Voorlichtingsvideo’s Catharina Kanker Instituut (Video)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voorlichtingsvideo’s Catharina Kanker Instituut (Video)

Wat is kanker?

Hoe komt een tumor tot stand, hoe verplaatsen kankercellen zich en hoe ontstaat een uitzaaiing? In deze korte video-animatie wordt dit op een duidelijke manier uitgelegd.

Wat is kanker?


Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is één van de snelst groeiende vormen van kanker van de afgelopen jaren. De behandeling van slokdarmkanker is ingewikkeld en maar weinig ziekenhuizen zijn gekwalificeerd om deze uit te voeren. Het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven is één van deze plekken.

Slokdarmkankeroperatie

Ondanks een gezonde levensstijl en topconditie werd bij Edo Stouten uit Uden enkele jaren geleden een agressieve vorm van slokdarmkanker vastgesteld. “Ik ben altijd heel actief en gezond geweest, genoot met volle teugen van het leven”, aldus Edo. “De slokdarmkanker kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel. Ondanks alle angst en onzekerheden heb ik meteen mijn schouders onder het behandeltraject gezet. Dit ga ik overwinnen!”

Een kennis van hem had toevallig een jaar eerder slokdarmkanker gekregen,’ gaat Edo verder. “Ik weet nog dat hij mij vertelde dat tijdens het eten van vlees dit leek te ‘blokkeren’ in zijn slokdarm. Een jaar later ontdekte ik bij mij hetzelfde. Dit was voor mij meteen een teken dat het niet goed zat.”

Edo Stouten: “Slokdarmkanker? Dat kan niet waar zijn!”

Darmkanker

Maartje krijgt na een lange periode van buikkrampen te horen dat ze darmkanker heeft. “De dag dat je hoort dat je kanker hebt, vergeet je nooit. Dan stort alles in.” Op de ct-scan is ook te zien dat haar baarmoeder is vergroot. “Dan schiet je in de stress. Is daar ook nog iets aan de hand? Mijn huisarts zei: ik zou maar eens een zwangerschaptstest doen. En toen ontdekte ik dat ik zwanger was!”

“We wilden al lange tijd een tweede kind, maar dat werd ons niet gegund. En op het moment dat je eigenlijk denkt, nu even niet, ben je zwanger. Op het moment dat het niet uitkomt. Terwijl je daar al die tijd naar verlangt hebt; dat voelt heel cru.” Later op de echo ziet de gynaecoloog niet één, maar twee hartjes. “Ik geloof dat de kin van mijn man op de grond lag. Ik belandde in een lachstuip. Onze achtbaan moest blijkbaar nog net een looping extra hebben.”

Maartje: “Zwanger en darmkanker. Onze achtbaan moest nog net een looping extra hebben”

Het Catharina Ziekenhuis is voor ziekenhuizen in Nederland een belangrijk verwijscentrum voor complexe endeldarmkankeroperaties. Niet zelden worden patiënten die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze toch nog behandeld kunnen worden. Een ver doorgegroeide tumor verwijderen uit de endeldarm is een complexe operatie, vanwege de beperkte ruimte in het kleine bekkengebied. Het wordt nog moeilijker als een patiënt al eerder is geopereerd in dat gebied. Vaak zie je dan verklevingen en littekenweefsel. Het bereiken van de tumor is dan lastig. Dat vraagt om de nodige ervaring en expertise op dat gebied.

Darmkankeroperatie met bestraling / IORT Endeldarmkanker

Baarmoederkanker

Tijdens het jaarlijkse routine onderzoek van Martheke Frencken voor hoge bloeddruk, vertelde haar huisarts onverwacht dat het lichaam ‘eiwit lekte’. Martheke Frencken wist meteen dat het niet goed zat: kanker, in haar baarmoeder. In augustus 2013 is zij met succes geopereerd in het Catharina Ziekenhuis. “De chirurg kwam na de operatie binnen en vertelde direct dat het uitstekend was gegaan. Ik heb direct gezegd: als u tevreden bent, dan ben ik het ook.”

Mevrouw Frencken gaat nu nog jaarlijks op controle in het Catharina Kanker Instituut. “Ik ervaar daar elke keer weer alsof ik de enige patiënt ben. Ik ervaar de zorg als heel zorgvuldig.”

Martheke Frencken: “Baarmoederkanker? Alsof je met een koekenpan een klap op je hoofd krijgt!”

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar. Een operatie is vaak de enige optie. Het stadium van baarmoederkanker bepaalt hoe uitgebreid de debulking operatie is. Het is essentieel dat al deze tumoren radicaal verwijderd worden. Een enkele keer wordt ervoor gekozen om bij jonge vrouwen de eierstokken niet te verwijderen. Als die worden weggehaald heeft dat namelijk direct een enorme impact op de hormoonhuishouding. De operatie begint met een fikse incisie, van het schaambeen tot de navel. Dan wordt de baarmoeder verwijderd en wordt zoveel mogelijk zichtbaar tumorweefsel weggehaald. Na de operatie volgt vaak nog chemotherapie en bestralingen.”

Debulking-operatie / baarmoederkanker

Prostaatkanker

Op zijn bridge-club hoorde Albert van der Veen steeds vaker verhalen van mannen die geconfronteerd werden met prostaatkanker. Tijdens zijn jaarlijkse check-up bij de huisarts vroeg hij daarom of het mogelijk was om zijn PSA-waarde eens vast te stellen. Drie dagen later belde de huisarts met het nieuws dat zijn PSA-waarde veel te hoog was. In het Catharina Ziekenhuis werd prostaatkanker vastgesteld.

Albert van der Veen is inmiddels geopereerd aan zijn prostaat en staat weer midden in het leven. Hij is bestuurslid van een bridge-club in Best en is in het Catharina Ziekenhuis betrokken bij de voorlichtingsmiddag voor patiënten die een prostaatkankeroperatie moeten ondergaan. Dankbaar werk, vindt hij. “Als ik als ervaringsdeskundige vertel over het leven met prostaatkanker, wordt dat sneller voor waarheid aangenomen.”

Albert van der Veen: “Prostaatkanker? Ik schrok me een ongeluk!”

Alvleesklierkanker

Een aantal jaren geleden besloten we als eerste ziekenhuis in Nederland om de zorg rond alvleesklierchirurgie anders te organiseren. Een alvleesklieroperatie is namelijk complex en de nazorg is heel belangrijk. Van alle patiënten die deze operatie ondergaan, krijgt 30 tot 40 procent complicaties. De chirurg moet dus veel ervaring hebben om de operatie goed uit te voeren. In Nederland is de ingreep gecentraliseerd. Dat wil zeggen dat de operatie door een beperkt aantal ziekenhuizen mag worden gedaan. Deze concentratie leidde tot opzienbare resultaten. Door een nieuwe werkwijze in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland(IKNL) brachten we het sterftecijfer terug van 20 procent in 2000 tot gemiddeld 3 procent in 2014. Ook blijken de effecten twee jaar na de operatie nog steeds heel positief.

Bij Ton Meulensteen werd in 2010 alvleesklierkanker geconstateerd. Hij werd door zijn behandeld medisch specialist doorverwezen naar het Catharina Kanker Instituut. Daar onderging hij met succes een alvleesklierkankeroperatie.

Voorlichtingsfilm ‘Alvleesklierkankeroperatie in het Catharina Ziekenhuis’
Ervaringsverhaal Ton Meulensteen over zijn alvleesklierkankeroperatie

Longkanker

Marie-José Lanotte-Gidding uit Mierlo kreeg de diagnose longkanker. “Dan stort je wereld in.” In het Catharina Ziekenhuis volgen veel onderzoeken om te kijken om wat voor soort tumor het gaat en wat er nog mogelijk is. “Helaas ben ik niet meer te genezen. Alle zorg die ik krijg is levensrekkend.” Realistisch zijn en iets hopen zijn voor Marie-José twee verschillende dingen. “Ik hoop natuurlijk mijn twee kinderen te zien opgroeien. Ik wil er zo lang mogelijk voor mijn kinderen zijn. Voor mijn gezin. Maar als je realistisch bent, weet je dat dat misschien niet zo is. Dat is heel lastig om daar een balans in te vinden.” Toch kan Marie-José goed met haar ziekte omgaan. “Ik sta er vrij sterk in. Maar ik heb ook mijn zwakke momenten. Maar ja, die moeten er ook zijn. Dan is het even drie keer niks, krabbelen we weer overeind en gaan we verder. We leven niet naar die ziekte. We leven gewoon ons leven; dat proberen we zo normaal mogelijk te doen.”

Update: Op 24 maart 2018 is Marie-José Lanotte-Gidding overleden als gevolg van haar longziekte. Marie-José was enorm trots op deze video en heeft aangegeven dat ook na haar dood deze video getoond mag worden. Zij wil graag dat patiënten en/of hun naaste(n) kracht halen uit deze video, als ‘kanker’ op hun pad komt.

Marie-José Lanotte-Gidding heeft longkanker: “Ik hoop dat ik mijn kinderen zie opgroeien”

Bij een longoperatie kan de chirurg verschillende delen van de long verwijderen, afhankelijk van de grootte en plaats waar de tumor zit. Bij een centrale tumor kan het nodig zijn om een hele long weg te nemen, een zogenaamde pneumonectomie, maar er kan ook gekozen worden voor een lobectomie, het weghalen van een longkwab. De rechterlong bestaat uit drie longkwabben, de linkerlong heeft er, in verband met de aanwezigheid van het hart, twee.

Verwijderen van Longtumor

Borstkanker

Elly Hertogs kreeg de diagnose borstkanker. “Ik heb gewoon de pech gehad dat ik één van de zeven vrouwen ben die borstkanker krijgt. Shit happens. Maar ik ben wel in de gelukkige omstandigheid dat het vroegtijdig ontdekt is. Zelf had ik niks gevoeld; ik had ook een kleine tumor.”

Na een operatie, chemotherapie en bestralingen is Elly weer aan het werk gegaan. Naast haar drukke baan zet zij zich in voor de Stichting Breiboezem; samen met andere vrijwilligers breit ze regelmatig boezems voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. “Zij kunnen in plaats van de siliconenprothese een gebreide boezem dragen. Zo’n gebreide boezem zit vaak prettiger”, aldus Elly.

“Ik ben zelf in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik borstsparend ben geopereerd. Ik weet van iedere breiboezem die ik brei dat een vrouw die een borstamputatie heeft ondergaan er mee geholpen is. Daar kan ik van genieten en dus brei ik.”

Elly Hertogs: “Borstkanker? Ik zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”

Borstkanker? Snel duidelijkheid in het Catharina Ziekenhuis

Ontdekt u een knobbeltje in uw borst of heeft u andere borstklachten? Dan wilt u zo snel mogelijk zekerheid. In het Mammacentrum kunt u binnen één werkdag terecht voor onderzoek en u krijgt dezelfde dag nog de uitslag. Op één plek in het ziekenhuis vindt u er bovendien de beste zorg voor borstkanker in de regio Brabant. De mammachirurgen opereren zoveel mogelijk borstsparend en slagen er vrijwel altijd in om kwaadaardige cellen in één operatie weg te halen. Het percentage patiënten waarbij na de operatie kankerweefsel is achtergebleven is 3%. De landelijke norm is 20%. Het Mammacentrum behoort hiermee tot één van de beste van Nederland.

Borstkanker? Snel duidelijkheid in het Catharina Ziekenhuis

IORT bij vrouwen met borstkanker

Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) betekent dat de patiënt tijdens de operatie bestraald wordt. Op de operatietafel, terwijl de patiënt ‘open’ ligt, wordt de plaats waar de tumor zat, kort en intensief bestraald. Het grote voordeel van deze inwendige bestraling is dat de straling direct het gebied van de tumor bereikt. Bovendien kan de patiënt van buitenaf niet zo intensief bestraald worden, omdat dat gezonde weefsel waar doorheen bestraald wordt, niet mag beschadigen. Het Catharina Ziekenhuis is een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen die deze behandeling aanbiedt. De operatie duurt ruim anderhalf uur en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis.

Directe bestraling tijdens borstkankeroperatie

Behandelwijzer chemotherapie Catharina Ziekenhuis

Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest toegepaste manier om kanker te behandelen. Deze video geeft informatie over chemotherapie.

Behandelwijzer chemotherapie Catharina Ziekenhuis

Hoe wordt chemo gemaakt?

Kanker kan op verschillende manieren worden behandeld. Vaak is een onderdeel van de behandeling het toedienen van geneesmiddelen. Er zijn geneesmiddelen die in de vorm van een tablet gegeven worden, maar veel chemotherapie en immunotherapie wordt via de bloedbaan toegediend door middel van een infuus. Deze chemo- of immunotherapie wordt op maat klaar gemaakt in de apotheek van het Catharina Ziekenhuis.

In deze video een kijkje achter de schermen bij het klaarmaken van de kuren voor patiënten van het Catharina Kanker instituut in Eindhoven.

Hoe wordt chemo gemaakt? Een kijkje achter de schermen bij het Catharina Kanker Instituut

Anesthesie bij een oncologische operatie

Als u een grote oncologische operatie moet ondergaan, wordt u meestal een dag vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de ruggenprik, pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe een operatiedag – van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie – er uitziet.

Anesthesie bij een oncologische operatie

Patiënten waarderen afdeling Radiotherapie Catharina Ziekenhuis

De afdeling Radiotherapie van het Catharina Kanker Instituut  behoort volgens patiënten tot de top drie van Nederland. Met name de deskundigheid van het personeel en de omgang met de laboranten worden zeer hoog gewaardeerd. Ook het feit dat patiënten steeds met dezelfde radiotherapeut te maken krijgen en inspraak hebben op het tijdstip van de bestralingsbehandelingen, wordt als bijzonder prettig ervaren. Dat blijkt uit de uitkomsten van de CQ-index (Consumer Quality Index) Radiotherapie; een vragenlijst waarin concrete patiëntenervaringen met zorg worden gemeten.

Patiënten waarderen afdeling Radiotherapie Catharina Ziekenhuis

Nationaal bevolkingsonderzoek darmkanker

Heeft u meegedaan aan het nationaal bevolkingsonderzoek darmkanker en is er bloed in uw ontlasting gevonden? Dan betekent dat niet zonder meer dat u kanker heeft. Het bloed kan ook afkomstig zijn van poliepen of aambeien. Om uitsluitsel te krijgen is een inwendig darmonderzoek nodig, ofwel een coloscopie. In de video krijgt u informatie over dit onderzoek.

Nationaal bevolkingsonderzoek darmkanker

Maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) die meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker moeten aan zeer strenge criteria voldoen. MDL-arts dr. Pieter Friederich: “Samen met mijn collega’s van het Catharina Ziekenhuis ben ik opnieuw op examen geweest. De kwaliteit en de opbrengst van het onderzoek moeten optimaal zijn en de risico’s en de belasting voor de patiënt zo laag mogelijk. Wij voldoen aan alle eisen. Sterfte kan ik niet voorkomen, wel voortijdige sterfte, en daar zet ik me graag voor in.”


“The making of” het masker van PSV-er Memphis Depay

PSV-er Memphis Depay droeg in het seizoen 2013/2014 een opvallend en bijzonder masker tijdens enkele voetbalwedstrijden. Dit zogenoemde bestralingsmasker komt uit het Catharina Kanker Instituut. Patiënten die plaatselijk met elektronen op het hoofd bestraald moeten worden krijgen een op maat gemaakt masker aangemeten. Nu komt deze expertise ook van pas in de sportwereld! Bekijk hier de film over het maken van het masker van Memphis Depay.

“The making of” het masker van PSV-er Memphis Depay

Nieuwe behandeling prostaatkanker: minder complicaties en betere levenskwaliteit

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met het injecteren van het radioactieve Radium-223 chloride bij patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker. Uit onderzoek is gebleken dat dit geneesmiddel Xofigo het leven van deze patiënten gemiddeld met vier tot zes maanden verlengt en een betere levenskwaliteit oplevert. De behandeling bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende zes maanden.

Nieuwe behandeling prostaatkanker: minder complicaties en betere levenskwaliteit

Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Wat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis heeft binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zes topklinische opleidingsziekenhuizen, in februari 2014 de uitkomstindicatoren gepresenteerd voor behandeling van prostaat- en longkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Download het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst



Fysiotherapie tijdens chemotherapie

Sinds mei van dit jaar biedt het Mammacentrum aan vrouwen die vanwege borstkanker chemotherapie krijgen, tijdens de kuur speciale fysiotherapie aan die is gericht op het voorkomen en verminderen van vermoeidheidsklachten. Twee keer per week kunnen vrouwen in het ziekenhuis terecht voor fitness, onder leiding van oncologisch geschoolde fysiotherapeuten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door te sporten de chemotherapie beter wordt verdragen, dat patiënten sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Het samen sporten met lotgenoten wordt door patiënten als prettig ervaren. Neem voor meer informatie contact op met uw mammacareverpleegkundige.

Fysiotherapie tijdens chemotherapie

HIPEC

Eén van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis is de HIPEC-behandeling. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Dit is een heel complexe oncologische ingreep, bedoeld voor patiënten met kanker in het buikvlies waarvan de oorsprong is ontstaan in de dikke darm, de blinde darm of de eierstokken. Bij de HIPEC-procedure gaat de chirurg ervan uit dat als hij de zichtbare kankercellen heeft weggehaald, er cellen in het lichaam achterblijven. De kankercellen die achterblijven kan hij niet zien. Om deze toch te kunnen verwijderen, spoelt hij de buik met hete chemotherapie.

HIPEC

Studie Catharina Ziekenhuis: Injecteren Trastuzumab op eenvoudige wijze

In het Catharina Ziekenhuis wordt met grote regelmaat (inter)nationaal onderzoek verricht naar nieuwe behandelmethodes. In 2012 is een internationale studie gestart rondom borstkanker. De studie loopt in 300 centra in 40 landen.

Studie Catharina Ziekenhuis: Injecteren Trastuzumab op eenvoudige wijze

De behandeling van borstkanker is een ingrijpend proces. Na het verwijderen van de tumor volgt vaak nog een intensieve nabehandeling. De nabehandeling met het kankerremmende trastuzumab vindt meestal plaats in combinatie met chemotherapie. Door de behandeling te combineren versterkt het effect van beide behandelingen.

Na de laatste chemo krijgen de vrouwen nog een jaar lang trastuzumab. Dat gebeurde tot nu toe via aan infuus. Het Catharina Ziekenhuis heeft het in studieverband aan enkele patiënten via een injectie toegediend. Patty Spoek kreeg als proef tegelijk met de laatste vier keer chemo ook trastuzumab en vervolgens alleen nog veertien keer een injectie met dit middel. AnneMarie Kuijs, research verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis: “Een injectie in plaats van een infuus is veel minder belastend. En dat niet alleen. Het bevestigt de vrouwen die genezend behandeld worden erin dat de chemotherapie is afgesloten en ze weer verder kunnen.”

 


Operatie met Da Vinci Robot

Urologen van het Catharina Ziekenhuis voeren prostaatkankeroperaties sinds 2013 ook uit met de Da Vinci-operatierobot. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. De Da Vinci Robot staat niet in het Catharina Ziekenhuis, maar in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Het CWZ is net als het Catharina Ziekenhuis onderdeel van Santeon, een samenwerkingsverband tussen zeven topklinische ziekenhuizen. Patiënten van het Catharina Ziekenhuis die voor een robotoperatie kiezen, kunnen dankzij de overeenkomst tussen CWZ en het Catharina Ziekenhuis in behandeling blijven bij hun Eindhovense uroloog, inclusief de ingreep. Wel is dus een kortstondig ‘uitstapje’ naar Nijmegen nodig. De ‘normale’ kijkoperatie bij prostaatkanker wordt gewoon in het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd. Onze urologen hebben daar meer dan tien jaar ervaring in.

Urologen van het Catharina Ziekenhuis voeren prostaatkankeroperaties sinds 2013 ook uit met de Da Vinci-operatierobot.

Achter de schermen bij het pathologische laboratorium

Het is vaak niet direct zichtbaar, maar wel onmisbaar in de geneeskunde. Het pathologisch laboratorium. Het pathologisch laboratorium van stichting PAMM in Eindhoven verzorgt de onderzoeken voor enkele ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis, en de huisartsen in Zuidoost Brabant. In het laboratorium sporen pathologen in weefsel naar kankercellen.

Achter de schermen bij het pathologische laboratorium | PAMM

Opereren in het donker op fluorescerende tumoren: Near Infrared Surgery (NIRS)

 

Urologen van het Catharina Ziekenhuis maken gebruik van de DaVinci-operatierobot van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen voor patiënten met prostaatkanker. Patiënten die voor een robotoperatie kiezen, blijven bij hun Eindhovense uroloog, inclusief de ingreep. Wel is dus een kortstondig ‘uitstapje’ naar Nijmegen nodig. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. Uroloog Eric Vrijhof reist een à twee keer per week naar Nijmegen om ‘zijn’ patiënten te opereren. We reisden met hem af naar Nijmegen.

Prostaatkanker: uroloog opereert met robot | Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden