Artrose (slijtage) van de elleboog

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Doordat in een gewricht het bot is bedekt met een laag glad kraakbeen, kan het gewricht soepel bewegen. Bij artrose slijt het kraakbeen overmatig, waarbij het gladde oppervlak dun en/of brokkelig wordt en/of het kraakbeen helemaal verdwijnt. Artrose van de elleboog komt veel minder voor dan artrose aan de heup of knie.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak is een ongeval of trauma. Daarbij beschadigt het kraakbeen en wordt dit in de loop van de tijd dunner en ruwer. We noemen dit posttraumatische artrose. Een andere oorzaak van artrose van de elleboog is reuma.

Symptomen

De klachten bestaan uit pijn, bewegingsbeperking en soms slotklachten. Losse stukjes bot of kraakbeen kunnen een blokkade veroorzaken.

Diagnostiek

Röntgenfoto’s zijn vaak voldoende, eventueel aangevuld met een CT-scan. Zelden hoeven we een MRI-scan te maken.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Als de ernst van de klachten dit toestaat, kunt u eerst pijnstilling en aanpassing van de belasting van de elleboog overwegen.

Operatieve behandeling

Met een kijkoperatie (artroscopie) kunnen we losse stukjes bot of kraakbeen uit het ellebooggewricht verwijderen. Bij ernstige artrose kunnen we een elleboogprothese plaatsen. Als de artrose maar aan één kant van de elleboog zit, en wel bij het gewricht tussen het uiteinde van het spaakbeen (de radiuskop) en de bovenarm (humerus), kunnen we soms alleen de radiuskop vervangen. Hierbij gaat het bijna altijd om een posttraumatische artrose.

Meer informatie over artrose (slijtage) van de elleboog


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden