Voorlichtingsvideo’s Gynaecologie (Video)

Gynaecologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voorlichtingsvideo’s Gynaecologie (Video)

Als u een operatie moet ondergaan is het van belang dat u vooraf goed op de hoogte bent van wat er precies gaat gebeuren. De gynaecologen, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers geven u mondeling uitgebreide informatie en ondersteunen dit met brochures die u thuis rustig na kunt lezen.

Van een aantal gynaecologische behandelingen hebben wij speciale voorlichtingsfilms. Om ervoor te zorgen dat u goed bent voorbereid op uw behandeling, adviseren wij u om de voorlichtingsfilm te bekijken.


Keizersnede

In het Catharina Ziekenhuis worden per jaar ruim 300 baby’s geboren door middel van een keizersnede. De voorlichtingsfilm over een keizersnede geeft een heel duidelijk beeld van deze ingreep. Ook ziet u hoe wij huid-op-huid contact toepassen. Het kindje wordt direct na de geboorte bij de moeder op de borst gelegd. Voor de binding tussen ouders en kind is het heel belangrijk dat ze meteen na de geboorte bij elkaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat het ook voor de borstvoeding belangrijk is. Huid-op-huid contact na een keizersnede is niet heel vanzelfsprekend. Het wordt op dit moment in een beperkt aantal ziekenhuizen in de Benelux aangeboden. Heeft u na het zien van de film vragen, neem contact op met uw arts of met polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 040 – 239 93 00.

Voorlichtingsvideo over een keizersnede

Behandeling stuitligging

Als uw baby in stuitligging ligt, kan een ‘uitwendige versie’ uitkomst bieden. Een vast team van gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen staat hiervoor klaar. Ook als u niet in behandeling bent in ons ziekenhuis, kunt u bij ons terecht voor een versie.

Voorlichtingsfilm (kort) ‘Stuit / stuitligging: het draaien van baby in stuitligging naar hoofdligging Catharina Ziekenhuis’
Voorlichtingsfilm (lang) ‘Een stuitligging, wat nu?’

Colposcopie

Colposcopie is een methode om de baarmoedermond nauwkeurig te onderzoeken. Dit gebeurt met name bij een afwijkend uitstrijkje. Voor de ingang van de schede wordt een kolposcoop geplaatst (een soort microscoop). De arts ziet hierdoor het weefsel van de baarmoedermond vergroot. De baarmoedermond wordt natgemaakt met een azijnoplossing of een soort jodium om het weefsel goed te kunnen beoordelen. Deze vloeistof is koud en kan een wat prikkelend gevoel geven. Afhankelijk van de uitslag van het uitstrijkje en de mogelijke zichtbare afwijkingen bij het kolposcopisch onderzoek bepaalt de gynaecoloog of behandeling nodig is. De behandeling gebeurt direct na het onderzoek. Een mogelijke behandeling kan een biopt of lisexcisie zijn, waarbij – onder plaatselijke verdoving – het afwijkende weefsel van de baarmoederhals wordt weggehaald. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten en geneest pijnloos.

Voorlichtingsvideo Colposcopie

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden