken vloeibaar eten. De diëtist vertelt u hier meer over.

Ontslag

Mogelijke klachten na ontslag

Na een maagoperatie kunt u de volgende klachten krijgen:

  • Moeite met ontlasting of obstipatie, ook wel verstopping genoemd.
  • Dumpingklachten, voornamelijk na een ‘gastric bypass’.
  • Opboeren, voornamelijk na een ‘gastric sleeve’.
  • Pijnlijk gevoel achter het borstbeen als gevolg van te vlug eten.
  • Misselijkheid en (neiging tot) braken.
  • Oprispingen.
  • Verminderd hongergevoel waardoor u kunt vergeten om te eten.
  • Aversieklachten: eten wat voorheen goed smaakte, kan na de operatie niet meer smaken of niet meer goed vallen.
  • Haaruitval: dit kan zeker het eerste half jaar na de operatie voorkomen.
  • Na een gastric sleeve kunnen er pijnklachten ontstaan aan de linker zijde van de buik door een specifieke hechting in de spierlaag.
  • Let op: door invloed van het snelle afvallen kan de menstruatie cyclus veranderen.
Medicijnen

Als u met ontslag gaat, krijgt u een recept mee voor de volgende medicijnen:

  • Fragmin injecties: ter voorkoming van trombose. Deze gebruikt u gedurende vier weken na de operatie.
  • Advies voor pijnstiller: paracetamol 3-4x per dag 1000mg
  • Maagbeschermer (Pantoprazol). Gastric bypass: gebruik gedurende drie maanden na de operatie. Gastric sleeve: gebruik gedurende 1 jaar na de operatie.
  • Magnesiumhydroxide: werkt laxerend. Dit gebruikt u tot stoelgang goed op gang is. Deze krijgt u voor een week mee. Mocht de ontlasting niet op gang zijn gekomen, kunt u gebruik maken van een klysma, welke u van de apotheek heeft gekregen.
  • Calcium/vitamine D3. Hiermee hiermee begint u drie weken na de operatie. Dit gebruikt u levenslang.
  • Multivitamine, hier moet u zelf voor zorgen. Ook deze gebruikt u levenslang.
    NB: de multivitamine en CaD niet gelijktijdig innemen. Bij voorkeur niet met een melk product combineren. Sterk aan te raden is het gebruik van multivitamine van het merk Fit For Me. (zie folder in deze map.)

U komt na ongeveer 4 weken op controle bij een diëtist en een obesitasverpleegkundige. Vervolgens komt u na 3 maanden op controle bij uw chirurg. Gedurende vijf jaar komt u regelmatig op controle bij de chirurg, verpleegkundig specialist/physician assistant of obesitasverpleegkundige. Tijdens de groepsgesprekken kan uw partner/kind niet mee naar binnen. Ieder jaar wordt uw bloed gecontroleerd om eventuele vitaminetekorten op te sporen. Na het eerste jaar gebeurt dit één keer per jaar. De eerste twee jaar na de operatie wordt u begeleid door de diëtist van het Catharina Ziekenhuis, daarna eventueel op indicatie. Ook doet u het eerste jaar verschillende keren een fittest bij de afdeling Fysiotherapie. Hierbij is het van belang dat u makkelijke (sport)schoenen meeneemt. Als het nodig is krijgt u een verwijzing naar de psycholoog. Wij doen ons uiterste best om alle afspraken zoveel mogelijk op dezelfde dag te plannen, dit is helaas niet altijd mogelijk.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Obesitascentrum

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Obesitascentrum
040 – 239 98 50

Routenummer(s) en overige informatie over het Obesitascentrum vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/obesitascentrum.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden