Voorlichtingsvideo’s Obesitascentrum (Video)

Obesitascentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Voorlichtingsvideo’s Obesitascentrum (Video)

Obesitascentrum Catharina Ziekenhuis

De behandeling van mensen met (ernstig) overgewicht vraagt expertise en kennis van zeer hoog niveau. Betrokkenheid van gekwalificeerde zorgverleners uit verschillende disciplines is essentieel om de vaak kwetsbare obesitaspatiënt de beste zorg te geven. Het doel is herstel van uw gezondheid met een uitgebreid programma, rondom een bariatrische (maagverkleinende) operatie.

In het Catharina Obesitascentrum helpt het obesitasteam ruim duizend patiënten per jaar om van het overgewicht af te komen. De obesitas kliniek behoort daarmee tot één van de grootste van Nederland. In het Catharina Ziekenhuis worden al bijna 30 jaar patiënten met overgewicht geholpen.

Video ‘Obesitascentrum Catharina Ziekenhuis’

Gastric bypass in het Obesitascentrum

Een operatie in het Catharina Obesitascentrum, zoals een gastric bypass (maagomleiding), maakt onderdeel uit van een heel zorgtraject. Dat traject van vijf jaar bestaat uit de screening, een mogelijk voortraject, de operatie en het natraject. Een operatie is nodig om mensen met (extreem) overgewicht de kans te geven hun eigen gezondheid te herstellen.

De gastric bypass (maagomleiding) wordt gezien als de gouden standaard in de bariatrische chirurgie. Het is één van de meest toegepaste operaties bij patiënten met overgewicht. Het is een operatie die zorgt voor langdurig en aanzienlijk gewichtverlies. De hoeveelheid voedsel die een patient na de operatie kan eten is namelijk sterk beperkt. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven door deze operatie verbeterd.

Video ‘Gastric bypass in het Obesitascentrum’

Gastric Sleeve in het Obesitascentrum

Een operatie in het Catharina Obesitascentrum, zoals een gastric sleeve (maagverkleining), maakt onderdeel uit van een heel zorgtraject. Dat traject van vijf jaar bestaat uit de screening, een mogelijk voortraject, de operatie en het natraject. Een operatie is nodig om mensen met (extreem) overgewicht de kans te geven hun eigen gezondheid te herstellen.

De gastric sleeve is een operatie waarbij de maag wordt verkleind. Deze operatietechniek is niet zo oud als de gastric bypass, maar wat betreft gewichtsvermindering en vermindering van de gezondheidsrisico’s die samenhangen met overgewicht, zijn er al veel aanwijzingen voor goede resultaten op langere termijn.

Video ‘Gastric Sleeve in het Obesitascentrum’

Maagband verwijderen Obesitascentrum

De revisie (revisiechirurgie) is een operatie waarbij een eerdere bariatrische operatie omgezet wordt in een nieuwe variant. Ook wel redochirurgie genoemd. De reden voor deze operatie is meestal dat er blijvende eetklachten zijn of dat de patiënt juist weer aankomt in gewicht.

Er zijn verschillende soorten revisies denkbaar. In het Catharina Ziekenhuis worden bijvoorbeeld vaak maagbandjes verwijderd om later een gastric bypass uit te voeren. Ook worden met soms patiënten met een gastric sleeve opnieuw geopereerd en krijgen zij een gastric bypass. We voeren soms bewust dit 2-stappenplan uit, vooral bij patiënten met een zeer hoge BMI.

Video ‘Maagband verwijderen Obesitascentrum’

Lower body lift in het Obesitascentrum

Als u door een maagverkleinende ingreep of door een verandering in levensstijl veel gewicht heeft verloren, kan dit tot een overhangend vetschort van de buik leiden. De klachten die dan kunnen ontstaan zijn mechanische hinder, sociaal vermijdingsgedrag, smetplekken en een negatief lichaamsbeeld. Een correctie van de buikwand kan dan een goede oplossing zijn.

De meest voorkomende operatie is een buikwandcorrectie. Dat gebeurt als er alleen sprake is van een beperkt huidoverschot bij de buik. Vaak is er ook een hangend huidoverschot bij de schaamheuvel. Na een buikwandcorrectie loopt het litteken van links naar rechts in de bikinilijn.

Als er naast een huid-vetoverschot van de buik ook nog een overschot in de flanken en op de billen bestaat, kan het litteken van de buikwandplastiek in de bikinilijn doorgetrokken worden naar de rug. Daarbij worden tegelijk de billen en de buitenzijde van de bovenbenen gelift. De zogenoemde lower body lift. De littekens lopen dan in de bikinilijn één keer rond het lichaam.

Video ‘Lower body lift in het Obesitascentrum’

De dag van de operatie

Als u een operatie voor overgewicht – een zogenoemde bariatrische operatie – moet ondergaan, wordt u op de dag van de operatie opgenomen op de verpleegafdeling. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe de operatiedag – van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie – er uitziet.

Video ‘Anesthesie bij een bariatrische operatie’

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden