Voorhuidplastiek of besnijdenis (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Voorhuidplastiek of besnijdenis (Folder)
De behandelend arts heeft u zojuist ingelicht over de operatie die u binnenkort zult ondergaan. In deze folder vindt u meer informatie over een voorhuidplastiek of besnijdenis. Wij hopen dat u zich met behulp van deze folder goed kunt voorbereiden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.
Waarom een operatie?
Bij u is een vernauwing van de voorhuid van de penis geconstateerd. Het is daardoor moeilijk, of het lukt zelfs helemaal niet, om de voorhuid over de penis terug te schuiven. Dit is meestal een aangeboren aandoening. Op latere leeftijd kan het echter ook ontstaan door littekenvorming bij terugkerende ontstekingen. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, zoals ontstekingen van de eikel of voorhuid, pijn tijdens de erectie en de geslachtsgemeenschap of moeilijkheden bij het plassen. Ook kan het zijn dat de vernauwde voorhuid de penis als het ware afknelt, waardoor zwelling en stuwing ontstaat. Tenslotte kunnen hygiënische overwegingen ook een reden zijn voor een voorhuidplastiek of een besnijdenis.
Voorbereidingen
In overleg met uw behandelend specialist kunnen sommige medicijnen tijdelijk gestopt worden.
De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een plaatselijke verdoving. Als de operatie onder narcose gebeurt, dan brengt u eerst een bezoek aan de polikliniek Pre-operatieve screening.
Pre-operatieve screening en anesthesie
U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit noemen we pre-operatieve screening. Tijdens dit gesprek komen een aantal onderwerpen aan bod. Dit zijn onder andere de soort verdoving (anesthesie) en pijnstilling. Ook bespreekt u waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast maakt u afspraken over hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Bespreek het gebruik van bloedverdunners ook altijd met uw behandelend arts. Als u medicijnen gebruikt, neem dan een actueel medicijnoverzicht of medicijnpaspoort mee.
Op de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht. De polikliniek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01. Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie’.
Opname
Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de afdeling die met u is afgesproken. U kunt dezelfde dag weer naar huis. Het kan voorkomen dat u om medische redenen moet worden opgenomen op een verpleegafdeling. Als dit voor u van toepassing is, wordt u hierover ingelicht.
De operatie
Tijdens de operatie wordt de te nauwe voorhuid rondom de penis verwijderd of ingesneden en worden er enkele hechtingen geplaatst. Deze hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na ongeveer zeven dagen. De voorhuid zal zich daarna achter de eikel bevinden. Het litteken dat u aan de operatie overhoudt, is klein en geneest over het algemeen zeer goed. De ingreep zelf duurt 20 tot 30 minuten.
Na de operatie
Op de wond krijgt u een vettig en een droog gaasje. Daaroverheen komt een drukkend verband, dat u de volgende dag weer kunt verwijderen. De verpleegkundige geeft u uitleg over de verzorging thuis. De huid van de penis zal rondom gezwollen, verkleurd en pijnlijk zijn. Dat is normaal en niet verontrustend. De eerste zwelling zal na ongeveer één week verdwijnen.
Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden wat u kunt bestrijden met pijnmedicatie op voorschrift van de arts. Het plassen geeft over het algemeen geen problemen. Het volledige herstel varieert van patiënt tot patiënt. U zult merken dat u niet meteen helemaal fit bent. Dit komt door de nawerking van de verdoving. In overleg met uw behandelend arts mag u enkele weken geen geslachtsgemeenschap hebben en niet in bad. Wel mag u weer douchen en is het belangrijk dat u zich daarna goed afdroogt. Zodra u zich goed voelt, mag u weer aan het werk.
Complicaties
Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk stelt om risico’s tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. In dat geval moet eveneens u contact opnemen met de polikliniek Urologie.
Wanneer neemt u direct contact op
- als u thuis ernstige pijn krijgt die in hevigheid toeneemt;
- als de penis steeds dikker wordt;
- als er pus of bloed uit de wond komt;
- als u koorts krijgt boven de 38,5 graden Celsius.
Tijdens kantooruren belt u met polikliniek Urologie. Buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp (SEH).
Vergoeding
Vraag bij uw zorgverzekeraar na of u de behandeling vergoed krijgt. Soms vergoeden zij slechts een deel van de behandeling, afhankelijk van hoe u verzekerd bent. Wilt u voorafgaand aan uw behandeling een prijsopgave ontvangen, dan kan de polikliniekmedewerker deze voor u aanvragen. Als er een machtiging nodig is, dan vraagt de arts deze voor u aan bij uw zorgverzekeraar. De arts bespreekt dit met u. Meer informatie over machtigingen leest u in de folder ‘Machtiging en aanspraakbeperking’.
Vragen
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met polikliniek Urologie.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00
Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie