Thuismonitoren bij astma: minder ziekenhuiscontrole’s meer gemak

Patiënten met astma krijgen vanaf nu de vraag of ze willen deelnemen aan het thuismonitoringsprogramma van het Catharina Ziekenhuis. Verpleegkundigen volgen hen dan op afstand. De afgelopen maanden verliep een proef met astmapatiënten succesvol. Claudia Wing-Klaassen was een van de deelnemers. “De drempel om vragen te stellen is een stuk lager geworden.”

Claudia Wing-Klaassen had vroeger astmaklachten. Jarenlang had ze er amper last van, maar na de geboorte van haar kinderen keerden de klachten in alle hevigheid terug. Inmiddels staat ze ruim een jaar onder controle bij de longarts voor haar ernstig instabiele astma. “Met medicijnen houd ik de klachten onder controle, maar bij het minste of geringste kan ik toch een aanval krijgen”, zegt ze.

Invullen kost me amper twee minuten.  Als er iets afwijkt, word ik meteen gebeld. Dat vind ik echt heel fijn

Een halfjaar geleden was ze een van de eerste patiënten die meewerkte aan het programma voor thuismonitoring bij astma. Eerder werd dat al ingevoerd voor patiënten met onder meer COPD, zwangerschapsdiabetes, COVID-19 of influenza.

Via een app vult Claudia wekelijks een vragenlijst in. Zo houden monitoringsverpleegkundigen op afstand in de gaten hoe het met haar gaat. “Invullen kost me amper twee minuten. De vragen gaan over de ernst van mijn klachten, of ik meer of minder medicijnen ben gaan gebruiken en of ik genoeg beweeg. Als er iets afwijkt, word ik meteen gebeld. Dat vind ik echt heel fijn.”

Laagdrempelig vragen stellen

Voor Claudia zit er nog een groot voordeel aan het gebruik van de app. “Vragen stellen kan heel laagdrempelig. Vroeger moest je bellen, stond je in de wacht en dacht ik altijd ‘misschien ben ik andere patiënten die het harder nodig hebben tot last’. Nu kun je via de chatfunctie vragen stellen en hoef je jezelf écht niet bezwaard te voelen.”

Het zijn opmerkingen die verpleegkundig specialist Walter van Litsenburg vaker hoort. Hij werkt al langer met thuismonitoring voor patiënten met COPD en nu ook met astmapatiënten. “Patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Dat is voor hen een groot voordeel. Door elke maand of elke week de ingevulde vragenlijst te zien, krijg je als behandelaar een veel beter beeld van de klachten en kun je patiënten beter helpen. Normaal vulden patiënten die alleen in kort voor de ziekenhuisafspraak. Die gaf een momentopname en werd ook nog wel eens vergeten.”

Zorg toegankelijk houden in de toekomst

Deelname aan het thuismonitoringsprogramma is op vrijwillige basis. “Bij patiënten met astma zie je veel medewerking. Vaak zijn het wat jongere mensen die digitaal vaardig zijn. Bij de groep met COPD kost het soms wat meer overtuigingskracht. Uiteindelijk is dit wel een manier om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden.”

Van Litsenburg: “Sommige patiënten komen twee keer per jaar op controle. Met monitoring kan één afspraak ook genoeg zijn. We behandelen honderden patiënten, dus reken maar uit om hoeveel afspraken het gaat. Dat schept weer ruimte voor andere patiënten.”

Met monitoring kan één afspraak ook genoeg zijn.  Dat schept weer ruimte voor andere patiënten.

Voor Claudia betekent het monitoringsprogramma in de praktijk dat er bijna wekelijks iemand belt om haar gezondheid te bespreken. “Een uitzondering”, zegt Van Litsenburg, maar de patiënte is er erg tevreden mee: “Ik dacht eigenlijk veel te vaak dat mijn klachten normaal waren, ook als het een keer wat erger was. Nu word ik vaak gebeld over wat ik kan en mag doen. Dat ik zo goed gecontroleerd word, geeft me een gevoel van zekerheid. Die korte lijntjes met het ziekenhuis vind ik misschien wel het allerfijnste.”

 

Het Catharina Ziekenhuis en de zes andere Santeon ziekenhuizen ontwikkelen in nauwe samenwerking binnen ‘Zorg bij jou’ met elkaar een landelijk digitaal thuismonitoringscentrum.

Verpleegkundig specialist Walter van Litsenburg – Foto Jarno Verhoef

© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden