Wat een unieke samenwerking 24 ziekenhuizen leert over de Spoedeisende Hulp
Vandaag, op 28 november, doet het Catharina Ziekenhuis mee aan een bijzondere landelijke flashmob-studie. Samen met 23 andere ziekenhuizen in Nederland verzamelen wij 24 uur lang data over patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) met aandoeningen binnen de Interne Geneeskunde (ziekten van inwendige organen).
Het doel? Beter inzicht krijgen in de mate waarop chronische aandoeningen en complexiteit van zorgvragen bijdragen aan de druk op de SEH. Internist Mark van Geffen van het Catharina Ziekenhuis legt uit waarom deze studie zo belangrijk is: “Dit is een unieke manier van onderzoek doen. 24 ziekenhuizen werken op hetzelfde moment samen om de druk op de SEH in kaart te brengen. Ons gezamenlijke doel is de acute zorg voor patiënten met chronische aandoeningen te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Dankzij deze samenwerking kunnen we grote stappen zetten.”
Gedurende de studie, die loopt van 8.00 uur vanochtend tot 8.00 uur morgenochtend, wordt patiënten op de SEH gevraagd om korte vragenlijsten in te vullen. Internist Van Geffen benadrukt dat dit geen invloed heeft op de behandeling die patiënten krijgen: “De vragenlijsten richten zich op 2 belangrijke onderwerpen. Ten eerste het analyseren van het aandeel SEH-bezoeken dat gerelateerd is aan chronische aandoeningen. Ten tweede meten we hoe patiënten de kwaliteit van de zorg beoordelen, zoals het vertrouwen in de uitleg die zij kregen van de artsen.”
Oplossingen voor de toenemende druk op de SEH
De gegevens uit deze studie worden toegevoegd aan een landelijke database. Samen met de data van de andere deelnemende ziekenhuizen helpt dit onderzoek bij het identificeren van landelijke trends en oplossingen voor de toenemende druk op de SEH. “Deze samenwerking stelt ons in staat om de zorg anders in te richten en beter af te stemmen op de behoeften van patiënten met acute problemen door chronische aandoeningen. Het is een belangrijke stap in het verbeteren van de organisatie in de acute zorg”, aldus Van Geffen.
Wat deze studie bijzonder maakt, is de samenwerking tussen ziekenhuizen in alle regio’s van Nederland. Arts-onderzoekers Elsemieke Mols (Máxima MC) en Michelle Körnmann (Maastricht UMC), die de studie landelijk coördineren, benadrukken het unieke karakter van deze samenwerking: “Met ziekenhuizen uit heel Nederland werken we samen om een integraal beeld te krijgen van de complexiteit van de SEH-bezoeken. Dit is een kans om landelijke trends te identificeren en gezamenlijk te werken aan oplossingen voor de toekomst.”
Wetenschapsprijs
De opzet van deze studie kreeg al veel erkenning, waaronder de wetenschapsprijs van de Nederlandse Vereniging voor Internisten Acute Geneeskunde (NVIAG). De resultaten van het onderzoek worden begin volgend jaar verwacht en zullen bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de acute zorg in Nederland en dus ook in het Catharina Ziekenhuis.
