3 goede vragen om samen te beslissen voor de beste behandeling

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

De Santeon-ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis, hebben Samen Beslissen hoog in het vaandel staan. Binnen het Catharina Kanker Instituut introduceert het ziekenhuis de ‘3 goede vragen’ zodat de patiënt nog beter samen met de medisch specialist kan beslissen wat op een bepaald moment de beste behandeling is. “Uit onderzoek blijkt dat patiënten mee willen beslissen over de behandeling van hun ziekte. Maar een gesprek met de specialist is vaak spannend waardoor vaak essentiële vragen niet gesteld worden”, legt borstkankerchirurg Yvonne van Riet uit.

Loyaler

Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland bleek dat van de 8200 deelnemers 98 procent graag samen met de specialist wil beslissen wat op een bepaald moment de beste behandeling is. In de praktijk bleek echter dat 63 procent niet betrokken werd bij besluiten of geen keuzes kreeg voorgelegd. “Als patiënten meer betrokken worden, heeft dat zowel voor ziekenhuizen als patiënten voordelen. Patiënten zijn loyaler aan een behandeling waar ze zelf achter staan. Dat kan de behandeltijd en het herstel ten goede komen”, aldus Van Riet.

3 goede vragen

Het is belangrijk om samen met de arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kan door 3 goede vragen te stellen:

1: Wat zijn mijn mogelijkheden? Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee: een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie? Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Meer informatie is te vinden op www.3goedevragen.nl en in het Catharina Kanker Instituut.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden