Videobellen met je specialist geen toekomstmuziek meer!

Tijdens de coronacrisis heeft het videobellen in het Catharina Ziekenhuis een enorme vlucht genomen. Vanaf vandaag kunnen patiënten nu nog sneller en makkelijker videobellen met hun behandelaar via het patiëntenportaal MijnCatharina. Internist-oncoloog dr. Laurence van Warmerdam: “Het gebruiksgemak is heel erg toegenomen. Als patiënt hoef je nu alleen nog maar de MSTeams app te downloaden, dan ga je naar MijnCatharina, je logt in via je DigiD en je kunt binnen een superveilige omgeving met je specialist beeldbellen.”

Het invoeren van het videoconsult stond al langer op de planning, maar dat is door corona bijna twee jaar naar voren gehaald. “Technisch is het echt indrukwekkend wat we in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gekregen,” zegt dr. van Warmerdam. “De patiënt vaart er wel bij. Veel patiënten moeten vaak naar het ziekenhuis komen voor een gesprek of voorlichting over hun behandeling. Als we de gesprekken met hun verpleegkundige of specialist via een videoconsult laten verlopen, kunnen we hen die bezoekjes besparen. Bovendien komen patiënten meestal niet alleen, er is vaak ook nog een begeleider bij. Ook die moeten vrij nemen en mensen komen soms van ver buiten de regio. Dit scheelt iedereen enorm veel tijd.”

Voorloper

Natuurlijk is het videoconsult niet overal geschikt voor. “Heb je mogelijk slecht nieuws dan wil je de patiënt liever zelf zien”, beaamt dr. van Warmerdam. “En een lichamelijk onderzoek kan natuurlijk ook niet via een videoconsult. Maar de ervaring heeft intussen geleerd dat het videoconsult in vele gevallen prima werkt. De afdeling gynaecologie is een voorloper en heeft de afgelopen maanden heel goede ervaringen opgedaan met het videobellen. Ook voor onze dermatologen blijkt het een heel handige tool.”

Regie bij de patient

Deze nieuwe functie past geheel in de trend om de regie in de zorg meer bij de patiënt te leggen. Mensen kunnen via het patiëntenportaal zelf hun afspraken plannen, ze kunnen zonder enige vertraging uitslagen van onderzoeken bekijken en bijvoorbeeld de correspondentie tussen hun verschillende zorgverleners inzien. Bovendien helpt het patiëntenportaal de kosten in de zorg te beheersen. “Reken maar uit,” zegt dr. van Warmerdam, “dagelijks ontvangen wij ongeveer 1500 patiënten op onze poliklinieken, als zij zelf hun afspraken plannen, hoeveel tijd dat voor ons scheelt.”

Gebruiksvriendelijk

Dr. van Warmerdam benadrukt nogmaals hoe gebruiksvriendelijk een videoconsult via MijnCatharina is. “We hebben weleens de neiging de patiënt te onderschatten. Maar vergeet niet, 99 procent van de Nederlanders heeft internet. Mensen bestellen bij Bol, Ali, Amazon, ze boeken reizen en ze zoomen of video-appen met de kleinkinderen. Waarom zou een videoconsult met je specialist dan een brug te ver zijn?”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden