Vrouwen met zeer dicht borstweefsel krijgen voortaan aanvullend MRI-onderzoek

Goed nieuws voor vrouwen met dicht borstweefsel. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om die vrouwen standaard een MRI-onderzoek te geven om borstkanker sneller te kunnen ontdekken. Het gaat jaarlijks om een groep van 80.000 vrouwen. Borstkankerchirurg Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis is blij met deze beslissing. “We zetten een belangrijke stap in het nog verder verbeteren van de borstkankerzorg in Nederland. We vergroten hiermee de kans op het sneller ontdekken van een tumor.”

Iedere vrouw in Nederland krijgt vanaf hun vijftigste jaar tweejaarlijks een oproep om zich te laten controleren op borstkanker. Dit borstonderzoek gebeurt standaard met een mammografie. Maar er zijn vrouwen die zo’n dicht borstweefsel hebben dat een mammografie onvoldoende duidelijkheid geeft over de eventuele aanwezigheid van een tumor. “Bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel is de aanwezigheid van een tumor door middel van alleen een mammografie moeilijker te zien”, aldus Van Riet.

Dubbel in het nadeel

Borsten bestaan van binnen uit vet, klierweefsel en bindweefsel. De verhouding is bij iedere vrouw verschillend en verandert ook nog eens in de loop van hun leven. Leeftijd, erfelijkheid, het aantal kinderen en de overgang spelen daarbij  een rol. “Hoe meer klier- en bindweefsel ten opzichte van de hoeveelheid vet, hoe dichter het borstweefsel is. Dit kun je niet zien of voelen aan de buitenkant van de borst”, verduidelijkt Van Riet.

Ongerust

Door de corona-crisis staat de reguliere zorg onder druk en stellen tegelijkertijd veel mensen een zorgvraag uit. “Als je je ongerust maakt omdat je iets voelt in je borst, zoals een knobbeltje, dan kan je huisarts je meteen een verwijzing geven. Je hoeft niet te wachten op het bevolkingsonderzoek. Het is belangrijk dat je snel duidelijkheid krijgt”, zegt Van Riet.

Nieuwste inzichten

In het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis wordt direct na de mammografie door de radioloog beoordeeld of een afwijking te zien is. Eventueel wordt aanvullend een biopt genomen. Als alles goed is, mag de patiënt direct naar huis. In de andere gevallen kan de patiënt direct terecht bij een verpleegkundig specialist of één van de gespecialiseerde borstkankerchirurgen. Hiermee is voor de betrokken patiënt na enkele uren meer duidelijk over de aard van de klachten. Van Riet: “Voor de behandeling van goedaardige en kwaadaardige aandoeningen bent u in het Catharina Ziekenhuis in deskundige handen. We hebben alle expertise in huis om borstkanker te constateren én te behandelen volgens de allerlaatste inzichten. Dus ook indien een aanvullende MRI-scan noodzakelijk is op basis van dicht borstklierweefsel, wordt deze vanzelfsprekend opgenomen in het diagnostisch traject.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden