Bloemen, J.G. (Johanne)
Bloemen, J.G. (Johanne), Chirurg

Catharina Ziekenhuis houdt wekelijks nazorgspreekuur bij vrouwenzorgcentrum LEIN

Vrouwen die nazorg nodig hebben na hun borstkankerbehandeling kunnen voortaan elke donderdagmiddag terecht in vrouwenzorgcentrum LEIN in Son. Daar houdt het Catharina Kanker Instituut een speciaal spreekuur. Samen met LEIN wil het ziekenhuis meer aandacht schenken aan nazorg voor borstkankerpatiënten. Niet in klinische omgeving van het ziekenhuis maar juist daarbuiten.

“Tot nu toe bieden we nazorg alleen in het ziekenhuis”, zegt verpleegkundig specialist Karin Schauwaert, “als het gaat om medische controles blijft dat ook zo. Maar nazorg voor vrouwen na een borstkankerbehandeling is zoveel meer. De gevolgen van een behandeling zijn vaak ingrijpend. Er is echt een leven voor kanker en na kanker en het is belangrijk dat hier veel meer aandacht voor komt.”

Initiatiefnemers Marjolein Maas (l) van LEIN in Son, verpleegkundig specialist Karin Schauwaert en borstkankerchirurg Johanne Bloemen van het Catharina Ziekenhuis. Foto: DCI Media

Leven voor en na kanker

Schauwaert ziet wekelijks vrouwen die worstelen met hun gevoel na de behandeling. “Na borstkanker verandert je lichaam. Een borstamputatie, een hormoonbehandeling; het vrouwenlichaam staat op zijn kop. Maar vrouwen zijn sterk, het zit in hun aard om veel ballen de lucht in houden, niet te klagen. Helaas heerst het idee dat je eigenlijk niet mag klagen over dit soort ‘futiele’ dingen als intimiteit, zelfbeeld of seksualiteit. Want hé, je hebt de kanker toch overleefd? We moeten af van dat stigma, want het is ontzettend belangrijk dat hier veel meer aandacht voor komt.”

Marjolein Maas startte LEIN Vrouwenzorg twee jaar terug. Bij LEIN bieden 28 verschillende professionals op het gebied van vrouwspecifieke zorg hun diensten aan, een plek waar complementaire zorg samen komt. Oncologisch chirurg Johanne Bloemen van het Catharina Ziekenhuis kent Marjolein van de sportclub in Son. “Marjolein nodigde me uit een keer te komen kijken. Toen ik over de drempel stapte, wist ik: dit is wat we zoeken voor ons nazorgspreekuur. Dit kan enorm bijdragen aan het herstel van vrouwen. De sfeer is warm, niet klinisch zoals in een ziekenhuis.

Voor meer informatie over Vrouwenzorgcentrum LEIN kunnen belangstellenden kijken op www.lein.nl. Vragen over het nazorgspreekuur kunnen gesteld worden via mail:  vsborstkankercentrum@catharinaziekenhuis.nl.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden