Voeding: een medicijn tegen kanker?

Behalve de specialisten werken er nog ruim 500 medewerkers in en voor het Catharina Kanker Instituut. Wie zijn ze en wat doen ze? We vragen het deze keer aan diëtist Chantal Koppens.

Een speciale voedingstherapie voor kankerpatiënten is er nog niet. Maar wat wetenschappelijk onderzoek wel duidelijk laat zien: patiënten kunnen met de juiste voedingsaanpak hun conditie en weerstand verbeteren. En dat zorgt voor veel voordelen tijdens de behandeling. In het Catharina Kanker Instituut werken diverse dietisten die patienten begeleiden tijdens het behandeltraject.

“We weten als diëtisten veel van voeding én hebben kennis van ziektes, behandelingen en medicijnen”, vertelt diëtist Chantal Koppens. “Een tumor in het maagdarmkanaal kan bijvoorbeeld veel problemen met eten geven. Ook kun je als kankerpatiënt misselijk zijn door de chemotherapie. In dit soort gevallen is het heel belangrijk dat ik als diëtist samen met de patiënt bespreek welke voedingsstoffen noodzakelijk zijn.”

Voedingsgewoonten

Voedingsgewoonten zijn dan heel belangrijk. Koppens: “Maak je altijd zelf je eten klaar of zorgt je partner voor boodschappen en maaltijden? Ben je een grote eter of eet je juist meerdere kleine porties op een dag? Heb je een allergie voor voedingsstoffen of bijvoorbeeld ziektes waar je rekening mee moet houden? Dat zijn allemaal zaken waar we het over hebben en waarmee we rekening houden.” Een goede samenwerking tussen patiënt en diëtist is daarbij essentieel: “Alleen door allebei onze ‘expertises’ op tafel te leggen, komen we tot een plan van aanpak dat kan werken.” En dat is precies waar Koppens haar voldoening uit haalt: haar kennis en betrokkenheid inzetten om een advies te geven dat op de patiënt is toegesneden.

Regie in handen houden

Bezig zijn met voeding geeft patiënten vaak ook een goed gevoel, vertelt Koppens. “In veel gesprekken vertellen patiënten dat ze overvallen zijn door de diagnose of in spanning zitten welk resultaat de behandeling op gaat leveren. Informatie vragen over voeding en een actieplan maken om je eten en drinken zo optimaal mogelijk aan te pakken, dragen in dat geval bij aan een gevoel van regie in deze moeilijke omstandigheden.”

Diëtist van de toekomst

De afdeling Diëtetiek werkt hard aan uitbreiden van hun kennis én streeft naar nog meer samenwerking binnen het Catharina Kanker Instituut. De diëtisten zoeken naar een manier om  voedingsproblemen eerder op te merken, zodat artsen en verpleegkundigen de patiënt op tijd informatie over voeding kunnen geven of kunnen verwijzen naar ons. Koppens: “Misschien moeten we daarvoor ons spreekuur koppelen aan het spreekuur van de gynaecoloog of chirurg.”

“We willen voorkomen dat patiënten onnodig terugvallen in conditie, ze moeten zo fit mogelijk de operatie in gaan”, vertelt Koppens. Daarnaast willen de diëtisten ook het resultaat van de behandeling beter kunnen meten: bijvoorbeeld door een handknijpkrachtmeter te gebruiken. “De diëtist van de toekomst gebruikt meer meetinstrumenten dan alleen een weegschaal.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden