Artrose (slijtage) van de elleboog
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Doordat in een gewricht het bot is bedekt met een laag glad kraakbeen, kan het gewricht soepel bewegen. Bij artrose slijt het kraakbeen overmatig, waarbij het gladde oppervlak dun en/of brokkelig wordt en/of het kraakbeen helemaal verdwijnt. Artrose van de elleboog komt veel minder voor dan artrose aan de heup of knie.
Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak is een ongeval, trauma, waarbij het kraakbeen wordt beschadigd en in de loop van de tijd dunner en ruwer wordt. Dit noemen we posttraumatische artrose. Een andere oorzaak van artrose van de elleboog is reuma.
Symptomen
De klachten bestaan uit pijn, bewegingsbeperking en soms slotklachten. Blokkeren kan worden veroorzaakt door losse stukjes bot of kraakbeen.
Diagnostiek
Röntgenfoto’s zijn vaak voldoende, eventueel aangevuld met een CT-scan. Zelden zal een MRI-scan worden gemaakt.
Behandeling
Niet-operatieve behandeling
Mits de ernst van de klachten dit toestaan, kan eerst pijnstilling en aanpassing van de belasting van de elleboog worden overwogen.
Operatieve behandeling
Door middel van een kijkoperatie (artroscopie) kunnen losse stukjes bot of kraakbeen uit het ellebooggewricht worden verwijderd. Bij ernstige artrose kan een elleboogprothese worden geplaatst. Als de artrose slechts één zijde van de elleboog betreft, en wel het gewricht tussen het uiteinde van het spaakbeen (de radiuskop) en de bovenarm (humerus), kan soms alleen de radiuskop worden vervangen. Dit betreft vrijwel altijd een posttraumatische artrose.